Gesproken schoolboeken Frans voor dyslectici.

Gesproken schoolboeken werken heel eenvoudig: koptelefoon op en luisteren maar!

Update: maart 2020.

Als je dyslectisch bent, kan het extra lastig zijn om een vreemde taal te leren, zoals Frans. Gelukkig bestaan er mooie hulpmiddelen, zoals gratis, gesproken schoolboeken en digitale bestanden van Stichting Dedicon, producent van aangepaste leermidelen. Van alle gangbare Franse lesmethodes – zoals Grandes Lignes en D’Accord – zijn gesproken versies te bestellen. Een aantal van deze titels zijn door De Franse Juf ingesproken 😉

Gesproken schoolboeken (Daisy)

Gesproken schoolboeken (Daisy) zijn ideaal, niet alleen voor slechtzienden en blinden, maar ook voor leerlingen met dyslexie. Je zet je koptelefoon op – of doet oordopjes in – en luisteren maar. Het fijne is dat de boeken zijn ingesproken door mensen, dus heel natuurlijk om naar te luisteren. Je kunt de boeken afspelen op een smartphone (met de LEX app), computer of DAISY-speler. Met de software kun je navigeren, onthouden waar je de vorige keer gestopt bent en bladwijzers aanmaken. Heel makkelijk dus!

De boeken worden ingesproken door gekwalificeerde voorlezers – ‘echte mensen’ en geen robots – van Stichting Dedicon in Rijswijk en Grave.

Digitale bestanden van schoolboeken

Daarnaast zijn er ook digitale bestanden (met synthetische spraak, dus geen mensenstem) van schoolboeken verkrijgbaar voor speciale voorleesprogramma’s, zoals Alinea, ClaroRead, IntoWords, Kurzweil, L2S, Read&Write, Sprint en TextAid. Het zijn digitale schoolboeken met dezelfde pagina-indeling en opmaak als het gedrukte boek, dus inclusief teksten en afbeeldingen. Je kunt lezen en luisteren tegelijkertijd: een meeleesbalkje loopt mee over het scherm terwijl je naar de tekst luistert.

Hoe bestellen?

De collectie van Dedicon Educatief bevat inmiddels ruim 8800 dyslexiebestanden voor basisschool en middelbare school. Ook van alle gangbare lesmethodes Frans – zoals Grandes Lignes en D’Accord – zijn gesproken of digitale versies beschikbaar. Om de boeken gratis te verkrijgen, heb je wel een dyslexieverklaring  nodig. Vervolgens kun je de boeken via je eigen school laten bestellen. Je kunt de boeken ook zelf bestellen en vervolgens declareren via school.

Zoek in de catalogus van Dedicon naar aangepaste educatieve boeken.

Meer informatie over Dyslexie en onderwijs in het algemeen: zorgwijzer.nl.

TIP!

Bekijk het gratis webinar met uitleg over gesproken schoolboeken!

3 reacties op “Gesproken schoolboeken Frans voor dyslectici.

  1. Beste Maya,

    Mensen die blind of slechtziend zijn, kunnen titels aanvragen bij Dedicon als die niet beschikbaar zijn. Ze worden dan speciaal voor hen ingelezen. Voor dyslectische leerlingen geldt dit geloof ik niet. Ik raad je aan het even na te vragen bij: Klantenservice Dedicon, Telefoon: (0486) 486 100, E-mail: klantenservice@dedicon.nl

  2. Mensen die blind of slechtziend zijn, kunnen titels aanvragen bij Dedicon als die niet beschikbaar zijn. Ze worden dan speciaal voor hen ingelezen. Voor dyslectische leerlingen geldt dit geloof ik niet. Ik raad je aan het even na te vragen bij Dedicon zelf.

  3. Helaas zijn niet alle grandes lignes schoolboeken bij Dedicon als gesproken boek te bestellen (bv. grandes lignes 6e ed. havo/vwo 2 flex cahiers d’activites) Zijn er nog andere leveranciers van gesproken boeken?

Reacties zijn gesloten.