10 leuke Franse lesideeën voor de basisschool

Doe ideeën op voor leuke Franse activiteiten op de basisschool!

Kerndoelen: Moderne Vreemde Talen, Wereldoriëntatie, Sport en Kunstzinnige oriëntatie

ERK-niveau: A0/A1 (beginners).

Leeftijd: 6-12 jaar.

In dit bericht vind je vrolijk Frans lesmateriaal voor de basisschool. Want Frans leren is leuk en echt niet zo moeilijk! Doe eens een Frans lesje tussendoor of organiseer een activiteit op de landelijke Dag van de Franse Taal (elke tweede donderdag van november). Maak er vooral een leuk, leerzaam feestje van! Amusez-vous bien!

1. Een lesje Frans mét croissants! Lesduur: 45 tot 60 min. | Voor groep: 6/7/8.

Organiseer een Franse les en deel croissants uit, zoals op de Joppeschool in Gorssel.

Geef een lesje Frans op school! De groepsleerkracht kan dit zelf doen met de werkbladen uit de gratis mini-cursus ‘Bonjour? Ça va?’. 7 kant-en-klare lessen vol spelletjes en muziek: groeten, tellen tot 20, jezelf voorstellen, een croissant bestellen bij de bakker en meer! Mét hand-leiding voor de leerkracht. Download het gratis lespakket hier.

2. Lesje Wereldburgerschap. Lesduur: 45 tot 60 min. | Voor groep: 7/8.

Een aantal educatieve uitgeverijen – Noordhoff en ThiemeMeulenhoff – heeft lesbrieven gemaakt die je goed kunt gebruiken op de basisschool. De kinderen leren in het Nederlands over de taal en cultuur van Frankrijk en andere Franstalige landen in de wereld. Download hier: de lesbrief Francophonie en de lesbrief De Franse keuken.

3. Gastlessen ouders & oud-leerlingen. Lesduur: 45 tot 60 min. | Groep: 4-8.

Nodig ouders uit van leerlingen die uit een Franstalig land afkomstig zijn en laat hen vertellen over de taal en gewoontes uit hun geboorteland, bijvoorbeeld Frankrijk, België of Marokko. Of laat een oud-leerling van jouw school, die nu op de middelbare school zit, een gastlesje Frans geven. Docenten van het Develstein College ontwikkelden een draaiboek voor gastlessen Frans in het PO over eten en drinken. Bekijk het draaiboek.

4. Frans & knutselen met Le Petit Tour. Lesduur: 45- 60 min. | Groep: 5 t/m 8.

De Alliance Française heeft een cursus Frans voor de basisschool samengesteld: ‘Le Petit Tour’. Hoofdstuk 1 kun je gratis downloaden. Knutsel je eigen fiets in elkaar en maak een Tour de France: leer over steden, Franse leenwoorden en meer. Download Le Petit Tour.

5. De Franse boekenhoek. Lesduur: variabel. | Voor groep: 6/7/8.

Lees een mooi kinderboek voor over Frankrijk, zoals ‘Alleen op de wereld’. Wist je trouwens dat er veel bekende stripboeken uit België en Frankrijk komen? Denk aan Kuifje (Tintin), Asterix en Obelix en de Smurfen (les Schtroumpfs). Haal deze boeken in de klas en lees voor. Bekijk de top 10 Franstalige strips of de 7 leukste leesboeken over Frankrijk.

6. Musique. Lesduur: variabel. | Geschikt voor groep: 3 t/m 8.

Maak de Dag van de Franse Taal extra feestelijk met muziek uit een Franstalig land:

7. Franse spelletjes. Lesduur: 15 à 60 minuten | Groep: 5 t/m 8.

Ook – juist – geschikt voor beginners in de Franse taal! Speel eenvoudige Franse spelletjes, zoals leenwoorden-bingo, galgje (Le jeu du pendu), het alfabet-spel, de Franse vragenketting, Levend Memory en meer. Of leer tellen in het Frans met leuke telspelletjes. Weinig voorbereiding…succes gegarandeerd! Bekijk de spelideeën voor in de klas.

8. Zingen & spelen met Elena. Lesduur: 45 minuten per les | Groep: 3 t/m 5.

Met het gratis online lesprogramma Elena beleven kinderen in 10 hoofdstukken verschillende ‘avonturen’ en leren ondertussen spelenderwijs Frans. Ook heel geschikt voor hoogbegaafde leerlingen. Bekijk Elena hier.

9. Franse film. Lesduur: 30 tot 90 minuten | Geschikt voor groep: 5 t/m 8.

Nog een feestelijk idee…kijk een Franse film (met ondertiteling) voor kinderen, zoals Le Petit Nicolas. Of kijk naar een Franstalige tekenserie op www.tivi5mondeplus.com.

10.Dansje Taal. Lesduur: 45 à 60 minuten | Geschikt voor groep: 1 t/m 8.

Al dansend Frans leren met een leuke workshop van Dansgezelschap Sally uit Maastricht; dat deden alle leerlingen van de Joppe basisschool uit Gorssel op de Dag van de Franse Taal in 2019. Het was een groot succes! Kijk voor meer informatie over deze leuke workshops op: sallydansgezelschapmaastricht.nl

Meer informatie over Frans op de basisschool:

Meer weten over Frans op de basisschool? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Platform Vroeg Frans, de netwerkorganisatie voor docenten Frans in het PO: platformvroegfrans@gmail.com (coördinator: Sandra van Die).