Ontmoet 5 Franstalige stripboeken-auteurs!

ERK-niveau: vanaf B1 (halfgevorderd).

Activiteit: leesvaardigheid.

Leeftijd: vanaf 15 jaar.

Wist je dat in Franstalige landen niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen stripboeken lezen? Juist omdat het stripboek – la Bande Dessinée (la BD) – in Franstalige landen ook vaak gebruikt wordt om zwaardere onderwerpen, zoals oorlog en discriminatie, in beeld te brengen. In dit artikel stel ik je voor aan 5 stripboekenauteurs uit verschillende Franstalige landen mét een recent album. Je kunt deze 5 stripmakers zelfs ontmoeten bij het feestelijke evenement La BD Francophone op 5 maart 2020 in Den Haag.

Bekende Franstalige stripauteurs en hun recente albums.

1. Emile Bravo (Frankrijk).

Emile Bravo is de bekendste auteur in dit rijtje. Hij maakt de stripboeken van Spirou (in Nederland bekend als Robbedoes). L’Espoir malgré tout (Hoop, ondanks alles) gaat over de belevenissen van Robbedoes tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. De stripheld ontmoet de joodse schilder Felix en zijn vrouw Felka. Daardoor maakt hij kennis met de ‘Joodse kwestie’ en leert hij de complexe internationale situatie kennen. Lees meer.

2. Judith Vanistendael (België).

De Belgische auteur Judith Vanistendael maakte het beeldverhaal Les deux vies de Pénélope (De twee levens van Pénélope). Het boek gaat over een vrouw die twee levens leidt: één als chirurg in oorlogsgebieden en de ander als echtgenote en moeder in haar eigen gezin. Het lukt haar moeilijk die twee met elkaar te verenigen. Lees meer.

3. Zeina Abirached (Libanon).

Zeina Abirached maakte meerdere stripboeken over haar jeugd en over de oorlog in haar moederland Libanon, waaronder Le Piano oriental (De oosterse piano). Hoewel het onderwerp serieus is, weet Zeina erover te schrijven en te tekenen met humor. Lees meer.

4. Guy Delisle (Canada).

De Canadese auteur Guy Delisle maakte het boek Chroniques de Jérusalem (Kroniek van Jerusalem). Met dit album probeert hij de stad Jerusalem, waar hij een jaar met zijn gezin woonde, te begrijpen. Of het gelukt is? De jury van het Stripfestival van Angoulème vond het geweldig en beloonde Guy met de prijs voor het beste stripboek (van 2012). Lees meer.

5. Emilie Plateau (Frankrijk).

Het meest recente album van Emilie Plateau, Noire, la vie méconnue de Claudette Colvine (Zwart, het miskende leven van Claudette Colvine) gaat over een 15-jarig meisje in de VS in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Claudette heeft een donkere huidskleur en daardoor geen enkel recht. Tot ze het zat is en weigert haar plaats af te staan aan een blanke. Lees meer.

TIP! Ontmoet de auteurs op 5 maart ’20 in Den Haag.

Wil je kennismaken met de makers van deze Franstalige stripboeken? Op 5 maart 2020 organiseert het Institut Français in Den Haag een feestelijk evenement gewijd aan het Franstalige stripboek. Hierbij zullen al deze 5 stripboekenauteurs – en andere bekenden uit de wereld van het Franstalige stripverhaal – aanwezig zijn om hun werk te laten zien en erover te vertellen. Wie weet, kun je jouw album laten signeren?! Deelname is gratis.

Meer info en aanmelden: La Bande Dessinée Francophone: un art engagé (Den Haag).

TIP!

Lees ook mijn bericht: #Top 10 Franse strips ook voor jongeren lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *