Franse methodes basisonderwijs

Als je op zoek gaat naar Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs, kom je in een ondoorzichtig woud van informatie terecht. Bij Nederlandse boekensites – en winkels is vooral verouderde – en incomplete – informatie te vinden en op buitenlandse sites is het lastig het kaf van het koren te scheiden. Daarom besloot ik zelf een overzicht te maken van de leukste en meest recente methodes voor de basisschool. Voilà!

 

Groep 7 en 8

 

Groep 3 t/m 6

 

 

 

 

Toelichting bij mijn selectie van de methodes:

Van de meeste Franse en Belgische uitgeverijen van schoolboeken voor ‘Français langue étrangère’ (FLE) die ik benaderde, kreeg ik recensie-exemplaren toegezonden met als enige verzoek een link te sturen als mijn blogartikel klaar was. Geen verplichte positieve verhalen dus: ik kreeg de vrijheid een onafhankelijk oordeel te vormen. Daar waar ik geen vrij recensie-exemplaar kreeg, heb ik de methodes zelf aangeschaft.

Daarbij wil ik nog wel aantekenen dat de selectie mijn persoonlijke keuze is: er zijn vanzelfsprekend meer methodes op de markt, maar deze spreken mij het meest aan (en zijn het meest recent). Ook de indeling naar groepen berust op mijn inschatting: de uitgevers geven alleen een leeftijdsindicatie die ik heb ‘vertaald’ naar de Nederlandse schoolsituatie op basis van mijn eigen ervaring. Door echter zoveel mogelijk feiten te geven en illustraties te laten zien, hoop ik zo ook andere geïnteresseerden in staat te stellen zich een goed beeld te vormen van de methodes.