Platform Vroeg Frans: netwerken met collega’s

Studiedag 2021 op de Europaschool in Amsterdam: een groot succes!

Platform Vroeg Frans is dé netwerkorganisatie voor docenten die Franse les geven aan kinderen. Het Platform is opgericht door De Franse Juf samen met de vereniging Levende Talen. Wij richten ons op docenten uit primair en voortgezet onderwijs die interesse hebben in het geven van Franse les op een natuurlijke manier: met spel, muziek en veel nadruk op spreken en luisteren. Ons doel is elkaar te inspireren door kennis en ervaringen te delen. Onze ‘club’ telt inmiddels zo’n 200 docenten (uit PO en VO): heel verschillend qua achtergrond, maar allemaal geïnteresseerd in het geven van Franse les aan kinderen.

Promotie van Frans op de basisschool

Olga en Sandra op het Congres Frans 2019, waar het idee ontstond voor ons Platform.

Ons Platform wordt vrijwillig gerund door Olga van educatief blog De Franse Juf en Sandra van het sectiebestuur Frans Levende Talen. In 2019 gaven wij samen een workshop over spelenderwijs Frans leren tijdens het Nationaal Congres voor leraren Frans. Er kwamen zoveel enthousiaste reacties, dat we besloten een Platform op te richten om docenten in de gelegenheid te stellen kennis en ervaringen te delen en elkaar te blijven inspireren.

Activiteiten

Ervaringen uitwisselen met Café & Croissants

Als eerste hebben we een gratis lespakket Frans voor de basisschool gemaakt. Er bleek grote interesse te bestaan voor een laagdrempelige methode Frans voor kinderen. Het pakket is inmiddels duizenden keren gedownload. Daarnaast startten we met het organiseren van informele themasessies voor docenten, de zogenaamde ‘Café & Croissant Junior-bijeenkomsten’. Een keer per 6 weken kort (maximaal 1,5 uur) kennis en ervaringen delen met collega’s met een kop koffie en een croissant.

Samenwerking

We hebben inmiddels ook goede netwerkcontacten opgebouwd met de verschillende partners van de Ronde Tafel Frans, zoals Institut Français, Alliance Française des Pays-Bas en Délégation Générale Wallonie-Bruxelles. Ook zijn wij sinds 2021 aangehaakt bij het kennisnetwerk van deskundigen op het gebied van de Franse taal en/of de Franstalige wereld: Platform Frans. Verder werken we samen met Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Samen met deze partners organiseren wij activiteiten, zoals een studiedag voor docenten Frans en de Dag van de Franse Taal. Sinds 2019 kunnen dankzij ons Platform ook basisscholen meedoen met deze feestelijke dag!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en tips ontvangen over Frans op de basisschool? Wij geven 4 à 6 keer per jaar een nieuwsbrief uit. Deze staat vol met interviews met docenten, tips over nieuwe lesmethodes, muziek, spellen, webinars, studiedagen en meer…alles op het gebied van Franse les aan kinderen van 4-12 jaar. Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief.