Cap sur: frisse Franse methode voor het PO

ERK-niveau: A1 t/m A2 (Beginner).

Leeftijd: 7-10 jaar (onder- en middenbouw PO).

In dit artikel beschrijf ik mijn indrukken van Cap sur…Pas à Pas, een frisse Franse methode voor de onder- en middenbouw van de basisschool. Het leuke van deze methode vind ik dat kinderen leren over de taal en culturen van meerdere Franstalige landen. Dus niet alleen over Frankrijk, maar ook over Franstalig Canada, Martinique en Senegal. De serie bestaat uit vijf boeken, vanaf ERK-niveau A1.1 (absolute beginners) tot en met niveau A2.

Uitgebreide bespreking Cap sur…Pas à Pas A1.1:

Cap sur….Pas à Pas is een frisse methode Frans uit 2020 voor kinderen van 7 tot 10 jaar van uitgeverij EMDL. In de methode gaan de leerlingen op reis met de familie Cousteau en bezoeken met hen meerdere Franstalige landen, zoals Canada, Martinique en Senegal. Een pluspunt, want de Franse taal wordt natuurlijk niet alleen in Frankrijk gesproken. De hele lijn bestaat uit 5 boeken van niveau A1 t/m A2 (vanaf absolute beginner), plus handleidingen voor de docent. Op de audio cd en in de Espacevirtuel kun je de audio-bestanden en video’s vinden. In deze review bespreek ik het eerste boek uit de serie.

A. Gecombineerd tekst- en werkboek

Leerlingen gaan op reis door de Franstalige wereld…te beginnen in Parijs.

In dit eerste boek van de methode leren de kinderen de basis van de Franse taal (ERK-niveau A1.1): het alfabet, groeten, zichzelf voorstellen, praten over hun familie en huis en vertellen over wat ze leuk en lekker vinden in het Frans. Het kleurrijke, leuk geïlllustreerde boek bevat zowel een tekstdeel (livre de l’élève) als een opdrachtendeel (cahier d’activités). Ook hoort er een cd bij het boek met luisterfragmenten, liedjes en video’s. Ieder hoofdstuk eindigt met een creatieve eindopdracht (projet final). Grammatica komt ook aan bod, maar summier en wordt heel visueel weergegeven (met kleuren bijvoorbeeld). Achterin het boek zijn oefeningen opgenomen, die speciaal bedoeld zijn om de leerlingen voor te bereiden op het DELF Prim-examen (facultatief). NB. Het boek is overigens geheel Franstalig, inclusief de opdrachten (die goed te begrijpen zijn door middel van symbolen).

B. Online leeromgeving ‘Espace virtuel’

De audio- en video-bestanden van de methode kun je niet alleen op de cd, maar ook via de online leeromgeving Espacevirtuel vinden. Als je de methode aanschaft, krijg je gratis toegang tot deze omgeving. Hierin vind je ook de digitale editie van het boek, waarmee de leerlingen interactiever met de lesstof om kunnen gaan. Bovendien biedt Espacevirtuel extra mogelijkheden voor docenten. Je kunt bijvoorbeeld groepen aanmaken voor jouw klassen om de activiteiten van de leerlingen beter te monitoren.

C. Docentenhandleiding

Bij deze methode hoort een Guide pédagogique (docentenhandleiding in het Frans). Deze is verkrijgbaar als boek en online. De online docentenhandleiding is gratis beschikbaar via Espace Virtuel (te vinden onder het kopje Autres ressources samen met meer gratis onderdelen, zoals Cartes images, Cartes mots en Évaluations).

De hele methode bestaat uit 5 lesboeken voor kinderen van 7-10 jaar.

Meer informatie:

Je kunt de boeken van Cap sur…Pas à Pas bestellen onder andere via onderstaande Nederlandse webshops of boekhandels. Deel 1 kost tussen de 23 en 26 euro (gecombineerd tekst- en werkboek) en heeft als ISBN-nummer: 9788418032127.

Heb je vragen over de methode? Neem dan contact op met Talenland in Amsterdam, de vertegenwoordiger van uitgeverij EMDL in Nederland, telefoon: 06-36 080 260 (behalve op woensdag).

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.