Agenda 2022: Café & Croissant themasessies

Kennis uitwisselen over Franse les aan kinderen met koffie en croissant!

Ben je leerkracht in het primair onderwijs en wil je een keer Franse les geven? Of geef je Frans in het VO en wil je basisschoolleerlingen alvast kennis laten maken met de Franse taal? Doe mee met de korte themasessies van De Franse Juf en Platform Vroeg Frans. Iedere 6 weken behandelen we een ander thema op het gebied van Frans voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. De sessies duren maximaal anderhalf uur, afwisselend online en fysiek. Deelname = gratis. Bekijk de komende sessies en schrijf je direct in (deelname = gratis).

Januari: Laat je leerlingen Frans spreken!

We beginnen het jaar met een online sessie op zaterdag 22 januari (10:00 – 11:00 uur). Leuk om elkaar weer te zien en inspiratie uit te wisselen voor het nieuwe jaar. Het thema van deze sessie is spreekvaardigheid stimuleren. Ben je leerkracht Frans in het basisonderwijs of in de brugklas, dan is deze bijeenkomst echt iets voor jou. De nadruk ligt op uitwisseling. Breng dus vooral ook je eigen tips in. Daarvoor krijg je gouden tips van ons én van de andere deelnemers terug! Vanwege Corona hebben we deze fysieke bijeenkomst omgezet in een online themasessie. Meld je aanDeelname = gratis. 

Maart: de beste cursussen voor docenten Frans

Op zaterdag 12 maart LIVE (van 10:00 – 11:30 uur) organiseren wij weer een fysieke Café & Croissant Junior themasessie (onder voorbehoud van veranderende omstandigheden n.a.v. Covid). Deze keer zullen we informatie uitwisselen over de leukste cursussen voor docenten om (nog beter) Franse les aan kinderen te geven (Le FLE aux enfants). Welke cursussen français précoce zijn er voor docenten? Wat is het niveau? En hoe staan deze cursussen bekend? Wij geven je een overzicht met goed aangeschreven cursussen en vertellen je over onze eigen ervaringen. Natuurlijk zijn we ook erg benieuwd naar vragen en ervaringen van deelnemers. De nadruk bij deze themasessie ligt dan ook vooral op uitwisseling. Meld je aan. Deelname = gratis.

April: De leukste Franse kinderseries in de les

Op zaterdag 9 april ONLINE (van 10:00 – 11:00 uur) staat onze Café & Croissant Junior themasessie in het teken van  Franse series (en kinderfilms). Deze kun je goed gebruiken als lesmateriaal, ook voor kinderen. Zelfs als er geen Nederlandse ondertiteling bij is. Welke Franstalige series zijn geschikt voor kinderen van 4-14 jaar? Hoe help je kinderen de inhoud van een Franstalige serie te begrijpen (zeker als er snel Frans gesproken wordt)? Welke passende opdrachten kun je geven? We zijn ook weer benieuwd naar de input van de deelnemers en hopen op een levendige uitwisseling. Meld je aan. Deelname = gratis. 

Mei: de handigste apps voor de Franse les

Op zaterdag 21 mei (van 10:00 – 11:00 uur, online) gaan we het tijdens de Café et Croissant Junior themasessie hebben over de handigste apps voor de Franse les.

Twinkl, Flipgrid, Plickers: begint het jou ook al te duizelen? Tijdens deze themasessie krijg je een overzicht van bruikbare apps, en tips en tricks hoe je deze in kunt zetten tijdens je les. Daarnaast zijn we natuurlijk ook nieuwsgierig naar jouw ervaringen! Welke apps gebruik jij tijdens je Franse les? Welke apps vind jij zeer geschikt voor le français précoce? Deel je ervaringen en maak kennis met andere docenten die Frans geven aan jonge kinderen. Je kunt je nu al aanmeldenDeelname = gratis.

Agenda 2022 (vervolg)

Schrijf ook de volgende data en onderwerpen alvast in je agenda. Vanaf voorjaar 2022 kun je je aanmelden voor deze Café & Croissant themasessies (afwisselend online en fysiek, onder voorbehoud van veranderende omstandigheden n.a.v. Covid).

  • Zaterdag 25 juni: Didactiek aangepast aan onderbouw en bovenbouw basisschool.
  • Zaterdag 24 september: Praktische tips ter voorbereiding op de Dag vd Franse Taal.
  • Zaterdag 19 november: Escaperooms in de Franse les (basisschool en brugklas).

OVER ONS

De Café & Croissant themasessies worden begeleid door Olga (De Franse Juf) en Sandra van Die (Levende Talen, sectiebestuur Frans). Beiden hebben wij meerjarige ervaring met het geven van Franse les aan kinderen: Olga in het primair onderwijs en Sandra in het voortgezet onderwijs. Samen hebben wij Platform Vroeg Frans opgericht met als doel docenten met elkaar in contact te brengen: kennis en ervaringen uitwisselen en nieuwe inspiratie opdoen! Zowel voor PO-leerkrachten als docenten in de brugklas. À bientôt!

Reacties van deelnemers aan eerdere sessies:

Jacqueline (geeft Frans op de Montessorischool Amsterdam): “Erg leuk om in contact te komen met anderen die zich richten op Vroeg Frans: ervaringen delen, leren van elkaar, elkaar inspireren.”

Merel (heeft net een serie Franse lessen gegeven aan groep 8 vd Daltonschool Rijnsweerd): “Wat leuk om jullie een keer te ontmoeten en wat een leuke ideeën op de padlet. Dank voor het organiseren et à la prochaine!”

Anja (geeft Franse les op IKC De Achtsprong in Zoetermeer): “Ondanks het feit dat ik Jitsi een paar keer moest herladen, een zeer inspirerende bijeenkomst. Ik heb uit deze themasessie direct lesmateriaal gehaald om in mijn eigen praktijk te gebruiken!” ❤️

Alaine (geeft Franse les op Scholengemeenschap De Breul, Zeist):”Een super motiverende en inspirerende ochtend. Net het duwtje in de juiste richting gekregen om de stap richting primair onderwijs te zetten!”

Annelies (geeft Frans op de Dr. H. Bavinckschool, Hilversum): “Het was een inspirerende bijeenkomst. Ik heb veel ideeën opgedaan, direct bruikbaar voor mijn groepen”.