Pasen in Frankrijk: eieren en vliegende klokken

Zoeken Franse kinderen ook paaseieren? Lees alles over Franse Paastradities!

Niveau: alle leeftijden.

Activiteit: Wereldoriëntatie.

Hoe viert men Pasen (Pâques) in Frankrijk? Zijn de Fransen ook twee dagen vrij? Zoeken Franse kinderen paaseieren? En waarom zie je met Pasen overal klokken in de etalages? Lees meer over de Franse tradities met Pasen.

In de etalages

De weken voor Pasen kun je overal in de etalages de lekkerste dingen zien liggen: chocola, taarten en gebakjes in de vorm van eieren, vogelnestjes, lammetjes, hazen én klokken. 

Twee officiële feestdagen

Pasen is een officieel feest in Frankrijk en het wordt op de zelfde dagen gevierd als bij ons. De meeste mensen zijn twee dagen vrij: op paaszondag (Pâques) en paasmaandag (lundi de Pâques). Veel winkels zijn gesloten op deze dagen.

Familiefeest

Wat doen de Fransen met Pasen? Vroeger ging men op Paaszondag naar de kerk, om te herdenken dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood. Want Frankrijk is van oorsprong een echt katholiek land. Maar tegenwoordig gaan de meeste Fransen niet meer naar de kerk. Wel vieren ze deze feestdag gezellig thuis met familie. Er wordt uitgebreid gegeten en voor kinderen zijn er leuke activiteiten, zoals paaseieren zoeken (la chasse aux oeufs).

Legende van de paasklokken

Met Pasen vertellen Franse ouders hun kinderen de legende van de vliegende klokken. Heb jij dit bijzondere verhaal wel eens gehoord? Het gaat zo…

Ieder jaar op de vrijdag vóór Pasen vliegen de klokken van Franse kerken zomaar weg. Waarom zijn ze weg? Waar gaan ze heen? Ze gaan naar Rome…de hoofdstad van Italië. Daar woont namelijk de ‘baas van de katholieke kerk’: de Paus. De klokken gaan de Paus bezoeken en krijgen van hem paaseieren mee voor alle kinderen in Frankrijk. Ze hebben dus heel wat eieren te dragen…echte eieren en chocolade-eieren. Op de zondag van Pasen – vroeg in de ochtend – vliegen de klokken terug naar huis. En op de terugweg laten ze eieren vallen in tuinen en parken door heel Frankrijk. En die gaan Franse kinderen natuurlijk zoeken en opeten op de ochtend van Pasen. Joyeuses Pâques: Vrolijk Paasfeest!

Bekijk het filmpje: “La légende des cloches de Pâques.