Platform Vroeg Frans: netwerken met collega’s

Onze eerste studiedag 2019 bij de Alliance Française in Den Haag: een groot succes!

Platform Vroeg Frans is dé netwerkorganisatie voor docenten die Franse les geven aan kinderen. Het Platform is opgericht door De Franse Juf samen met de vereniging Levende Talen. Wij richten ons op docenten uit primair en voortgezet onderwijs die interesse hebben in het geven van Franse les op een natuurlijke manier: met spel, muziek en veel nadruk op spreken en luisteren. Ons doel is elkaar te inspireren door kennis en ervaringen te delen. Onze ‘club’ ‘telt nu zo’n 150 leden.

Promotie van Frans op de basisschool

Olga en Sandra op het Congres Frans 2019, waar het idee ontstond voor ons Platform.

Ons Platform wordt vrijwillig gerund door Olga van De Franse Juf en Sandra van Die van het sectiebestuur Frans van Levende Talen. In 2019 gaven wij samen een workshop over spelenderwijs Frans leren op de basisschool tijdens het Nationaal Congres voor leraren Frans. Er kwamen zoveel enthousiaste reacties, dat we besloten een Platform op te richten om docenten in de gelegenheid te stellen kennis en ervaringen te delen en elkaar te blijven inspireren.

Activiteiten

Ervaringen uitwisselen met Café & Croissants

Als eerste hebben we een gratis lespakket Frans voor de basisschool gemaakt. Er bleek grote interesse te bestaan voor een laagdrempelige methode Frans voor kinderen. Het pakket is inmiddels duizenden keren gedownload. Daarnaast startten we met het organiseren van informele themasessies voor docenten, de zogenaamde ‘Café & Croissant Junior-bijeenkomsten’. Een keer per 6 weken kort (maximaal 1,5 uur) kennis en ervaringen delen met collega’s met een kop koffie en een croissant.

Samenwerking

We hebben inmiddels ook goede netwerkcontacten opgebouwd met verschillende partners van de Ronde Tafel Frans, zoals Institut Français, Alliance Française des Pays-Bas en Délégation Générale Wallonie-Bruxelles. Ook werken we samen met Nuffic. Samen met deze partners organiseren wij activiteiten, zoals de jaarlijkse studiedag voor docenten met lezingen en workshops. Verder dragen wij bij aan de Dag van de Franse Taal. Sinds 2019 kunnen dankzij ons Platform ook basisscholen meedoen met deze feestelijke dag. Tenslotte verzorgen we presentaties, zoals bij de Nuffic Maand van Taal en Wereldburgerschap in 2020 en het Stenden Hogeschool-Congres Meertaligheid in 2021.

Nieuwsbrief

We hebben een vaste rubriek ‘Vroeg Frans’ in de nieuwsbrief van de sectie Frans van de vereniging voor taaldocenten Levende Talen. Ook geven we 4 à 6 keer per jaar een eigen nieuwsbrief uit. Deze staat vol met interviews met docenten, tips over nieuwe lesmethodes, muziek, spellen, webinars, studiedagen en meer…alles op het gebied van Franse les aan kinderen van 4-12 jaar. Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief.