Boekbespreking: “L’École ouverte aux parents”

ERK-niveau: A1/A2

Leeftijd: volwassenen 

Speciaal voor gezinnen met kinderen (van 3-15 jaar) die naar Frankrijk emigreren

Als je naar Frankrijk gaat verhuizen en naar een Franse school gaat, zul je snel wennen.

Maar ook je ouders willen begrijpen hoe het eraan toegaat op een Franse school.

Daarvoor is deze methode bedoeld: ‘L’école ouverte aux parents‘ geeft informatie – in het Frans – over alle praktische onderwerpen met betrekking tot school in Frankrijk.

 

 

Het Franse schoolsysteem

De Noorse familie Vontenklass is net in Frankrijk komen wonen: Papa Rémi, Mama Odile, Nicolas (11), Liliane (8), Suzanne (5) en Alexis (1). In het boek ‘L’École  ouverte aux parents’ volgen we deze familie in hun nieuwe leven in Frankrijk. Dat speelt zich voor een groot deel af in en rond de school van de kinderen: la maternelle, l’école primaire en le collège.

Je leert daarbij – in het Frans – alles over het Franse schoolsysteem.  Alle kinderen van de familie Vontenklass in dit boek  – behalve baby Alexis – gaan namelijk naar een Franse school:

  • de Franse kleuterschool  (la Maternelle voor kinderen van 3-5)
  • de Franse basisschool (l’École Primaire voor kinderen van 6-10)
  • de Franse middelbare school (le Collège voor kinderen van 11-14)
  • de hogere klassen van de middelbare school (le Lycée voor kinderen van 15-17 jaar)

 

Lees hoe het Franse schoolsysteem in elkaar zit in eenvoudig Frans.

 

Praktische informatie

De meest uiteenlopende onderwerpen over school in Frankrijk worden besproken, zoals de contacten met de leerkrachten (via het carnet de correspondance) of met de directie van school, de inschrijving voor de Franse schoolcantine, schoolspullen aanschaffen, het Franse beoordelingssysteem (cijfers, rapporten), het Franse schrijfonderwijs enzovoort.


Hoe onderhouden je ouders goede contacten met de Franse meester of juf?

Franse leren spreken

Ondertussen leer je een aardig woordje Frans lezen en verstaan via allerlei oefeningen: algemene woorden, maar ook Franse woorden en zinnen specifiek op het gebied van school (die ouders nodig hebben om prettig en goed te communiceren met de leerkrachten en andere ouders).

Er zijn twee versies beschikbaar van het boek in verschillende moeilijkheidsniveaus. Begrijp je nog maar een heel klein beetje Frans, dan kies je voor Livret 1 (ERK-niveau A1.1/A1 voor absolute beginners). En voor iets gevorderden is er Livret 2 (ERK-niveau A1/A2). Tenslotte is er een gids voor de begeleider – ‘Le guide du formateur’- want de boeken zijn in principe bedoeld om te gebruiken onder begeleiding van een Franse docent met kennis van de Franse samenleving en het Franse schoolsysteem.

Verbeter je mondelinge en schriftelijke vaardigheden met oefeningen in dit boek.

 

Mijn oordeel over de methode

Ik vind L’École ouverte aux parents’ een gedegen boekenserie voor nieuwkomers in Frankrijk, waarbij je bijna letterlijk aan de hand genomen wordt door de “Franse school”. Ouders van kinderen die dit boek gebruiken, zullen de gang van zaken op een Franse maternelle, école primaire of collège beter begrijpen.  De boeken zien er goed verzorgd en kleurrijk uit en het taalgebruik is helder en eenvoudig. Het enige nadeel is dat je de boeken eigenlijk onder begeleiding van een ‘formateur’ (docent/begeleider) moet gebruiken. Wil je de boeken zelfstandig gebruiken – niet zozeer om Frans te leren, maar vooral om het Franse schoolsysteem te begrijpen – dan is dat alleen mogelijk als je al goed Frans kunt lezen en begrijpen.

 

BESTELINFORMATIE

Titel: L’École ouverte aux parents (De basisschool open voor ouders), 2014

Auteurs: Dorothéé Escoufier, Philippe Marhic. Illustraties: Vérom

Er zijn twee versies (zelfde onderwerpen / verschillend moeilijkheidsniveau):

De boeken zijn ook te bestellen via de Franse boekhandel in Amsterdam “Le Temps Retrouvé”.

NB. Een voorbeeldhoofdstuk uit de boekenserie is gratis te downloaden via de website van de uitgever PUG.