Agenda themasessies 2021 “Café & Croissant Junior”

Kennis uitwisselen over Franse les aan kinderen met koffie en croissant!

Inspiratie opdoen over Franse les aan kinderen? Ben je leerkracht in het primair onderwijs en wil je een keer Franse les geven aan je klas? Of geef je Frans in het VO en wil je eens lessenserie geven op een basisschool? Doe een keer mee met de gratis themasessies van De Franse Juf en Platform Vroeg Frans over Franse les aan kinderen van 4-12 jaar. Laat je inspireren! Doe mee met onze korte online sessies van maximaal anderhalf uur. Na de lockdown gaan we weer live en trakteren wij op koffie en croissants. Bekijk de agenda.

Themasessies ‘Café & Croissants Junior’

Dit zijn de thema’s van onze bijeenkomsten voor docenten tot de zomer. Je kunt je inschrijven voor één of meerdere sessies, ook als je niet eerder Franse les hebt gegeven aan jonge kinderen. TIjdens de lockdown zijn de sessies online via Google Meet en zodra mogelijk weer live in een café mét croissants!

1. Escape room in de Franse les

  • Zaterdag 17 april (van 10-11 uur): Zó organiseer je een Franse escape-room voor de brugklas en zelfs voor de basisschool! Hoe laat je leerlingen op een actieve en creatieve manier participeren in jouw Franse lessen? Hoe zet je een escape room in, de populaire interactieve spelvorm waarbij leerlingen samen puzzels, raadsels en uitdagingen op moeten lossen binnen een bepaalde tijd? En hoe maak je zo’n jeu d’évasion? Deel ervaringen met collega-docenten en laat je inspireren. VOLGEBOEKT: je kunt je niet meer opgeven. Lees later deze maand het verslag van de sessie met lesideeën op dit blog.

2. Frans les voor peuters en kleuters

  • Zaterdag 29 mei (van 10-11.00 uur), Franse les voor peuters en kleuters. Juist de allerkleinsten hebben het grootste gemak – én de minste schroom – om Frans te leren. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen heel gevoelig zijn voor het aanleren van een nieuwe taal (sensibilisering). Laat hen op een natuurlijke manier kennismaken met de Franstalige klanken en cultuur. We delen weer kennis en ervaringen over lesideeën en materialen. Ook geven we je de tips over de nieuwste lesmethoden voor les tout-petits. Meld je aan.

3. Franse les buiten het klaslokaal

  • Zaterdag 26 juni (van 10-11.30 uur): De leukste Franse buitenles-ideeën. Waarom altijd binnen les, terwijl je buiten veel meer authentiek lesmateriaal vindt? Genoeg leuke ideeën om buiten Frans te leren toepassen, ook in Nederland. We zijn in het bijzonder benieuwd naar docenten die van plan zijn een zomercursus Frans te organiseren voor kinderen. Doe mee en deel je ervaringen. We gaan er vanuit dat deze bijeenkomst weer in een café georganiseerd kan worden. We kiezen dan een goed bereikbare locatie in het centrum van het land. Meld je aan.

4. Franse les geven in groep 7/8

  • De leukste Franse les in groep 7/8. DEZE THEMASESSIE VOND PLAATS IN MAART 2021 EN WORDT WEGENS SUCCES LATER DIT JAAR HERHAALD. Hoe maak je 10-12 jarigen enthousiast voor de Franse taal? Hoe help je leerlingen met vertrouwen te beginnen aan Frans in de brugklas? Hoe zet je een lessenserie op voor groep 7/8? Laat je inspireren door collega’s die veel ervaring met dit onderwerp hebben. Meld je aan.

Reacties van deelnemers aan eerdere sessies:

Jacqueline (geeft Frans op de Montessorischool Amsterdam): “Erg leuk om in contact te komen met anderen die zich richten op Vroeg Frans: ervaringen delen, leren van elkaar, elkaar inspireren.”

Merel (heeft net een serie Franse lessen gegeven aan groep 8 vd Daltonschool Rijnsweerd): “Wat leuk om jullie een keer te ontmoeten en wat een leuke ideeën op de padlet. Dank voor het organiseren et à la prochaine!”

Alaine (geeft Franse les op Scholengemeenschap De Breul, Zeist):”Een super motiverende en inspirerende ochtend. Net het duwtje in de juiste richting gekregen om de stap richting primair onderwijs te zetten!”

Annelies (geeft Frans op de Dr. H. Bavinckschool, Hilversum): “Het was een inspirerende bijeenkomst. Ik heb veel ideeën opgedaan, direct bruikbaar voor mijn groepen”.

Anja (geeft Franse les op IKC De Achtsprong in Zoetermeer): “Ondanks het feit dat ik Jitsi een paar keer moest herladen, een zeer inspirerende bijeenkomst. Ik heb uit deze themasessie over Escape rooms in de Franse les direct lesmateriaal gehaald om in mijn eigen praktijk te gebruiken! De eerste escaperoom staat in de planner bij de leerlingen” ❤️

Aanmelden