14 Juillet: Dé Nationale Franse feestdag

De grootste nationale Feestdag in Frankrijk is “Le Quatorze Juillet” (14 juli). Overal in het land is het feest: militaire parades, dansfeesten en vuurwerkshows. Maar…wát vieren de Fransen eigenlijk? De meest gestelde vragen plus antwoorden over 14 juli.

De meest gestelde vragen over 14 Juillet in Frankrijk:

 

1.Wat vieren de Fransen op 14 juli?” Op 14 juli herdenken de Fransen de bestorming van La Bastille (gevangenis in Parijs) uit 1789.  Daarmee begon de Franse revolutie: de grote opstand van de Franse bevolking tegen de koning (Louis XVI), die het land slecht bestuurde. De koning en zijn hofhouding leefden in grote rijkdom, terwijl de bevolking heel arm was. Dat pikten de mensen niet langer en zij onthoofden de koning. De mensen waren vrij! Nog altijd is 14 juli de belangrijkste feestdag van het jaar in Frankrijk.

14 juli staat symbool voor “Liberté, Égalité, Fraternité: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.

Na afloop van de parade  scheren Alpha Jets laag over Parijs: een prachig gezicht!

2.  “Wat is er te doen in Parijs op 14 juli?”  In Parijs is een groot ‘défilé‘ (militaire parade) op de Champs-Élysées. Het is een indrukwekkend gezicht, vooral als de Alpha Jets (vliegtuigen) van de Franse luchtmacht laag over vliegen met blauwe, witte en rode rookpluimen achter zich aan. ’s Avonds is er een gratis klassiek concert en een groot vuurwerk (feu d’artifice) bij de Eiffeltoren.

3. “Kun je de Parade van 14 juli in Parijs van dichtbij bekijken?”  Ja, iedereen mag komen kijken naar de militaire parade in Parijs.  Overal langs de route staan dranghekken.  Denk eraan dat de veiligheidscontroles steeds strenger zijn: je spullen worden gecontroleerd en je zult waarschijnlijk lang moeten wachten.

4. “Kun je de President van Frankrijk zien bij de Parade van 14 juli in Parijs?” Jazeker. De President van Frankrijk – sinds 2017 is dat Emmanuel Macron – inspecteert de troepen en rijdt zelf ook mee in de Parade in een speciaal militair voertuig. Natuurlijk hoor je dan ook het Franse volkslied: de Marseillaise

5. “Zijn er ook militaire parades in andere steden in Frankrijk op 14 juli?” Ja, de grootste militaire parade is in Parijs, maar ook in andere grote steden kun je parades zien op 14 juli. Bijvoorbeeld in Marseille, Toulon, Belfort, Nîmes, Rochefort, Poitiers en Brest.

De grootste vuurwerkshow op 14 juli is in Parijs bij de Eiffeltoren

6. “Zijn er ook feesten en vuurwerkshows in andere steden in Frankrijk?” Ja, in het hele land zijn er traditionele dansfeesten (les bals des pompiers) in de brandweerkazernes van dorpen en steden en is er vuurwerk op 14 juli (of de avond ervoor).

7. “Steken Fransen zelf ook vuurwerk af op 14 juli?” Nee, de Fransen mogen zelf geen vuurwerk afsteken. De grote vuurwerkshows zijn georganiseerd in opdracht van de overheid door professionele bedrijven.

8. “Hebben de Fransen een vrije dag op 14 juli?” 14 juli is een officiële vrije dag in Frankrijk. Veel Franse volwassenen nemen een lang weekend vrij om gezellige dingen met de familie te ondernemen.

9. “Hangen Fransen de vlag uit op 14 juli?” Nee, de Fransen hebben niet de gewoonte om vlaggen op te hangen aan hun eigen huizen.  Wel zie je overal in het land aan overheidsgebouwen en in de straten de Franse vlag (le tricolore) hangen.

10. “Zijn de winkels open op 14 juli?” Veel winkels zijn gesloten op 14 juli. Toch zie je steeds vaker dat supermarkten in de ochtend open zijn, maar dat verschilt erg per regio. Bij de bakker kun je wel overal terecht tot 12 uur  voor een vers croissantje of stokbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *