Gratis lespakket Frans (met werkbladen)

Frans leren op een natuurlijke manier met muziek, filmpjes en (rollen)spellen!

ERK-niveau: A1.1 (beginner).

Activiteit: spreek- en luistervaardigheid.

Leeftijd: 10-13 jaar (groep 7 en 8).

De Franse Juf maakte een gratis lespakket voor kinderen, samen met Juf Sandra van Platform Vroeg Frans. Bekijk de 5 vrolijke lessen vol muziek, filmpjes en spelletjes! Lees verder en download de werkbladen plus handleidingen. Plus twee extra lessen om te leren klokkijken en een WhatsApp te schrijven in het Frans!

Frans leren is leuk! Probeer het uit met de 7 gratis lessen mét handleiding.

Activiteiten

Tijdens deze Franse lessen ga je Franse muziek luisteren, zingen, filmpjes kijken, spelletjes doen (galgje, woordzoeker, levend memory, rollenspel) en kleine gesprekken voeren. Je nieuwe kennis pas je dus gelijk toe!

Musique / Muziek
Vidéos / Filmpjes
Jeux / Spelletjes
Dialogues / Gesprekjes

Gratis downloads:

Het complete pakket bestaat uit zeven kant-en-klare lessen (werkbladen en lesplannen/handleidingen voor ouder of docent).

Iedere les duurt 30 à 45 minuten. Je kunt de lessen los of als serie doen. 

Download hieronder de werkbladen en lesplannen (PDF’s):

 
Rollenspel spelen ‘Bij de Franse bakker’. Illustratie: J. de Bruijne.

Over de makers

Deze cursus is gemaakt door Juf Olga (De Franse Juf) samen met Juf Sandra van Die van Platform Vroeg Frans / Vereniging Levende Talen ter gelegenheid van de Dag van de Franse Taal. Beiden zetten zich in voor de promotie van ‘Vroeg Frans’. Illustrator Jacomien de Bruijne maakte er mooie tekeningen bij. Geef jij ook Franse les op de basisschool, of ben je van plan dit te gaan doen? Wij ontmoeten je graag bij een van onze gratis inspiratiebijeenkomsten van  Platform Vroeg Frans , dé netwerkorganisatie voor docenten Frans in het basisonderwijs (onderdeel Vereniging van leraren in Levende Talen). 

TIP: Inspiratie-ochtend Frans in het PO.

Geef jij Franse les aan kinderen (of ben je van plan dit te doen)? En wil je kennis en inspiratie delen met collega’s? Binnenkort organiseren wij weer een Café & Croissant-Junior bijeenkomst op zaterdag 3 oktober van 10.30 – 12 uur in Utrecht. Thema: ‘Frans & Wereldburgerschap op de basisschool”. Voor iedere docent die zich vóór 1 oktober aanmeldt, is er gratis koffie met een croissant. Meld je aan: platformvroegfrans@gmail.com

10 reacties op “Gratis lespakket Frans (met werkbladen)

 1. Bonjour,
  Merci pour ces ressources que vous mettez gratuitement à disposition. En tant que prof de français au collège (onderbouw voortgezet onderwijs) c’était la premiere fois que je devais donner des cours d’initiation à des élèves du groupe 4. J’ai donc décidé d’utiliser votre leçon 1 : ”Bonjour -groeten” . Je l’ai quelque peu adapté pour que cela soit plus accessible et cela a été un grand succés. Les élèves et leurs maitresses en redemandent. Merci énormément!
  Ingrid.

 2. Bonjour,

  Ik wil even melden dat ik voor de zomervakantie met veel plezier en succes het lespakket in samenwerking met de bibliotheek in 2 bibliotheken in de buurt heb mogen geven. Als feestelijke afsluiting had ik nog een spel waar al het geleerde toegepast kon worden. Aan het eind gingen de kinderen allemaal trots met een certificaat/diploma naar huis.
  Van een ouder heb ik gehoord dat haar kind (alleen) in Parijs bij de ‘boulangerie’ brood had gekocht. Dat geeft heel veel voldoening.
  Ik ga er zeker mee door .

  Jammer dat ik de studiedag ‘Vroeg Frans heb gemist’, ik was daar heel graag naar toe gegaan voor wat extra informatie en advies en om met anderen van gedachte te kunnen wisselen.

  Nog een vraag? Wie heeft er ervaring en/of advies met Franse les voor kinderen van 4, 5 jaar? Groep 1 en 2 dus. Ze kunnen nog niet lezen.

  1. Bonjour Carolien, Dank voor je reactie…wat leuk om te horen dat jouw leerlingen ook zo enthousiast zijn! Daar doen we het voor 🙂
   Wat betreft jouw vraag over Frans in groep 1-2…ik heb leuk lesmateriaal voor deze leeftijdsgroep dat ik je kan laten zien. Zelf heb ik nog niet lesgegeven aan deze leeftijdsgroep. Binnen ons nieuwe Platform Vroeg Frans weet ik dat er een aantal docenten zijn die al wel ervaring hebben met Franse lesgeven aan kleuterklassen (4-6 jarigen). Ik zal aan hen vragen of je contact met ze op kan nemen. Hartelijke groet, Olga

 3. Bonjour mesdames,
  Allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie inzet. Ik heb vandaag voor het eerst jullie site ontdekt en ik ben erg enthousiast. Ik wil graag de lessen en de werkbladen van september 2018 gaan gebruiken.
  Mijn vraag en verzoek of het mogelijk is om ze nog op de site te laten.
  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet,
  Hamid

  1. Bonjour Hamid, Dank voor je bericht. Wat leuk dat je ons lespakket gaat gebruiken in jouw klas(sen).
   De lessen blijven voorlopig op mijn site staan, zodat iedereen die geïnteresseerd is ze kan downloaden en gebruiken.
   Veel plezier ermee!
   Juf Olga

 4. Bonjour mesdames,
  Ik heb de eerste les gebruikt al eerste les van mijn serie lessen op de Montini-basisschool in Baarn.
  Het werkte superleuk. De lesinstructie is helder en duidelijk en je kunt er makkelijk een lesje van 45 minuten mee vullen. De kinderen waren enthousiast en ook het idee om filmpjes te maken van de begroetingen vonden ze leuk. Ik kan ze helaas niet opsturen vanwege privacy.
  Erg leuk initiatief.
  Ik werk graag mee aan het vervolg!
  Bonne chance!
  Jacqueline van Oosterom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *