Raadspel: De juiste prijs (Le juste prix).

Raad de prijs van dit product. Welk team komt het dichtst in de buurt?

ERK-niveau: vanaf A1 (beginners).

Activiteit: spreekvaardigheid.

Le Juste prix is een leuk spel om te oefenen met getallen in het Frans. Wat kost aardbeienjam? Wat kost een ijsje? En wat kosten oordopjes in Frankrijk? Het team dat het dichtst bij de juiste prijs komt, wint de ronde. Gebruik het kant-en-klare-spel uit dit bericht. Met dank aan taalinstituut Cavilam voor het spelidee en het format!

Dit ga je leren:

 • Samenwerken.
 • De prijs van Franse producten leren kennen.
 • Franse getallen gebruiken van 1-100 (en verder als je wil).

Voorbereiding:

Oefen eerst de Franse getallen met mijn gratis Youtube-video’s:

Benodigdheden:

Ik heb een kant-en-klaar spel voor je gemaakt in Google docs, dat je thuis, in de klas of digitaal kunt gebruiken. Klik op de button en speel het spel (dat kan ook in de ‘Alleen weergave-variant’), door het als een Google Slide show – dia voor dia – af te spelen.

Zo gaat het spel:

Offline-variant voor thuis of in de klas:

 1. Kies een spelleider.
 2. De spelleider verdeelt de groep in twee teams.
 3. Ieder team kiest een naam voor hun team. Het spel kan beginnen!
 4. De spelleider laat de eerste dia zien met de foto van een basketbalpet (zie kant-en-klaar-spel hierboven) en vraagt: ‘Quel est le juste prix en France?’ (Wat is de juiste prijs in Frankrijk?”).
 5. Beide teams overleggen en schrijven een prijs op.
 6. Op het teken van de spelleider, noemen de teams hun prijs…in het Frans natuurlijk!
 7. De spelleider schrijft de genoemde prijzen op het bord en laat vervolgens de werkelijke prijs zien (die verschijnt vanachter het gele vakje PRIX door te klikken).
 8. Het team dat de juist de prijs heeft genoemd wint de ronde en krijgt 10 punten. Als de juiste prijs niet genoemd wordt, wint het team dat de prijs heeft genoemd die het dichtst in de buurt komt van de juiste prijs.
 9. Nu begint ronde 2. De spelleider toont dia 2 met een foto van een ander product. De teams gaan weer overleggen en de juiste prijs proberen te raden.
 10. Het team dat aan het eind van 10 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Online variant om te spelen via een digitaal platform (bijvoorbeeld Zoom of Teams).

Net als bij de offline versie, alleen nu overleggen de teams via een Whatsapp-groep of in ‘Breakout-rooms’ (Zoom). De spelleider kan de opgenoemde prijzen opschrijven op een gedeeld whiteboard, zoals https://awwapp.com.

Tip:

Oefen ook andere Franse getallenspellen voor beginners!