Top 3 interactieve boeken om te draaien en te aaien

Tullet’s interactieve boeken zijn o.a. beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels.

ERK-niveau: A1/A2.

Activiteit: Lees- en luistervaardigheid.

Leeftijd: 3-8 jaar (en veel ouder :-)).

Boeken van Hervé Tullet lees je niet zomaar: je moet ze aanraken, schudden, draaien en aaien. “Dichter bij een schermervaring kan een boek niet komen”, omschreef Loes Reichenfeld (LeesmetLoes) deze interactieve boeken treffend. Ik volgde pas een workshop Interactief Voorlezen bij haar en was gelijk wég van de boeken van Tullet. Ze zijn niet alleen humoristisch en leuk, maar ondertussen leren kinderen spelenderwijs ook woorden, zoals de kleuren, getallen, vormen en lichaamsdelen. Mooie aanvullende boeken die kinderen kunnen helpen bij het leren van (een nieuwe) taal. Laat je verrassen en bekijk mijn Top 3!

Un livre (“Een boek”)

Un livre is één van Tullet’s meest succesvolle boeken. Het verscheen in 2010 en inmiddels zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. Het is een magisch boek: met blauwe, gele en rode stippen weet Tullet zijn lezers te betoveren. C’est un livre. Tu fais comme il te dit et tu vas voir / “Het is een boek. Doe wat het je zegt en je zult zien”. Het boek is in 35 talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Un coup de coeur !

ISBN: 978-2747096423 O.a. bij Amazon.nl (NL: “Een boek”).

La danse des mains

Een boek als een partituur, maar dan alleen met vormen en kleuren (blauw, geel, rood natuurlijk: Tullet’s favoriete kleuren). Volg het ritme van de lijnen met je handen, tik, klap, draai…en doe het vooral samen. Lees het voor en laat jullie handen spelen en dansen over het boek. Frappe trois coups, le spectacle va commencer ! (Klop drie keer en het spektakel gaat beginnen!)

ISBN: 979-1036337635 oa te koop bij Amazon.nl (NL vertaling: “Dans je mee?”).

Bekijk een voorproefje op Youtube.

Couleurs

Nog een laatste boekentip van Hervé Tullet en zeker niet de minste. Les couleurs (De kleuren) is een heel geschikt boek als je de kleuren in het Frans wil leren op een speelse manier. Want ook hier laat Tullet zijn lezers weer in actie komen. Wist je dat ook jij een magische hand hebt?! Prends avec tes doigts un peu de bleu et caresse le jaune (Neem met je hand een beetje blauw en streel het geel.). Drie keer raden welke kleur je op de volgende pagina ziet! ISBN: 978-2747051309 o.a. bij Amazon.nl (NL: “Kleuren”).

Bekijk het boek op Youtube

Over de auteur

Hervé Tullet (1958) is een Franse kunstenaar die originele, creatieve workshops geeft aan kinderen over de hele wereld, soms wel aan honderden kinderen tegelijk. En of het nu op een dorpsplein in Afrika of in het Guggenheim New York is: zijn workshops zijn altijd een feestje, waar kinderen helemaal in op gaan en samen een origineel, kleurrijk kunstwerk maken. Daarnaast heeft Tullet meer dan 80 (!) boeken geschreven en geïllustreerd: allemaal even kleurrijk én interactief. Benieuwd? De boeken van Hervé Tullet zijn in veel talen verschenen, waaronder in het Frans, Engels en Nederlands.