Franse lesmethodes voor de basisschool: groep 7/8

Er zijn veel leuke methodes om spelenderwijs te starten met Frans in groep 7/8.

ERK-niveau: A1 t/m B1 (beginners t/m enigszins gevorderd).

Leeftijd: 9-12 jaar (groep 7 en 8).

Als je Franse les wilt geven aan kinderen op de basisschool, wil je natuurlijk wel een goede methode gebruiken. Alleen…hoe vind je die? En waar kun je deze Franse boeken kopen? Ik heb een groot aantal methodes voor ‘Francais Langue Étrangère’ (Frans als vreemde taal) bekeken. De leukste en meest recente Franse lesmethoden heb ik voor je op een rij gezet. Je hoeft er niet voor naar Frankrijk: de titels zijn ook te koop bij Nederlandse (en Belgische) boekhandels en webshops. Lees verder en kijk welke methode past bij jouw leerlingen.

En Action

En Action is een Belgische lesmethode bedoeld voor kinderen in de laatste twee jaar van de basisschool. Voor ieder leerjaar zijn er twee boekensets: een tekstboek en een werkboek. Daarnaast is er een online omgeving waar de leerlingen makkelijk thuis mee kunnen oefenen. Ik vind En Action een mooie, degelijke methode, waarbij kinderen Frans leren op een klassieke manier. Dus met woordjes en grammatica leren en oefeningen maken. De uitleg is in het Nederlands. Enig nadeel voor Nederlandse leerlingen is dat de methode vooral op België gericht is. Lees de hele review.

Jus d’orange

Jus D’Orange is een speelse methode met een tekst- en werkboek voor 2 leerjaren (A1.1 en A1.2). Bij de methode hoort ook uitgebreid audio- en videomateriaal bij. Wat ik leuk vind is de activerende insteek: de leerlingen spreken al Frans vanaf de eerste les. Plezier staat voorop, door samen Frans te spreken en creatieve opdrachten te doen. Ook de brede oriëntatie vind ik aansprekend: aandacht voor taal én cultuur, ook in andere Franstalige landen. Enig minpunt: de methode kan wat rommelig overkomen door de vele illustraties. Lees de hele review.

Sésame

Sésame is nieuwste methode voor 9-12 jarigen van de bekende uitgeverij Hachette FLE. Ik heb onlangs een webinar gevolgd met een demonstratie van de manier van lesgeven met Sésame en was erg enthousiast. Wat ik vooral leuk vond waren de escape rooms (jeux d’évasion), waarmee ieder hoofdstuk eindigt. Zelfs voor beginners is het dus mogelijk – en superleuk – om samen Franse puzzels, raadsels en uitdagingen op te lossen. Dit stimuleert de motivatie om Frans te leren…want ieder kind wil natuurlijk winnen. Lees de hele review.

TIP! GRATIS WEBINAR VOOR DOCENTEN

Tip! Platform Vroeg Frans organiseert dit schooljaar 2020/2021 twee keer een gratis webinar over Franse les geven in groep 7/8. Hoe zet je een workshop of lessenserie op voor 10-12 jarigen? Laat je inspireren door de ideeën van collega’s die al veel ervaring met dit onderwerp hebben. Dit webinar is bedoeld voor leerkrachten van de basisschool en brugklas. Meld je aan (ook als je niet eerder Frans hebt gegeven in het PO).

Toelichting bij mijn selectie:

Van de meeste Franse en Belgische uitgeverijen die ik benaderde, kreeg ik recensie-exemplaren toegezonden met als enige verzoek een link te sturen als mijn blogartikel klaar was. Geen verplichte positieve verhalen dus: ik kreeg de vrijheid een onafhankelijk oordeel te vormen. Daar waar ik geen vrij recensie-exemplaar kreeg, heb ik de methodes zelf aangeschaft. Daarbij wil ik nog aantekenen dat de selectie mijn persoonlijke keuze is: er zijn vanzelfsprekend meer goede methodes, maar deze spreken mij het meest aan. Door zoveel mogelijk feiten te geven en illustraties te laten zien, hoop ik ook jou in staat te stellen een goed beeld te vormen van het aanbod aan Franse lesmethodes voor kinderen.

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken in Nederland bestellen, bijvoorbeeld via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer):

Tip!

Wil je niet gelijk een methode aanschaffen, maar eerst een paar losse lessen Frans uitproberen? Download de werkbladen van het Gratis lespakket Frans voor groep 7/8.