Rollenspel Au restaurant

Rollenspel ‘Au restaurant’: de kinderen kunnen al bestellen in het Frans!

ERK-niveau: A1 (beginner)

Activiteit: spreek- en schrijfvaardigheid

Wat is het ultieme doel van de Franse les? Frans kunnen spreken in Frankrijk natuurlijk! (of in een ander Franssprekend land). Met een rollenspel kun je alvast oefenen. In groep 7/8 hebben we de afgelopen weken we geleerd over ‘La cuisine française‘ (de Franse keuken). Ter afsluiting van het thema gingen we Franse menu’s maken en rollenspel spelen. Kijk je mee?  In dit bericht vind je ook een handige woordenlijst die je zelf kunt gebruiken.

Nèt echt!

Frans leren uit een boekje is maar saai. Veel leuker is het om te leren in en voor de praktijk. Waar kom je Frans tegen? Precies! Op vakantie in Frankrijk, bijvoorbeeld bij de bakker of in een restaurant. Welke woorden heb je nodig om te bestellen in een Frans restaurant? Hoe leer je begrijpen wat er op de menukaart staat? We oefenden eerst met spelletjes en liedjes en bekeken  èchte menu’s van èchte Franse restaurants en uit een Franse schoolkantine. En toen gingen de kinderen van groep 7/8 zelf aan de slag…

Franse menu’s maken

Aan het eind van de lessenserie over eten en drinken, kregen de kinderen de praktische opdracht: “Maak je eigen Franse menu”. In groepjes van 4 gingen ze enthousiast aan de slag. Met als resultaat: prachtige Franse menu’s met Entrée, Plat, Dessert et Boissons (voor-, hoofd- , nagerecht en drankjes). Sommigen hadden zelfs ‘escargots‘ (slakken) op hun menu gezet.

Rollenspel

De week erna speelden we het rollenspel “Au restaurant” (= in het restaurant). De kinderen konden laten zien wat ze geleerd hadden in dit blok van 4 lessen. Iedereen bestelde namelijk in het Frans. Eerst netjes groeten: Bonjour Monsieur/Madame (Goededag mijnheer/mevrouw). Dan voor-, hoofd- en nagerecht bestellen. Natuurlijk gebruiken we daarbij onze zelfgemaakte menu’s. Aan het eind mocht iedereen stokbrood met Franse kaas proeven van een ‘plateau de fromages‘ (kaasplankje). Supertrots was ik op mijn klas!

Klik op de menu’s om de foto’s uit te vergroten.

Woordenschat “Au Restaurant”

Handige woorden en zinnen om te gebruiken in een Frans restaurant (of bij Taaldorp).

La carte, s’il vous plait!
= (Mag ik) De kaart aub!

Voilà la carte.
= Hier is de kaart.

Qu’est-ce que vous prenez?
= Wat neemt u?

Moi, je vais prendre…
= Ik ga nemen…..

Je voudrais…
= Ik zou graag willen…

Comme entrée, je prends de la soupe.
= Als voorgerecht neem ik soep.

Comme plat, je prends une pizza.
= Als hoofdgerecht, neem ik pizza.

Comme dessert, je prends une glace.
= Als nagerecht, neem ik een ijsje.

Le plateau de fromages
= Het kaasplankje.

Les boissons froides.
= De koude dranken.

Les boissons chaudes.
= De warme dranken.

Bon appétit!
= Eet smakelijk!

L’addition, s’il vous plaît!
= De rekening, aub!

TIP 1:

Woordenlijst in Wozzol.nl: leer meer woorden van rollenspel “Au restaurant”.

TIP 2:

Youtube Playlist: luister Franse liedjes over eten en drinken! 

TIP 3:

Een ander uitgewerkt lesidee ‘Au restaurant’ van het Develsteijn College.

Dit artikel maakt deel uit van het bloggers-evenement: « Vreemde talen leren op een (zo goed als) natuurlijke manier » , georganiseerd door het blog Le français illustré.

Cet article participe à l’évènement inter-blogueurs « Le support visuel dans l’apprentissage d’une langue étrangère », organisé par le blog Le français illustré.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *