25 leuke lesideeën voor Franse les in groep 8

Op onze Padlet vind je lesideeën voor groep 8: van spellen tot werkboekjes.

ERK-niveau: A1 (beginners).

Activiteit: spreek- en luistervaardigheid én wereldburgerschap.

Hoe maak je 10-12-jarigen enthousiast voor de Franse taal? Hoe help je leerlingen met vertrouwen te beginnen aan Frans in de brugklas? Hoe zet je een Franse les op voor de lagere school? Begin maart hebben we tijdens een themasessie met 15 enthousiaste ‘juffen en meesters’ het leukste lesmateriaal uitgewisseld over Franse les in groep 7/8 van de basisschool. Je kunt het materiaal downloaden via de Padlet onderaan dit artikel.

Laat je inspireren: van Franse spelletjes tot complete werkboekjes en lessenseries voor kinderen.

I. Losse lesideeën & spellen

Begin je voor het eerst met Frans in groep 7/8? Start dan met een paar korte spellen en ludieke leenwoordenoefeningen. Wat dacht je van jezelf voorstellen met een memory-spel, een rollenspel in de ijswinkel of een sudoku met de werkwoorden être & avoir? Een aantal van deze leuke ideeën komt van docent Leontien Schul, die met haar bedrijfje Fransingroep8.nl regelmatig les geeft aan toekomstige bruggers. Je vindt het materiaal terug op de Padlet (zie onderaan de pagina) en natuurlijk ook elders op deze website!

II. Werkboekjes Frans

Op de padlet vind je ook verschillende kant-en-klare lespakketten voor groep 7/8. José Buijs, jarenlang docent op het Markland College in Oudenbosch, deelt bijvoorbeeld het werkboekje dat hij maakte voor groep 8-leerlingen. In 14 opdrachten leren de kinderen in deze lessenserie zich voorstellen, tellen, klokkijken, praten over het weer, boodschappen doen en de dagen en maanden in het Frans benoemen. Of bekijk de 8 werkbladen van het lespakket ‘Bonjour! Ça va?! van De Franse Juf. Download het werkboekje en lespakket via de Padlet onderaan de pagina en gebruik het materiaal gerust in je eigen klas.

III. Werkbladen wereldburgerschap

Tenslotte vind je op de padlet ook werkbladen van de lessenserie Tous différents, tous égaux van Sonia van den Broek (Junior Acacemie/Stedelijk Gymnasium Utrecht). De lessenserie past goed bij het kerndoel (wereld)burgerschap. De kinderen leren nadenken over symbolen en stereotypen die passen bij Frankrijk en Nederland. De leerlingen werken in groepjes aan het opzetten en het uitvoeren van een onderzoek. Wil jij ook een lessenserie organiseren over wereldburgerschap? Je mag de werkbladen van de Junior Academie vrij gebruiken (zie Padlet).

MELD JE AAN: GRATIS WEBINAR VOOR DOCENTEN!

De themasessie ‘Franse les geven in groep 7/8’ wordt wegens succes na de zomervakantie 2021 opnieuw georganiseerd. Meld je alvast vrijblijvend aan voor dit gratis webinar voor docenten.