5 tips: luistervaardigheid Frans oefenen

Train je luistervaardigheid met handige tips van De Franse Juf!

ERK-niveau: A1 t/m A2 (beginners t/m enigszins gevorderden)

Activiteit: luistervaardigheid (Cito oefenen)

Heb je binnenkort een luistertoets Frans? Of ga je naar Frankrijk en wil je alvast oefenen om de gesprekken beter te begrijpen? Lees deze tips voor beginners èn gevorderden.

 

In dit blogbericht geef ik je eerst een aantal belangrijke tips voor tijdens de luistertoets. Daarna geef ik leertips om thuis te oefenen met luistervaardigheid.

  1. We beginnen met de tips voor tijdens de toets. Lees altijd éérst de vragen die bij de video of het fragment horen en bekijk de plaatjes (als die er zijn). Zo krijg je al een beeld van het onderwerp.
  2. Beluister dan het héle fragment / de hele video. Laat je daarbij vooral niet ontmoedigen als het erg snel gaat of als er woorden in voorkomen die je niet kent. Let vooral op de woorden die je al wèl kent…dat zijn er meer dan je denkt!
  3. Beluister het fragment nu nog een keer (en zo nodig nóg een keer en nóg een keer) en beantwoord de vragen.
  4. Ben je klaar met het beantwoorden van de vragen? Bekijk dan niet alleen je score, maar ook wat je goed en fout hebt gedaan. Bij de meeste oefensites (zie hieronder) kun je je resultaten bekijken plus de juiste antwoorden. Bestudeer ze…daar leer je veel van!
  5. En tenslotte de leertips voor thuis. Hoe vaker je naar Franse gesprekken luistert, hoe meer je verstaat. De beste leertip is dus: kijk regelmatig een Franse film of serie.o zet de tv op TV5MONDE (Franstalige tv met Nederlandse ondertiteling).
  6. En train jezelf door luisteroefeningen te maken met de sites hieronder.

 

TIP! OEFEN JE LUISTERVAARDIGHEID MET DEZE SITES:

Eenvoudige Franse luisteroefeningen van de Franse Juf.

Meer eenvoudige Franse luisteroefeningen.

 

VEEL SUCCES! / BONNE CHANCE!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *