Franse methodes basisonderwijs #2: Jus d’Orange

Franse lesmethodes groep 7 en 8 basisonderwijs Jus d'Orange A1.1
Actie in de klas met methode Jus D’Orange!

Jus d’Orange (2015) is een frisse Franse lesmethode voor bovenbouw basisonderwijs (groep 7-8 in Nederland of 5e en 6e leerjaar in België). Ik gebruik de methode in de ‘plusklassen’ in Zoetermeer, waar de kinderen er heel enthousiast over zijn. Het is een kleurrijke methode die prikkelt om gelijk met Franse les te beginnen en past binnen activerend onderwijs.

Dit is deel #2 in de serie Franse methodes voor het basisonderwijs.

Jus d'orange banner

Samenvatting Franse lesmethode “Jus d’Orange”

Jus D’Orange is een aantrekkelijke Franse lesmethode voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Naast een tekst- en een werkboek voor 2 leerjaren (A1.1 en A1.2), hoort ook uitgebreid audio- en videomateriaal bij de methode. Wat ik erg leuk vind is de activerende insteek: de leerlingen leggen op een speelse manier de basis voor Franse taalvaardigheid en spreken al Frans vanaf de eerste les. Plezier maken staat voorop, door samen Frans te spreken en creatieve opdrachten te doen. Ook de brede oriëntatie van de methode vind ik aansprekend. Kinderen leren niet alleen over de taal en cultuur van Frankrijk, maar ook van verschillende andere Franstalige landen. Als minpunt van Jus D’Orange zou ik noemen dat ik de vormgeving wat rommelig vind en voor sommige kinderen te kinderachtig (dat geldt ook voor de bijbehorende video’s ‘TiviRaph’).  Wat het materiaal voor de docent betreft: dit is kort en duidelijk . Mijn eindoordeel is positief, vooral door het enthousiasme dat de methode uitstraalt: voor 9-12 jarigen zou ik deze Franse lesmethode dus zeker aanbevelen (de hogere klassen van een basisschool of de naschoolse opvang). Na één jaar les en goed oefenen zijn de leerlingen op het niveau van het eerste examen (A1.1) van het internationaal erkende Diplôme d’études en langue française (DELF Prim).

Uitgebreide methodebeschrijving:

Frans leren met ‘Jus D’Orange’ betekent actie in de klas! In deze Franse lesmethode voor het basisonderwijs gaan de leerlingen samen met hoofdpersonen Lou, Noah, Amina en Theo en hun hondje Saucisse (‘worstje’) op avontuur.  Dat betekent vanaf les één: veel praten en opdrachten doen in het Frans. Als de leerlingen voor de start van de lessen al een woordje Frans spreken is dat meegenomen, maar het hoeft niet. De methode is volgens de uitgever gericht op beginners tussen de 7-12 jaar. Zelf zou ik eerder zeggen: kinderen tussen de 9-12 jaar. Er zijn twee versies van de boeken beschikbaar:

 • Jus d’Orange 1: aan het eind van dit boek (tekst- en werkboek) bereiken de leerlingen ERK-niveau A1.1;
 • Jus d’Orange 2: dit boek gaat verder. Aan het eind hiervan (tekst- en werkboek) bereiken de leerlingen ERK-niveau A1.2 (= niveau ‘Basisgebruiker).

In dit blogbericht bespreek ik alleen de boeken (en overig materiaal) van Jus d’Orange 1.

A. Tekstboek (livre d’élève)

ISBN: 9782090384086 (Tekstboek Jus d’Orange 1 = ERK-niveau A1.1)

Het basismateriaal bestaat uit een kleurrijk tekstboek (livre d’élève) met DVD en een werkboek (cahier d’activités) voor twee leerjaren en kost ongeveer 25 euro per leerling per leerjaar. In het tekstboek nergens lange teksten, maar vooral veel foto’s, strips, vrolijke plaatjes en kadertjes. Ieder van de 8 hoofdstukken (unités) behandelt een apart thema, zoals (net als in veel andere methodes) kennismaken, praten over school, kleding, eten en meer. De indeling is speels, maar wel rommelig, vind ik. Ieder hoofdstuk sluit af met een creatieve verwerkingsopdracht (bijvoorbeeld schrijf het recept van je lievelingsgerecht) en een blokje civilisation. In dat laatste deel komen niet alleen de gewoontes en gebruiken uit Frankrijk, maar uit verschillende Franstalige landen aan bod, dus ook Franssprekend Afrika en Canada.

Inhoudsopgave Jus D'Orange A1.1
Inhoudsopgave “Jus D’Orange A1.1” (Klik om te vergroten)
Tekstboek Jus D'Orange A1.1
Voorbeeldpagina tekstboek A1.1 (klik op de pagina om te vergroten).

B. Werkboek (Cahier d’activités)

ISBN: 9782090384093 (Werkboek Jus d’Orange 1 = ERK-niveau A1.1)

Het werkboek (Cahier d’activités) lijkt op een vakantie-doeboek vol dialogen, puzzels, spellen en korte opdrachten. Zelfstandig werken en samenwerken staan centraal:  de kinderen oefenen vaak in tweetallen of in kleine groepjes. Alle vaardigheden komen aan bod: spreken, gesprekjes voeren, luisteren, schrijven en lezen. Aan het eind van ieder hoofdstuk kunnen de leerlingen zelf hun nieuwe vaardigheden toetsen met een korte test.

“Ik vind de plaatjes leuk. In de woordenlijst staan ook tekeningen bij ieder woord!,” Monique (9 jaar).

Jus D'Orange A1.1 Voorbeeldpagina werkboek
Voorbeeldpagina werkboek A1.1. (klik om te vergroten)

C. Audio- en videomateriaal

Naast tekst- en werkboek biedt “Jus D’Orange”  uitgebreid audio- en videomateriaal op een bijgeleverde DVD.  De luisterfragmenten zijn kort en duidelijk en bevatten tekst en liedjes. Het beeldmateriaal betreft tekenfilmpjes met de personages Lou, Noah, Amina en Theo uit het tekstboek en 4 tv-afleveringen ‘Tivi-Raph’. Deze speciaal voor de methode gemaakte televisie-uitzendingen – met of zonder Franse ondertiteling – zijn leuk bedoeld, maar de uitwerking valt tegen. Ik denk dat kinderen in groep 7 en 8 ze te kinderachtig vinden, terwijl het niveau van het gesproken Frans toch behoorlijk hoog ligt. Zelf zou ik ze in ieder geval niet gebruiken in mijn lessen.

Tivi Raph Jus D'Orange
Screenshot uit ‘Tivi-Raph”, de  4-delige tv-serie van de methode.

D. Docentenmateriaal (Guide pédagogique)

ISBN: 9782090384123 (Guide pédagogique van Jus d’Orange 1 = niveau A1.1).

Tenslotte hoort bij de methode goed verzorgd materiaal voor de leerkracht: een beknopte en leuk geprijsde docentenhandleiding (Guide pédagogique à 25 euro). De handleiding is in het Frans en biedt bij ieder onderdeel uit het tekst- en werkboek een korte toelichting met omschrijving van de leerdoelen, duur van de activiteit en de werkvorm. Achterin het boek  vindt de docent de uitwerkingen van de oefeningen uit het werkboek, plus transcripties van alle video’s.

TIP! Gebruik het digitale oefenprogramma Wozzol.nl om de woorden te leren uit Jus d’Orange (aparte woordenlijsten).

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken van Jus d’Orange bestellen via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer, zie hierboven):

Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.

2 reacties op “Franse methodes basisonderwijs #2: Jus d’Orange

 1. Bonjour Stefanie,
  Via onderstaande link kun je online een demo-versie bekijken:
  – hoofdstuk 1 uit het tekstboek / Livre d’élève Jus d’Orange A1.1 : https://issuu.com/marketingcle/docs/09038408_001-014?e=1396808/37357742
  Dit geeft al een heel aardig beeld van de methode.
  Verder kun je contact opnemen met een van de Nederlandse boekhandels die ik in dit blogbericht noem om te vragen of zij een zichtzending kunnen verzorgen.
  Groet, De Franse Juf

Reacties zijn gesloten.