Schrijftip #6: Online stripverhaal maken

Met de gratis BDnF-app maak je zó een grappige comic, strip of meme.

ERK-niveau: vanaf A1 (beginner).

Activiteit: schrijfvaardigheid.

Leeftijd: vanaf ongeveer 10 jaar.

Met de gratis app BDNF kun je zelf online een stripverhaal of andere graphic maken. In het Frans of in een andere taal. De app is makkelijk in gebruik en geschikt voor kinderen en jongeren op de basisschool en de middelbare school…en ouder. Maak een storyboard, kies personages, plak tekstwolkjes en klaar is jouw strip! Leuk om te proberen, thuis of in de klas ter gelegenheid van de Dag van de Franse Taal 2021 (met als thema Franse plaatjes).

Bedenk een verhaallijn.

Een grapje of een spannend verhaal…denk eerst na wat je wil vertellen.

Een goed verhaal begint met een goede voorbereiding. Voor je aan de slag gaat met de app, bedenk je dus eerst in grote lijnen waar jouw verhaal over gaat. Wat wil je vertellen? Wie zijn de belangrijkste personages, wat doen ze en welke problemen moeten ze overwinnen om hun doel te bereiken? Of misschien wil je gewoon een eenvoudig grapje uitbeelden. Hoe dan ook, denk na wat je wil maken. Maak eventueel een storyboard, waarop je schetst hoe het verhaal eruit gaat zien.

Kies je titel & format.

Nu kies je in de BDNF-app de titel van jouw verhaal en het format, bijvoorbeeld:

  • een comic strip (korte strip met 3 vakjes)
  • een stripverhaal
  • een instagram-story
  • een meme
  • en meer.

Kies je personages.

Vervolgens kun je in de app personages en attributen kiezen uit een databank. Deze komen uit de collectie van de Bibliothèque nationale de France en zijn vrij van auteursrechten. Kies een paar poppetjes (mensen of dieren) en voeg ze toe aan je verhaal. Laat jouw personages spreken door spreekwolkjes en tekst toe te voegen. Met de knoppen en met je vingers kun je de plaatjes groter of kleiner maken en draaien in de juiste richting. Kies vervolgens nog een paar leuke attributen om het verhaal af te maken. Als er niets bij zit wat jij leuk vindt, kun je ook eigen plaatjes importeren en gebruiken in de app.

Klaar? Exporteren maar!

Is jouw verhaal klaar? Dan kun je het exporteren als plaatje (JPG) of als PDF en gebruiken zoals jij wilt. Print je verhaal op papier of deel het via Instagram, Facebook of andere social media. Denk erom je bestand goed op te slaan met het icoontje links onderin. Ik heb twee keer gehad dat mijn bestand weg was na het exporteren. En dat is toch jammer van de tijd!

Handige woorden.

Om deze Franse app te gebruiken, hoef je maar een paar Franse woorden en zinnen te begrijpen. De rest spreekt voor zich. Met dit woordenlijstje kom je vast een heel eind!

Nouveau projet = nieuw project.

Une bande dessinée = een strip.

Télécharger = downloaden.

Ajouter = toevoegen.

Une image = een afbeelding.

Mes images = mijn afbeeldingen.

Avancer = naar voren halen.

Reculer = naar achteren plaatsen.

Miroir = spiegel(en).

Un texte = een tekst.

Saisir du texte = tekst invoegen.

Supprimer = wissen.