Agenda Café & Croissant-inspiratiesessies 2023

Kennis uitwisselen over Franse les aan kinderen met koffie en croissant.

Ben je docent Frans op de basisschool of in de brugklas? En wil je kennis en ervaringen uitwisselen met collega’s? Doe mee met de themasessies van Platform Vroeg Frans: de professionele leergemeenschap voor docenten die Franse les geven aan kinderen, opgericht door De Franse Juf in samenwerking met de sectie Frans van Vereniging Levende Talen. Iedere 6 weken bespreken we een thema mbt vroeg vreemdetalenonderwijs Frans. De sessies – afwisselend fysiek en online – duren maximaal anderhalf uur. De sessies worden ook aangekondigd in de maandelijkse nieuwsbrief ‘Franszelfsprekend’.

21 januari: ‘Leren leren’

Frans leren…een kans om technieken te oefenen om te ‘leren leren’. Foto: Pexels.

Op zaterdag 21 januari 2023 (van 10:30 – 12:00) organiseren wij een LIVE Café & Croissant Junior-bijeenkomst in Amersfoort (vlakbij het centraal station). Het thema is ‘Franse les en leren leren’, speciaal gericht op docenten Frans in bovenbouw PO en in de brugklas. Hoe maak je het leren van Franse woorden en grammatica interessant(er)? Hoe kun je leerlingen zelfs plezier laten ervaren in hun eigen intelligentie en hen ‘leren leren’? Wij hebben twee gastsprekers uitgenodigd die good practices met jullie zullen delen. Er is ook ruimte om eigen ervaringen en lesmateriaal te delen. Wij trakteren op koffie met een croissant. Meld je alvast aan. Het aantal plaatsen is beperkt.

MELD JE GRATIS AAN:

25 Maart: Bewegend Frans leren

Bewegend Frans leren is leuk én werkt: je onthoudt de woorden beter! Foto: IStock

Op zaterdag 25 maart 2023 (van 10:30 – 12:00) organiseren wij weer een Café & Croissant Junior-bijeenkomst, ditmaal LIVE in Brabant of Limburg (in of op een centraal gelegen station: exacte locatie volgt). Veel kinderen houden van sporten en bewegen. Combineer deze behoefte met het leren van Franse woordjes of werkwoorden. Laat hen bijvoorbeeld trampoline of touwtje springen terwijl ze de vervoegingen van het werkwoord être hardop zeggen. Uit onderzoek is gebleken dat je je hersenen extra stimuleert om informatie op te nemen als je tegelijkertijd beweegt. Daarnaast is het ook leuker om zo te leren en kan het schoolstress verminderen. In deze bijeenkomst wisselen we kennis en ervaringen uit. Wij trakteren weer op koffie met een croissant.

MELD JE GRATIS AAN:

13 Mei: Starten met Franse les op een basisschool of BSO

Franse les geven in het PO of bij de BSO. Hoe pak je het aan? Foto: IStock.

Op zaterdag 13 mei 2023 (van 10:00 – 11:00) organiseren wij ONLINE een Café & Croissant Junior-bijeenkomst. We zullen praktische tips geven aan docenten die op zoek zijn naar een basisschool of BSO-organisatie om succesvol Franse les aan te bieden. Hoe selecteer je een school of BSO? Hoe presenteer je jezelf? En welk uurtarief is redelijk om te vragen? Wij zullen daarnaast een overzicht geven van de stand van zaken mbt Franse les in het basisonderwijs/BSO en gastsprekers uitnodigen om te vertellen over hun ervaringen. Je kunt je vragen dus aan hen én aan ons stellen. Geïnteresseerd? Schrijf de datum alvast in je agenda en meld je alvast aan via het formulier hieronder.

MELD JE GRATIS AAN:

Een mooie gelegenheid om collega’s te spreken die ook Frans geven op de basisschool of in de brugklas!

OVER ONS

De Café & Croissant themasessies worden begeleid door Olga Buters, Sandra van Die en Merel Hollander. Alle drie hebben wij meerjarige ervaring met het geven van Franse les aan kinderen: Olga en Merel in het primair onderwijs en Sandra in het voortgezet onderwijs. Via Platform Vroeg Frans streven wij ernaar docenten met elkaar in contact te brengen: zowel voor PO-leerkrachten als docenten in de brugklas. À bientôt!

Bekijk reacties van deelnemers over eerdere sessies!