Januari 2019: 5 vragen over de Gele Hesjes.

Niveau: alle niveaus

Activiteit: Nieuws

In dit bericht vind je een samenvatting van het nieuws over de Gele Hesjes.  Ik heb een nieuwsoverzicht gemaakt, metuitleg en woordenlijst. Alles in eenvoudige taal bedoeld voor jongeren. Lees de samenvatting:

 

 

1. Waarom zijn veel Fransen boos op President Macron?

Veel Fransen zijn boos op hun president Emmanuel Macron en zijn regering, omdat ze de belastingen verhoogd hebben. De belastingverhogingen zijn bedoeld om publieke diensten te betalen, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Maar er is ook extra geld nodig om de overgang naar schone energie te betalen (de ecologische transitie). De eerste belastingverhoging waar de Gele Hesjes tegen in opstand kwamen was die van benzine (zie video onderaan dit artikel: “Waarom stijgt de brandstofprijs”).

2. Hoeveel Fransen demonstreren?

Een groot deel van de Fransen vindt dus dat Macron teveel belasting heft. Duizenden mensen waren het zat in november 2018. Ze trokken gele hesjes aan en gingen demonstreren. Via Twitter en Facebook sloten zich iedere week meer mensen bij de protestbeweging aan. Op zaterdag 8 december 2018 waren er zelfs zo’n 125.000 demonstranten actief. Het aantal demonstranten loopt wel terug sinds december, maar er blijft een harde kern die volhoudt. Sommigen roepen: “We blijven tot Macron weg gaat”.

3. Steunt de Franse bevolking de protesten van de Gele Hesjes?

Een groot deel van het Franse volk is het met de demonstranten eens dat de belastingen te hoog zijn.  Eind 2018 stond 75% achter het protest; begin 2019 is dat zo’n 60%. De meeste Gele Hesjes demonstreren vreedzaam. Zij blokkeren bijvoorbeeld wegen en rotondes, maar staan open voor gesprekken met voorbijgangers en politie. Veel voorbijgangers toeteren en zwaaien om hun steun aan de Gele Hesjes te betuigen.

4. Waarom lopen de protesten vaak uit de hand?

Ondanks het feit dat de meeste Gele Hesjes vreedzaam demonstreren, lopen de de demonstraties toch vaak uit de hand. Er is een kleine groep hooligans die dingen kapot maakt en geweld gebruikt. Ook op middelbare scholen gebeurt dat. Tegen dat geweld treden de Franse politie en Marechaussee steeds strenger op, bijvoorbeeld door traangas te gebruiken. Ook sommige politieagenten gebruiken trouwens te veel geweld. Dat roept weer boosheid op bij de bevolking (zie video hieronder: “Waarom zijn sommige mensen tegen de politie?”).

5. Hoe moet het nu verder in Frankrijk? 

Met de feestdagen was het even rustig in Frankrijk, maar begin 2019 zijn de Gele Hesjes weer in grote getalen de straat op gegaan. Als antwoord op de protesten hebben President Macron en zijn regering nu een Groot Nationaal Debat (un Grand Débat National) georganiseerd. Daarbij mag de hele bevolking meepraten over oplossingen voor de grote problemen in Frankrijk, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen en immigratie. Het debat vindt plaats in het hele land: in gemeentehuizen, wijken en op het werk en duurt van 15 januari tot 1 maart 2019.

Meer weten? Bekijk deze Franse video’s en artikelen, speciaal bedoeld voor kinderen en jongeren.

 

Artikelen voor kinderen/jongeren

 

Video’s voor kinderen/jongeren

 

Woordenlijst “Gilets Jaunes” 


Les Gilets Jaunes.
= De Gele Hesjes.

Le gouvernement.
= De regering.

Les impôts.
= De belastingen.

Le carburant.
= De brandstof.

La transition écologique.
= De ecologische transitie.

Un rassemblement.
= Een samenscholing.

Une manifestation.
= Een demonstratie.

Un manifestant.
= Een demonstrant.

Un casseur.
= Een hooligan.

Le gaz lacrymogène.
= Traangas.

La Police.
= De Politie.

La Gendarmerie.
= De Marechaussee.

Le Grand Débat National.
= Het Grote Nationale Debat (van 15 januari tot 1 maart 2019)


 

Tip!

Houd het  Franse nieuws bij via 1Jour1Actu, online Frans Jeugdjournaal.

 

 

1 reactie op “Januari 2019: 5 vragen over de Gele Hesjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *