Agenda najaar 2021: scholing en netwerken

Kennis uitwisselen over Franse les aan kinderen met koffie en croissant!

Ben je leerkracht in het primair onderwijs en wil je een keer Franse les geven aan je klas? Of geef je Frans in het VO en wil je eens lessenserie geven op een basisschool? Doe een keer mee met de gratis themasessies van De Franse Juf en Platform Vroeg Frans over Franse les aan kinderen van 4-12 jaar. Je kunt je inschrijven voor één of meerdere sessies, ook als je niet eerder Franse les hebt gegeven aan jonge kinderen. Laat je inspireren! De sessies duren maximaal anderhalf uur. Bekijk de agenda.

1. Frans geven in groep 7/8

  • Zaterdag 18 september (van 10-11 uur): Franse les geven in groep 7/8. Hoe help je leerlingen met vertrouwen te beginnen aan Frans in de brugklas? Hoe zet je een lessenserie op voor groep 7/8? Laat je inspireren door collega’s die veel ervaring met dit onderwerp hebben. De online themasessie die wij begin maart organiseerden over dit onderwerp werd zo goed bezocht, dat we hebben besloten het opnieuw op de agenda te zetten. Er zijn al veel inschrijvingen, dus wacht niet te lang met jezelf aanmelden. Vanzelfsprekend krijg je ook weer toegang tot de Padlet met gratis Frans lesmateriaal, dat je direct in je klas kunt gebruiken. Meld je aan. Deelname is gratis.

2. Frans in het basisonderwijs (studiedag)

  • Zaterdag 9 oktober (van 10-15.30 uur): Studiedag Frans in het basisonderwijs op de Europaschool in Amsterdam met alle nieuwe inzichten over het geven van Franse les op de basisschool. De dag is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs én voor docenten uit het voortgezet onderwijs met interesse om Frans te geven aan kinderen van 4-12 jaar. Ervaring is gewenst, maar niet noodzakelijk. In de ochtend praten we je bij over nieuwe inzichten op het gebied van vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto). In de middag oefen je tijdens een praktische workshop onder leiding van een ervaren docent Frans op de basisschool. Deze dag wordt georganiseerd door de partners van de Ronde Tafel Frans: Institut Français, de Alliance Française, Levende Talen en de Algemene Afvaardiging Wallonië. Meld je aan (Kosten 25 euro, incl. lunch en materialen). ER ZIJN NOG ENKELE PLAATSEN.

3. Frans voor kids online

  • Zaterdag 20 november (van 10-11 uur). De leukste online lesmethodes Frans voor kinderen. Dit webinar is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die hun leerlingen willen laten kennis maken met de Franse taal op een laagdrempelige manier. Er bestaan veel online lesmethodes – vaak gratis – waarmee kinderen zelfstandig aan de slag kunnen. Niet alleen voor de bovenbouw, maar ook voor de onderbouw (ook voor peuters en kleuters!). Op een intuïtieve manier leren ze spelenderwijs een aantal Franse woorden en zinnen verstaan én zelf uitspreken. In dit webinar laten we je een aantal van deze methodes zien en vertellen we je hoe je leerlingen ermee kunt laten werken. Meld je aan. Deelname is gratis.

Reacties van deelnemers aan eerdere sessies:

Jacqueline (geeft Frans op de Montessorischool Amsterdam): “Erg leuk om in contact te komen met anderen die zich richten op Vroeg Frans: ervaringen delen, leren van elkaar, elkaar inspireren.”

Merel (heeft net een serie Franse lessen gegeven aan groep 8 vd Daltonschool Rijnsweerd): “Wat leuk om jullie een keer te ontmoeten en wat een leuke ideeën op de padlet. Dank voor het organiseren et à la prochaine!”

Anja (geeft Franse les op IKC De Achtsprong in Zoetermeer): “Ondanks het feit dat ik Jitsi een paar keer moest herladen, een zeer inspirerende bijeenkomst. Ik heb uit deze themasessie direct lesmateriaal gehaald om in mijn eigen praktijk te gebruiken!” ❤️

Alaine (geeft Franse les op Scholengemeenschap De Breul, Zeist):”Een super motiverende en inspirerende ochtend. Net het duwtje in de juiste richting gekregen om de stap richting primair onderwijs te zetten!”

Annelies (geeft Frans op de Dr. H. Bavinckschool, Hilversum): “Het was een inspirerende bijeenkomst. Ik heb veel ideeën opgedaan, direct bruikbaar voor mijn groepen”.

TIP! Meer weten over Franse les aan kinderen? Op 9 oktober 2021 organiseren wij een Studiedag Vroeg Frans in Amsterdam ism De Ronde Tafel Frans. Bekijk het programma en meld je aan!