Frans kinderkookboekje: leuk en eenvoudig

Lees het interview met de maker: P’tit Chef Killian Crowley.

ERK-niveau: vanaf A1/A2 ( er is ook een Nederlandse versie beschikbaar).

Activiteit: Frans leren (in de keuken).

Wil je simpele Franse recepten leren maken, zoals un Croque Monsieur (Franse tosti), un poulet frites (kip met friet) of un marbré (gemarmerde cake), dan heb ik goed nieuws voor je! Er is een superleuk receptenboekje verschenen in eenvoudige taal: Mon p’tit carnet de recettes. Het boekje is beschikbaar in vier talen – waaronder Frans en Nederlands – en is gemaakt door chef-kok Killian Crowley (Le P’tit Chef), samen met tekenares Clémentine Latron. De helft van de opbrengst gaat naar Unicef. De Franse Juf sprak met Le P’tit Chef.

Killian Crowley – Le P’tit Chef – kookt graag voor en met kinderen. De opbrengst gaat (deels) naar Unicef.

Bonjour Killian. Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Killian Crowley en ben opgegroeid in Franstalig België (met een Belgische moeder en een Ierse vader). Toen ik 4 jaar oud was wist ik al dat ik kok wilde worden. Daarom ben ik al jong een traditionele koksopleiding gaan volgen. Mijn eerste stage liep ik in Ierland en al snel werkte ik als sous-chef en daarna als chef in meerdere sterrenrestaurants, bijvoorbeeld Clairefontaine in Luxemburg. (Noot van de Franse Juf: Chef-kok in een sterrenrestaurant word je niet zomaar! Killian won meerdere prijzen, waaronder de prijs voor de beste jonge chef-kok van Engeland en Ierland in 2018!). Tegenwoordig bied ik kookworkshops – ook voor kinderen – met mijn eigen bedrijf in Luxemburg: Sonas.

Waarom koken met kinderen?

Ik vind het erg leuk om te koken met en voor kinderen. Ze zijn enthousiast en nieuwsgierig naar de smaken (zoet, zuur, zout, bitter) en texturen (zacht, knapperig, smeuïg) van het eten dat ik hen laat proeven. Ik leer ze al hun zintuigen te gebruiken: hun mond, neus, ogen, oren én handen. Verder vind ik het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen goede voeding te krijgen en er meer over te weten. Niet alleen kinderen van rijke ouders. Goed eten met verse ingrediënten is la base de la base: dé basis van gezond leven en opgroeien. Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als dagelijks je tanden poetsen.

Wanneer ontstond jouw plan voor een kinderkookboek?

Zo’n drie jaar geleden kreeg ik het idee een kookboek te maken voor kinderen: een eenvoudig kookboek met duidelijke uitleg over ingrediënten en gezond eten mét aantrekkelijke tekeningen. Alleen wie zou dat betalen? En waar kon ik een goede illustratrice vinden? Op een dag kwam ik Clémentine Latron tegen, een enthousiaste Franse tekenares die in Amsterdam woont. Clémentine maakt precies het soort tekeningen waar ik naar op zoek was. Zij zei al snel ja, toen ik haar vroeg om mee te doen. Na even zoeken vonden we ook een goede uitgever Perspektiv Editions. Het project was klaar voor de start!

Kun je een paar recepten verklappen uit het boekje?

Het kookboekje is klaar en zojuist verschenen in de boekhandel. Mon p’tit carnet de recettes is een internationaal kookboekje: er staan eenvoudige recepten in uit vijf verschillende landen: Frankrijk, Engeland, Duitsland, Nederland en Luxemburg. Uit Frankrijk vind je er bijvoorbeeld simpele recepten van un croque monsieur (een Franse tosti), un poulet frites (kip met friet), un marbré (een gemarmerde cake), maar ook van crêpes (Franse pannenkoeken) en gaufres (wafels). Ieder recept is duidelijk beschreven, bevat gezonde ingrediënten en duurt maar 15 à 30 minuten om te maken.

Voor welke leeftijd is het boekje geschikt?

Ik heb er bewust voor gekozen geen leeftijd aan te geven. Aanleg hebben voor lekker koken verschilt van persoon tot persoon en is niet echt leeftijd gebonden. Er zijn kleine kinderen die al heel goed mee kunnen koken met hun ouders/verzorgers en je hebt volwassenen die het nooit leren. Het gaat er vooral om dat je interesse hebt in lekker eten…en feitelijk heeft bijna iedereen dat. Natuurlijk is het wel belangrijk dat jonge kinderen begeleid worden bij het maken van de gerechten door een volwassene. Maar dat maakt het juist leuk om te doen: eerst samen koken en praten over het gerecht en het daarna samen opeten.

Bestelinformatie

Titel: Mon p’tit carnet de recettes. Prijs: 10,00 € (exclusief verzendkosten).

Formaat: 13 x 16 cm (32 pagina’s).

Talen: Keuze uit Frans, Engels, Nederlands, Duits en Luxemburgs.

Te bestellen bij: Le P’tit Chef webshop.