Kinderkookboekje met Franse recepten

De Franse juf maakte de ‘Marbré au chocolat’ uit het receptenboekje van Le P’tit Chef.

ERK-niveau: vanaf A1/A2 ( er is ook een Nederlandse versie beschikbaar).

Activiteit: Franse recepten leren begrijpen (en maken).

Wil je eenvoudige, lekkere Franse recepten leren maken, zoals een Croque Monsieur (Franse tosti), crême brulée (gecarameliseerd toetje), crêpes (Franse pannenkoeken) of un marbré au chocolat (gemarmerde cake), dan heb ik goed nieuws voor je! Er is een receptenboekje in stripvorm verschenen: Mon p’tit carnet de recettes. Aan de hand van plaatjes en simpele taal leer je de recepten maken. De makers van het boekje zijn chef-kok Killian Crowley en Clémentine Latron. De Franse Juf sprak met Le P’tit Chef.

Bonjour Killian. Kun je iets over jezelf vertellen?

Le P’tit Chef: Mijn naam is Killian Crowley en ik ben opgegroeid in België. Mijn moeder is Belgisch en mijn vader is Iers. Toen ik 4 jaar oud was wist ik al dat ik kok wilde worden. Daarom ben ik, zodra het kon, de koksopleiding gaan volgen. Mijn eerste stage liep ik in Ierland en al snel werkte ik als sous-chef (onderbaas) en daarna als chef (baas) in meerdere sterrenrestaurants, bijvoorbeeld Clairefontaine in Luxemburg. Ik woon nog in Luxemburg, waar ik met mijn bedrijf “Class by Sonas” kookworkshops organiseer.

Killian won meerdere prijzen, waaronder die voor de beste jonge chef-kok van Engeland en Ierland in 2018.

Killian Crowley – Le P’tit Chef – in zijn kookatelier in Luxemburg.

Waarom een kookboek voor kinderen?

Le P’tit Chef: Ik vind het erg leuk om te koken met en voor kinderen. Ik leer hen al hun zintuigen te gebruiken: niet alleen proeven, ruiken en zien, maar ook horen (bijvoorbeeld knisperige geluiden van eten) en voelen (bijvoorbeeld smeuïge texturen). De kinderen in mijn kookcursussen reageren enthousiast en nieuwsgierig. Verder vind ik het belangrijk dat kinderen goede voeding kunnen krijgen en er meer over weten. En niet alleen kinderen van rijke ouders. Daarom geef ik ook kookcursussen in de kindergevangenis in Luxemburg. Goed eten met verse ingrediënten is la base de la base: dé basis van gezond leven en opgroeien. Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als dagelijks je tanden poetsen.

Wanneer ontstond jouw plan voor een kinderkookboek?

Le P’tit Chef: Zo’n drie jaar geleden kreeg ik het idee om een kookboek in stripvorm te maken voor kinderen: een eenvoudig kookboek met tekeningen die duidelijk maken wat je nodig hebt en hoe je het recept moet maken. Natuurlijk koos ik voor gezonde recepten met goede ingrediënten. Alleen…waar kon ik een goede illustratrice vinden? Op een dag kwam ik Clémentine Latron tegen, een enthousiaste Franse tekenares die in Amsterdam woont. Clémentine maakt precies het soort tekeningen waar ik naar op zoek was. Zij zei al snel ja, toen ik haar vroeg om mee te doen. Na even zoeken vonden we ook een goede uitgever Perspektiv Editions. Het project kon van start gaan!

Kun je een paar recepten verklappen uit het boekje?

Le P’tit Chef: Mon p’tit carnet de recettes is een internationaal kookboekje: er staan eenvoudige recepten in uit vijf verschillende landen, waaronder Frankrijk, Engeland, Duitsland, Nederland en Luxemburg. Uit Frankrijk vind je er bijvoorbeeld simpele recepten voor un croque monsieur (een Franse tosti), un poulet frit (gebakken kip), un marbré au chocolat (een gemarmerde cake), maar ook van crêpes (Franse pannenkoeken), crème brûlée (gecarameliseerd toetje) en gaufres (wafels). Ieder recept is duidelijk beschreven en duurt maar 15 à 30 minuten om te maken. (Noot van de Franse Juf: ik heb de gemarmerde cake gemaakt en die was héérlijk!).

Voor welke leeftijd is het boekje geschikt?

Le P’tit Chef: Ik heb er bewust voor gekozen geen leeftijd aan te geven. Aanleg hebben voor lekker koken verschilt van persoon tot persoon en is niet leeftijdgebonden, vind ik. Er zijn kleine kinderen die al heel leuk mee kunnen koken met hun ouders/verzorgers en volwassenen die er niets van bakken. Het gaat er vooral om dat je interesse hebt (krijgt) in eten en in koken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat jonge kinderen begeleid worden bij het maken van de recepten door een volwassene. Maar dat maakt het juist leuk om te doen: eerst samen koken en praten over het gerecht en het daarna samen opeten.

Bestelinformatie

Titel: Mon p’tit carnet de recettes. Prijs: 10,00 € (exclusief verzendkosten).

Formaat: 13 x 16 cm (32 pagina’s).

Talen: Keuze uit Frans, Engels, Nederlands, Duits en Luxemburgs.

Goed om te weten: Een deel van de opbrengst komt ten goede aan Unicef.

Te bestellen bij: Le P’tit Chef webshop.

close

Blijf op de hoogte:

DeFranseJuf.nl: onafhankelijk blog over Frans leren op een speelse manier.