Studiedag Vroeg Frans.

UITGESTELD IVM COVID-19 TOT VOORJAAR 2021.

Lauren Salomons – expert vvto – verzorgt de plenaire lezing samen met De Franse Juf.

Tijdens voorjaar 2021 organiseert het Platform Vroeg Frans voor de tweede keer een studiedag. De studiedag vindt plaats op de Europaschool in Amsterdam-Zuid. We zijn er trots op dat we weer een aantal interessante sprekers bereid hebben gevonden hun kennis te delen op het gebied van Franse les aan kinderen van 4-12 jaar (français précoce). Samen met onze partners – Institut Français, Alliance Française des Pays-Bas en Délégation Générale Wallonie-Bruxelles – bieden we een mooi programma. Zodra de kust weer veilig is mbt Corona, maken we de datum bekend. Meld je alvast aan!

Programma

  • 10.00 uur: Ontvangst met koffie en croissants.
  • 10.30 uur: Plenaire lezing Het belang van vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto) door Lauren Salomons, vakleerkracht Engels en co-auteur van het boek ‘Engels in het basisonderwijs, (meer dan de) kennisbasis vakdidactiek’ samen met De Franse Juf.
  • 12.00 uur: Interventie over kinderboeken van ‘l’École des loisirs’ en DELF Prim door Karim Houali van Institut Français en Blandine Barthet van AF La Haye.
  • 12.30 uur: Lunch.
  • 13.30 uur: Workshop-ronde 1.
  • 14.45 uur: Workshop-ronde 2.
  • 16.00 uur: Feestelijke afsluiting en uitreiking certificaten.
  • 16.30 uur: Einde studiedag.

Plenaire lezing

Tijdens de plenaire lezing ‘Het belang van vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto)’ vertelt Lauren Salomons – vakleerkracht Engels en co-auteur van het boek Engels in het basisonderwijs – over de achtergronden van vvto. Hoe leert een kind een vreemde taal? Wat zijn de verschillen met het leren van een taal op latere leeftijd? Samen met De Franse Juf geeft ze tips hoe je met meer zelfvertrouwen Frans kunt geven in de doeltaal. We oefenen actieve werkvormen in het Frans, die je daarna in je eigen lessen kunt toepassen.

Keuze-workshops (middag-programma)

Workshop A: La bonne pratique à l’école primaire, door Sonia Gonzalez (vakleerkracht Frans op de Europaschool in Amsterdam en docentenopleider van de Hogeschool van Amsterdam). Sonia neemt je mee in haar lespraktijk op de Europaschool, waar Frans een vaste plek heeft in het curriculum. Ze laat je vrolijke werkvormen en methoden ervaren die zij gebruikt in de groepen 1 t/m 8, zoals AIM en digitale werkvormen als Quizlet en Kahoot.
Workshop B:  Apprendre le français avec Le Français Illustré, door Jérôme Paul (docent Frans op het Montessori College in Arnhem en bedenker van Le Français Illustré: Frans leren met pictogrammen). Jérôme laat zien hoe je met ‘comprehensible input’ kinderen op een natuurlijke manier Frans kunt leren. Hij zal je inspireren met talloze creatieve manieren om de gratis lesvideo’s en spellen van zijn Youtube-kanaal en site te gebruiken in jouw lessen.
Workshop C: Facilitation du passage du primaire au secondaire, door Régine Engelmann (taalassistent Frans op het Porta Mosana College in Maastricht, waar veel leerlingen naartoe komen die al Frans hebben gehad op de basisschool). Régine laat een scala aan activiteiten zien om toe te passen in een heterogene klas en voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben. Ook geeft ze tips om de overgang te versoepelen van po naar vo.

Richtlijnen corona

Vanzelfsprekend passen wij de RIVM-richtlijnen toe om te zorgen dat deze dag zo veilig en ontspannen mogelijk kan verlopen. Dat betekent onder meer dat we de geldende afstandsregels in acht zullen nemen. Daardoor kunnen er minder mensen deelnemen aan de dag dan we aanvankelijk gepland hebben. Het maximum aantal deelnemers is 30 personen. 

Ja, ik meld me aan!

Dus geef jij Frans op een basisschool? En wil je nieuwe kennis opdoen en ervaringen delen? Meld je aan voor deze leuke studiedag op de Europaschool in Amsterdam.  De kosten bedragen 25 euro per deelnemer. Zodra wij jouw inschrijving ontvangen, krijg je een mail waarin vermeld staat hoe je kunt betalen. Na betaling is je aanmelding definitief en ben je zeker van een plek op deze inspirerende dag. Aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst.

De Studiedag is verplaatst vanwege Corona, waarschijnlijk naar voorjaar 2021. Je kunt je alvast opgeven door een mail te sturen aan: platformvroegfrans@gmail.com t.a.v. Sandra van Die (coördinator Platform Vroeg Frans) en vermeld jouw naam, telefoonnummer en de naam van de basisschool waar je Frans geeft PLUS de 2 workshops naar keuze.

TIP!

Bekijk de foto’s van onze studiedag Vroeg Frans 2019 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *