Organisaties actief op het gebied van Vroeg Frans

Dag van de Franse Taal op een basisschool in Nederland, georganiseerd door het samenwerkingsverband Ronde Tafel Frans (Foto’s: De Franse Juf).

In Nederland staat Franse les aan jonge kinderen (van 4-12 jaar) nog in de kinderschoenen. Verschillende organisaties zijn actief bezig daar verandering in te brengen. Één daarvan is het Platform Vroeg Frans, dé netwerkorganisatie voor docenten Frans in het primair onderwijs. Het Platform werkt samen met een aantal andere organisaties, die bijzondere aandacht hebben voor français précoce. In dit artikel zet ik ze op een rij.

Netwerkorganisatie docenten Frans in het PO

Platform Vroeg Frans – dé netwerkorganisatie voor docenten Frans in het primair onderwijs – is opgezet in samenwerking tussen educatief blog DeFranseJuf.nl en vereniging Levende Talen. Ons doel is om docenten Frans uit PO en VO samen te brengen en elkaar te laten inspireren door kennis en ervaringen te delen. Het Platform organiseert themasessies, geeft een lespakket uit en is mede-organisator van de studiedag voor docenten Frans in het PO. Bekijk de foto-impressie van Platform Vroeg Frans.

Ronde Tafel Frans

De Ronde Tafel Frans / La Table Ronde pour le français, bestaat uit een aantal organisaties die zich bezighouden met het promoten van de Franse taal in Nederland. Al deze organisaties hebben speciale aandacht voor français précoce (vroeg Frans). Het samenwerkingsverband organiseert bijvoorbeeld de jaarlijkse Dag van de Franse Taal, ook in het primair onderwijs. Daarnaast haalt de organisatie jonge, enthousiaste Franse taalassistenten naar Nederland die kunnen helpen met de taalles op scholen, vooralsnog alleen in het VO. De Ronde Tafel bestaat uit de volgende organisaties:

Institut Français des Pays-Bas

Het Institut Français des Pays-Bas – voorheen Maison Descartes – is het Franse instituut voor taal en cultuur in Nederland en valt onder de Franse ambassade. Het instituut hecht bijzonder belang aan het promoten van français précoce. Zij coördineert ook de officiële Franse taalexamens van France Education Nationale in Nederland, waaronder de examens voor kinderen DELF PRIM en DELF JUNIOR/SCOLAIRE. Ga naar Institut Français des Pays-Bas.

Levende Talen

Levende Talen is de vereniging voor docenten levende talen op het voortgezet onderwijs in Nederland, waaronder de Franse taal. De sectie Frans van Levende Talen houdt zich ook bezig met het bevorderen van Franse les voor jongere kinderen. Speciaal hiervoor is het Platform Vroeg Frans opgezet samen met De Franse Juf. Op de website van Levende Talenis een onderdeel met Frans lesmateriaal voor kinderen. Ga naar de website Levende Talen.

Alliance Française des Pays-Bas

De Alliance Française (AF) is een Franse organisatie met als doel de Franse Taal en cultuur bevorderen. De Alliance Française is actief in meer dan 136 landen. In Nederland heeft ze 34 afdelingen, waaronder grote vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook in kleinere plaatsen. De AF biedt ook kindercursussen en heeft een lespakket voor het basisonderwijs. Ga naar de site Alliance Française.

Afvaardiging Wallonië-Brussel

Tenslotte neemt ook de Délégation Générale Wallonie-Bruxelles (Algemene Afvaardiging van de federatie Wallonië-Bruxelles) deel aan de Ronde Tafel Frans. Ook in het Waalse deel van België wordt immers Frans gesproken. De Délégation is partner bij het promoten van Franse les voor kinderen en jongeren. Daarnaast financiert de organisatie zomercursussen voor docenten aan de Franstalige universiteit van Leuven en Luik. Ga naar de website Délégation Générale Wallonie-Bruxelles.

Meer organisaties

Nuffic

Daarnaast is ook Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, actief op het gebied van vroeg vreemdetalenonderwijs. Zij bieden informatie niet alleen over Engels en Duits, maar ook over Frans op de basisschool. Nuffic heeft een overzicht met lesmateriaal Frans voor de basisschool, waaronder de online methode Elena. Verder organisereert Nuffic regelmatig scholing voor docenten over vroeg vreemdetalenonderwijs en helpt het basisscholen te starten met internationalisering. Ook over digitale uitwisseling met scholen in het buitenland (etwinning) kun je bij hen terecht. Ga naar de website van Nuffic.

Tip!

Instruction

Blijf op de hoogte van de activiteiten die het Platform en onze partners organiseren op het gebied van Franse les voor kinderen: meld je aan voor de nieuwsbrief.