8 leuke lesmethodes voor Frans op de basisschool.

ERK-niveau: A1 t/m B1 (Beginner t/m enigszins gevorderd).

Leeftijd: 4-12 jaar (groep 1 t/m 8 van de basisschool)

Als je Franse les wilt geven aan kinderen op de basisschool, wil je natuurlijk wel een goede methode gebruiken. Alleen…hoe vind je die? En waar kun je deze Franse boeken kopen? Ik heb een groot aantal methodes voor ‘Francais Langue Étrangère’ (Frans als vreemde taal) bekeken. De leukste en meest recente Franse lesmethodes voor kinderen heb ik voor je op een rij gezet. En je hoeft er niet voor naar Frankrijk: de titels zijn gewoon te koop bij Nederlandse boekhandels en webshops. Er staan zelfs tips bij voor gratis methodes en werkbladen. Dus kijk snel welke methode past bij jouw school!

Groep 7 en 8

 

Groep 3 t/m 6

 

Klik hier voor recensie

 

Groep 1 / 2

Klik hier voor een recensie

Toelichting bij mijn selectie van de methodes:

Van de meeste Franse en Belgische uitgeverijen van schoolboeken voor ‘Français langue étrangère’ (Frans als vreemde taal) die ik benaderde, kreeg ik recensie-exemplaren toegezonden met als enige verzoek een link te sturen als mijn blogartikel klaar was. Geen verplichte positieve verhalen dus: ik kreeg de vrijheid een onafhankelijk oordeel te vormen. Daar waar ik geen vrij recensie-exemplaar kreeg, heb ik de methodes zelf aangeschaft.

Daarbij wil ik nog aantekenen dat de selectie mijn persoonlijke keuze is: er zijn vanzelfsprekend meer goede methodes op de markt, maar deze spreken mij het meest aan. Ook de indeling naar groepen berust op mijn inschatting: buitenlandse uitgevers geven alleen een leeftijdsindicatie die ik heb ‘vertaald’ naar de Nederlandse schoolsituatie op basis van mijn eigen ervaring. Door echter zoveel mogelijk feiten te geven en illustraties te laten zien, hoop ik ook jou als geïnteresseerde in Franse les op de basisschool in staat te stellen een goed beeld te vormen van het aanbod.

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken in Nederland bestellen, bijvoorbeeld via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer):

TIP! Gratis methodes

Wil je starten met een korte cursus Frans en niet gelijk een hele methode aanschaffen? Gebruik het gratis lespakket Frans voor groep 7/8 van De Franse Juf en Levende Talen (met handleiding en werkbladen). Of gebruik de gratis methode Elena voor groep 3 t/m 6.

Bekijk ook de gratis online methode Elena voor het basisonderwijs.