Franse lesmethodes basisonderwijs #7: Elena

ERK-niveau: A1 (beginner)

Activiteit: spreek- , lees- en luistervaardigheid

Leeftijd: 6-8 jaar (en jonger)

Elena is een online lesmethode bedoeld voor kinderen uit de onderbouw van de basisschool om Frans, Duits of Nederlands te leren. De methode is gratis beschikbaar gesteld door de Europese Unie om het leren van Buurtalen op jonge leeftijd te bevorderen.

Dit is deel #7 in de serie Franse methodes voor het basisonderwijs.

Elena en haar familie uit het online talenprogramma voor jonge kinderen.

Samenvatting Franse lesmethode “Elena”

De online lesmethode Elena neemt een bijzondere plek in binnen de Franse lesmethodes voor het basisonderwijs. De methode is gemaakt op initiatief van de Europese Unie om het leren van “Buurtalen” op jonge leeftijd te bevorderen (vroeg vreemdetalenonderwijs / vvto) en wordt gratis aangeboden.

Het programma is heel internationaal: het is bedoeld voor zowel Nederlands-, Frans- als Duitstalige leerlingen in groep 3 t/m 6. Hoofdpersoon Elena en haar familie en vriendjes veranderen van nationaliteit, afhankelijk van de taal die je wil leren (Frans, Duits of Nederlands, zie het keuzemenu aan het begin van het programma).

Pluspunten: De onderwerpen sluiten goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Leuk is het gevarieerde, interactieve lesmateriaal, zoals een kleurplaat die je zelf kunt vormgeven, memory en karaoke. Ook sterk vind ik dat er veel herhaling is èn dat de methode heel toepassingsgericht is: er is veel aandacht voor spreken en luisteren.  Minpuntje vind ik het statische beeldmateriaal (veel tekeningen, weinig bewegend beeld) en de wat ouderwetse kinderliedjes en rijmpjes. Bovendien is les 1 gelijk flink pittig voor beginners. Daar staat tegenover dat je makkelijk even kunt ‘spieken’ in de Nederlandse variant van Elena. De verhalen en oefeningen kunnen namelijk ook in het Nederlands beluisterd worden.

ELENA is een gratis, online lesmethode, die overal te gebruiken is: thuis en op school.

Uitgebreide methodebeschrijving:

In de versie van het programma dat gericht is op Nederlandstalige leerlingen, is hoofdpersoon Elena een Nederlands meisje van 7 jaar dat naar Frankrijk verhuist. Ze heeft een vrolijke vader, moeder, zusje en een hond Misty. In haar nieuwe Franse woonplaats wordt ze al snel vriendjes met de Franse tweeling Max en Otto en beleven ze in 10 hoofdstukken verschillende ‘avonturen’. Het programma wordt veel gebruikt door individuele leerlingen bv. als ze de weektaak af hebben, voor leerlingen die dat als extraatje mogen gaan doen, of voor de snelle (hoogbegaafde) leerlingen. Het programma is ook thuis te gebruiken.

Het programma wordt vaak individueel gebruikt voor snelle (hoogbegaafde) leerlingen als extra taak.

In 10 lessen maken de leerlingen kennis met Elena, haar familie en nieuwe vriendjes via de volgende thema’s:

  1. Groeten en jezelf voorstellen
  2. School
  3. Spelen
  4. Wonen
  5. Eten en drinken
  6. Boodschappen doen
  7. Feest vieren
  8. Op de boerderij
  9. Kleding
  10. Vakantie

Ieder thema (hoofdstuk) is op dezelfde manier opgebouwd en bevat terugkerende activiteiten, zoals: praatje bij een plaatje, muziek luisteren en meezingen, rijmpje opzeggen, spelletjes spelen en kleuren.

De handleiding voor de docent bevat duidelijke aanwijzingen over de manier waarop je de lessen kunt geven. Ook is er aandacht voor differentiatie.

Meer informatie:

Bekijk hier de online lesmethode ELENA voor onderbouw basisschool. PS. In 2020 verschijnt ook een versie voor de middenbouw van de basisschool (8-10 jarigen).

 Terug naar het overzicht Franse methodes voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *