14 Juillet: Dé Nationale Franse feestdag

De grootste nationale Feestdag in Frankrijk is “Le Quatorze Juillet” (14 juli). Ook in 2019 is het weer overal feest in het land: militaire parades, dansfeesten en vuurwerkshows. Maar wát vieren Fransen eigenlijk? De meest gestelde vragen & antwoorden over 14 juli.

De meest gestelde vragen over 14 Juillet in Frankrijk:

 

1.Wat vieren de Fransen op 14 juli?” Op 14 juli herdenken de Fransen de bestorming van La Bastille (gevangenis in Parijs) uit 1789.  Daarmee begon de Franse revolutie: de grote opstand van de Franse bevolking tegen de koning (Louis XVI), die het land slecht bestuurde. De koning en zijn hofhouding leefden in grote rijkdom, terwijl de bevolking heel arm was. Dat pikten de mensen niet langer en zij onthoofden de koning. De mensen waren vrij! Nog altijd is 14 juli de belangrijkste feestdag van het jaar in Frankrijk.

14 juli staat symbool voor “Liberté, Égalité, Fraternité: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.

Na afloop van de parade  scheren Alpha Jets laag over Parijs: een prachtig gezicht!

2.  “Wat is er te doen in Parijs op 14 juli?”  In Parijs is een groot ‘défilé‘ (militaire parade) op de Champs-Élysées. Het is een indrukwekkend gezicht, vooral als de Alpha Jets (vliegtuigen) van de Franse luchtmacht laag over vliegen met blauwe, witte en rode rookpluimen achter zich aan. Wat ook heel spectaculair zal zijn – nieuw in 2019 – is de officiële presentatie van een nieuw wapen van het Franse leger: de flyboard met daarop een vliegende soldaat. Dit kleine futuristische vervoermiddel, dat wel 200 kilometer per uur kan en uniek is in de wereld, is bedoeld om spullen te vervoeren of om van bovenaf een aanval uit te voeren.  ’s Avonds is er tenslotte een gratis klassiek concert en een groot vuurwerk (feu d’artifice) bij de Eiffeltoren.

Spectaculair! De presentatie van een nieuw wapen van het Franse leger: de flyboard met vliegende soldaat.

3. “Kun je de Parade van 14 juli in Parijs van dichtbij bekijken?”  Ja, iedereen mag komen kijken naar de militaire parade in Parijs.  Overal langs de route staan dranghekken.  Denk eraan dat de veiligheidscontroles steeds strenger zijn: je spullen worden gecontroleerd en je zult waarschijnlijk lang moeten wachten.

4. “Kun je de President van Frankrijk zien bij de Parade van 14 juli in Parijs?” Jazeker. Emmanuel Macron inspecteert de troepen en rijdt zelf ook mee in de Parade in een speciaal militair voertuig. Natuurlijk hoor je dan ook het Franse volkslied: de Marseillaise

5. “Zijn er ook militaire parades in andere steden in Frankrijk op 14 juli?” Ja, de grootste militaire parade is in Parijs, maar ook in andere grote steden kun je parades zien op 14 juli. Bijvoorbeeld in Marseille, Toulon, Belfort, Nîmes, Rochefort, Poitiers en Brest.

De grote vuurwerkshow bij de Eiffeltoren start om 23 uur en duurt een half uur.

6. “Zijn er ook feesten en vuurwerkshows in andere steden in Frankrijk?” Ja, in het hele land zijn er traditionele dansfeesten (les bals des pompiers) in de brandweerkazernes van dorpen en steden en is er vuurwerk op 14 juli (of de avond ervoor).

7. “Steken Fransen zelf ook vuurwerk af op 14 juli?” Nee, de Fransen mogen zelf geen vuurwerk afsteken. De grote vuurwerkshows zijn georganiseerd in opdracht van de overheid door professionele bedrijven.

8. “Hebben de Fransen een vrije dag op 14 juli?” 14 juli is een officiële vrije dag in Frankrijk. Veel Franse volwassenen nemen een lang weekend vrij om gezellige dingen met de familie te ondernemen.

9. “Hangen Fransen de vlag uit op 14 juli?” Nee, de Fransen hebben niet de gewoonte om vlaggen op te hangen aan hun eigen huizen.  Wel zie je overal in het land aan overheidsgebouwen en in de straten de Franse vlag (le tricolore) hangen.

10. “Zijn de winkels open op 14 juli?” Veel winkels zijn gesloten op 14 juli. Toch zie je steeds vaker dat supermarkten in de ochtend open zijn, maar dat verschilt erg per regio. In Parijs zijn zelfs veel grote warenhuizen gewoon toegankelijk op 14 juli. Check voor de zekerheid van te voren de openingstijden. En wat betreft jouw verse croissantje…maak je daarover geen zorgen: Franse bakkers zijn ook op 14 juli open (alleen in de ochtend).

TIP!

Wil je leren hoe je een croissant of stokbrood bestelt in het Frans? Bekijk mijn gratis Lesvideo Bij de Franse bakker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *