Zelf een woordenboek maken mét geluid

Maak je eigen woordenboek op je telefoon met de gratis app Leximage.

ERK-niveau: vanaf A1 (beginners en verder).

Activiteit: vocabulaire / woordjes leren.

Eenvoudig je eigen online Franse woordenboek maken met woorden die jij interessant vindt en geïllustreerd met plaatjes die je zelf hebt uitgezocht. Dat kan met de gratis app Leximage van Cavilam/Alliance Française. Maak een categorie (bijvoorbeeld ‘dieren’= les animaux), importeer foto’s, schrijf het Franse woord en de vertaling erbij en klaar! Je kunt ook audio-bestanden toevoegen door het woord in te spreken. De app maakt er oefeningen bij, waarmee je de woorden kunt oefenen (vergelijkbaar met Duolinguo).

Jouw woordenboek maken in 3 stappen:

1. Maak categorieën

Kies zelf de categorieën van woorden die je interessant vindt om te leren, bijvoorbeeld les animaux (dieren), les couleurs (kleuren) en la météo (het weer). Je kunt iedere categorie een eigen kleur geven, door eenvoudig een kleurbolletje toe te voegen.

2. Voeg foto’s toe

Voeg nu per categorie foto’s toe. Dat kunnen foto’s zijn die je zelf gemaakt hebt (van je eigen hond bijvoorbeeld), maar ook stockfoto’s. Ik gebruik vaak foto’s van Pixabay, zodat ik zeker weet dat de foto’s vrij zijn van auteursrechten.

3. Voeg het woord en de uitspraak toe

De laatste stap is om het Franse woord en de Nederlandse vertaling erbij te schrijven, plus de uitspraak van het woord op te nemen. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je het uitspreekt. Twijfel je? Zoek de juiste uitspraak dan eerst op via Forvo.com

Klaar en oefenen maar!

Heb je minimaal 5 woorden met foto’s en uitspraak in een categorie toegevoegd? Dan maakt Leximage er automatisch oefeningen bij. Je moet bijvoorbeeld de foto identificeren (identifier l’image): de juiste audio zoeken bij het plaatje. Of schrijven (écrire): het woord opschrijven dat hoort bij het plaatje. Of luisteren (identifier l’audio): de juiste foto koppelen aan een geluid. Herhaal zo vaak je wil. Leer dus op je eigen manier in je eigen tempo!

Link naar de app

Tip! Kant-en-klaar woordenboek.

Er bestaat ook een gratis kant-en-klaar online woordenboek onder de naam Leximage+. Hierin vind je een verzameling met meer dan 750 Franse basiswoorden mét plaatjes en geluid, zowel voor Iphone/Ipad als voor Android (ook van Cavilam/Alliance Française).

Bronvermelding illustraties op deze pagina: Cavilam en Pixabay.

Eén reactie op “Zelf een woordenboek maken mét geluid

  1. Door de eigen inbreng van de leerling ‘beklijft’ de lesstof veel beter.
    Zou willen dat ik vroeger op school ook zo Franse ‘woordjes’ had kunnen leren. Mijn complimenten voor de Franse Juf!

Reacties zijn gesloten.