Pasen in Frankrijk

Zoeken Franse kinderen ook paaseieren? Lees alles over Franse Paastradities!

Hoe viert men Pasen (Pâques) in Frankrijk anno 2019? Zijn de Fransen ook twee dagen vrij? En zoeken Franse kinderen paaseieren? Lees meer over de Franse tradities met Pasen.

 

Twee officiële feestdagen

Pasen is een officieel feest in Frankrijk en het wordt op de zelfde dagen gevierd als bij ons. De meeste mensen zijn twee dagen vrij: op paaszondag (Pâques) en paasmaandag (lundi de Pâques). Veel winkels zijn gesloten met Pasen en de bussen en treinen rijden minder vaak dan normaal.

Familiefeest

Wat doen de Fransen met Pasen? Vroeger ging men op Paaszondag naar de kerk, om te herdenken dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Want Frankrijk is van oorsprong een echt katholiek land. Nog steeds worden er veel kerkdiensten georganiseerd met Pasen. Maar tegenwoordig gaan de meeste Fransen niet meer naar de kerk. Wel vieren ze deze feestdag gezellig thuis met familie. Er wordt uitgebreid gegeten en voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals paaseieren zoeken (la chasse aux oeufs). Alleen…het verhaal van de paashaas kennen de Fransen niet. Wel van de paasklokken (les cloches de Pâques).

Legende van de paasklokken

Franse ouders vertellen hun kinderen een bijzonder verhaal. Vlak voor Pasen vliegen de klokken van Franse kerken naar Rome. Daar gaan ze de Paus bezoeken en paaseieren halen.  Op de terugweg, laten de klokken eieren vallen. Die vallen in tuinen van Franse mensen en in parken overal door het land. Op de ochtend van Pasen mogen kinderen de eieren zoeken. Dat kunnen hardgekookte eieren zijn met een kleurtje, maar meestal zijn het eieren van chocola. Of andere figuurtjes van chocola, zoals kippen, lammetjes of klokken. De weken voor Pasen kun je overal in de Franse winkels de lekkerste dingen van chocola zien liggen. Miam, miam, miam!

Ben je met Pasen in Frankrijk, wens de Fransen die je tegenkomt dan “Joyeuses Pâques” (vrolijk Paasfeest)! Dat vinden ze zeker leuk!

Tip!

Filmpje over de legende van de Franse paasklokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *