Handige links

Levende Talen / Franszelfsprekend

Levende Talen is de vereniging voor docenten levende talen op het voortgezet onderwijs in Nederland. De sectie Frans is een van de meest actieve afdelingen van deze vereniging. Op de website van het sectiebestuur Frans – Franszelfsprekend.nl – vind je ontzettend veel inspiratie en lesmateriaal voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen. Ga naar de website van Levende Talen Frans (Franszelfsprekend).

Leergemeenschap voor docenten (Vroeg) Frans

Platform Vroeg Frans – dé professionele leergemeenschap voor docenten die Frans geven aan kinderen en jongeren – is opgezet in samenwerking tussen De Franse Juf en de sectie Frans van Levende Talen. Doel van het Platform is om docenten Frans uit PO en VO samen te brengen en elkaar te inspireren en samen te leren. Iedere 6 weken kun je als docent (gratis) meedoen met de Café & Croissant themasessies (afwisselend online en fysiek). Ga naar de website van Platform Vroeg Frans.

Institut Français des Pays-Bas

Institut Français des Pays-Bas (IFPB) is het Franse instituut voor taal en cultuur in Nederland. Op de site vind je onder andere podcasts, dossiers pédagogiques, info over Franse lessen en officiële Franse examens (DELF Prim en Junior). Ga naar de website van Institut Français des Pays-Bas.

Alliance Française des Pays-Bas

Les Alliance Française (AF) bevorderen de Franse taal en cultuur én die van het land waar zij gevestigd zijn, onder meer door het geven van taalcursussen. In Nederland heeft AF ongeveer 34 vestigingen. AF Amsterdam, Rotterdam en Utrecht verzorgen ook Franse kindercursussen. Ga naar de website van Alliance Française.

Nuffic

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs en besteedt veel aandacht aan vroeg vreemdetalenonderwijs en wereldburgerschap. De organisatie concentreert zich echter vooral op Engels als vreemde taal in het basisonderwijs. Toch kun je ook op het gebied van Frans in het PO handige info vinden op de site, zoals een overzicht met Frans lesmateriaal voor kinderen en informatie over het starten met internationalisering op school. Ga naar de website van Nuffic.

Platform Frans

Tenslotte is de site van het Platform Frans de moeite van het bekijken waard. Dit is het overkoepelende kennisnetwerk van deskundigen op het gebied van de Franse taal en de Franstalige wereld in de breedste zin van het woord. Er is een apart onderdeel over Frans in het basisonderwijs, waar je ook de agenda vindt met activiteiten voor docenten die actief zijn op het gebied van français précoce. Ga naar de website van Platform Frans.

Tip!

Volg De Franse Juf & Platform Vroeg Frans en onze partners en blijf op de hoogte van de activiteiten op het gebied van Franse les aan kinderen: meld je aan voor de nieuwsbrief.