Pasen in Frankrijk

Zoeken Franse kinderen ook paaseieren? Lees alles over Franse Paastradities!

Hoe viert men Pasen (Pâques) in Frankrijk? Zijn de Fransen ook twee dagen vrij? En zoeken Franse kinderen paaseieren? Lees meer over de Franse tradities met Pasen.

Twee officiële feestdagen

Pasen is een officieel feest in Frankrijk en het wordt op de zelfde dagen gevierd als bij ons. De meeste mensen zijn twee dagen vrij: op paaszondag (Pâques) en paasmaandag (lundi de Pâques). Veel winkels zijn gesloten op deze dagen.

Familiefeest

Wat doen de Fransen met Pasen? Vroeger ging men op Paaszondag naar de kerk, om te herdenken dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Want Frankrijk is van oorsprong een echt katholiek land. Nog steeds worden er veel kerkdiensten georganiseerd met Pasen. Maar tegenwoordig gaan de meeste Fransen niet meer naar de kerk. Wel vieren ze deze feestdag gezellig thuis met familie. Er wordt uitgebreid gegeten en voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals paaseieren zoeken (la chasse aux oeufs).

Legende van de paasklokken

Franse ouders vertellen hun kinderen een bijzonder verhaal. Vlak voor Pasen vliegen de klokken van Franse kerken naar Rome. Daar gaan ze de Paus bezoeken en paaseieren halen.  Op de terugweg laten de klokken eieren vallen in tuinen en parken door heel Frankrijk. Op de ochtend van Pasen mogen kinderen de eieren zoeken. Échte eieren of van chocola.

In de etalages

De weken voor Pasen kun je overal in de etalages van Franse winkels de lekkerste dingen zien liggen: chocola, taarten en gebakjes in de vorm van eieren, vogelnestjes, lammetjes, hazen én klokken. Vorig jaar tijdens de voorjaarsvakantie in Frankrijk hebben wij dit in menige bakkerswinkel kunnen zien. En dit jaar genieten we gewoon van Nederlandse chocola in eigen tuin. Ook leuk. De Franse Juf wenst jullie allemaal…

“Joyeuses Pâques” Vrolijk Paasfeest!

Tip!

Instruction

Bekijk ook het filmpje over de legende van de Franse paasklokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *