3 boeken over Napoleon, speciaal voor kinderen

Activiteit: taal / geschiedenis / wereldoriëntatie.

Leeftijd: ongeveer 8-14 jaar.

In 2021 is het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte stierf. Wil je jouw spreekbeurt over deze bekende Fransman houden? Of een werkstuk over hem maken? Dan heb ik een leuke tip voor je! Lees eens één van deze 3 Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken. Zo gaat de tijd waarin Napoleon leefde meer voor je leven. Het zijn mooie verhalen die lekker lezen over de grote generaal, dictator en keizer der Fransen.

1. Het zilveren medaillon (Joke Reijnders)

Niveau: B (8-12 jaar). Dit boek maakt deel uit van de serie Terugblikken: 50 leesboeken voor kinderen over de geschiedenis van Nederland. Het speelt zich af in de tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) en preciezer nog: in 1811. Toen was Napoleon de baas over Nederland. Adriaan – een eenvoudige volksjongen van 12 jaar – helpt een gewonde edelman. De man geeft hem een medaillon met een boodschap, die Adriaan naar Napoleon moet brengen. Gaat het over een nieuwe veldtocht naar Rusland? Lukt het hem het medaillon bij de keizer in Frankrijk af te leveren? Bestellen: Delubas, ISBN 978 90 5300 392 3. Prijs: € 13,95.

2. Tinne, tamboer van Napoleon (Ugo Janssens)

Niveau: C (12-15 jaar). Dit boek is geschreven door de Belgische historicus Ugo Janssens en jeugdauteur Marc de Bel. Ze zijn allebei gek op geschiedenis. Het verhaal gaat over Tinne. Zij moet voor school een spreekbeurt houden over Napoleon. Daar heeft ze eigenlijk helemaal geen zin in. Als ze naar de bibliotheek gaat op zoek naar informatie, ontmoet ze de geschiedenisstudent Jasper. Het klikt meteen en ze besluiten samen verder op onderzoek uit te gaan. In de buurt is een kasteeltje uit de tijd van Napoleon. Daar gaan ze heen. Door een val van de trap komen Tinne en Jasper terecht in de tijd van Napoleon…in 1815. Het jaar van de Slag bij Waterloo. Dan komt de geschiedenis opeens letterlijk tot leven. Te bestellen bij: Van Halewyck ISBN: 978-94-6131-357-7. Prijs: € 9,99 (e-book).

3. Betsy & Napoleon (Staton Rabin)

Niveau: C (12-15 jaar). Betsy Balcombe is een opstandige puber van 14 jaar. Ze woont met haar rijke Engelse familie op het eiland Sint-Helena, ver weg in de Atlantische Oceaan. Tot Betsy’s grote verrassing komt op een dag Napoleon Bonaparte voor een aantal maanden bij hen in huis wonen. Hij is na zijn nederlaag bij de Slag van Waterloo verbannen naar hun eiland Sint-Helena. Tot men een definitieve verblijfplaats voor Napoleon heeft gevonden, zal hij bij Betsy’s familie verblijven (haar vader heeft een belangrijke functie op het eiland). Iedereen is onder de indruk van de voormalige keizer van Frankrijk, behalve Betsy. Er ontstaat een opmerkelijke vriendschap tussen de twee. Een bijzonder, waargebeurd – geromantiseerd – verhaal. Te bestellen bij: bol.com ISBN: 9789000036493. Prijs: € 7,80.

Tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *