Franse januari-traditie: taart met boon en kroon.

Ken jij de Franse traditie van de Driekoningentaart?

Niveau: alle leeftijden.

Activiteit: Wereldoriëntatie.

Driekoningen is een feest op 6 januari waar veel kinderen in Frankrijk naar uitkijken. Fransen eten dan traditiegetrouw une galette des rois (een Driekoningentaart): een lekkere taart van bladerdeeg gevuld met een soort amandelspijs (frangipane). Het is niet zomaar een taart. Er hoort een speciaal verhaal bij en een spel, met een boon en een kroon.

Het verhaal.

Eerst even het verhaal dat bij deze Driekoningentaart hoort. Kort na Oud en Nieuw – op 6 januari – vieren de Fransen het feest l’Épiphanie (Driekoningen). Het is een christelijk feest dat zijn oorsprong vindt in de Bijbel en is meer dan 2000 jaar oud. In het verhaal kun je lezen dat drie koningen uit het Oosten – Caspar, Balthasar en Melchior – gehoord hadden dat er een bijzonder kind geboren was in Bethlehem. Zij hadden namelijk een heldere ster gezien: het teken dat er een koning geboren was. Daarom gingen zij op reis om dit kind geschenken te brengen. Zij vonden het in een stal en het kind heette Jesus. De drie koningen waren erg onder de indruk van het kindje en gaven hem mooie cadeaus: goud, wierook en mirre. En zij vertelden iedereen die het maar wilde horen over het kind. Nog steeds herdenken veel mensen in Frankrijk de reis die de drie koningen lang geleden maakten.

De drie koningen: Caspar, Balthasar en Melchior.

Het spel.

Speciaal ter gelegenheid van Driekoningen, kopen of maken de Fransen een speciale taart – une galette des rois – waarin een boon is verstopt. Men noemt het een boon (une fève), maar in feite is het meestal een poppetje van porcelein. Als de taart in stukken gesneden wordt, mag het jongste kind onder tafel gaan zitten. Degene die de taart snijdt vraagt steeds: “Wie krijgt dit stuk taart?”. Het kind zegt dan blind de naam van een van de aanwezigen. Degene die het stuk taart krijgt met daarin la fève, die boft. Het voorspelt namelijk geluk en rijkdom voor het nieuwe jaar. Hij of zij mag de papieren kroon (la couronne) die bij de taart hoort op zijn hoofd zetten en is die dag de baas. Want zolang je de kroon draagt, mag je om speciale gunsten vragen. Je begrijpt dat iedereen dat wel wil! Wist je trouwens dat er in het paleis van de president van Frankrijk ook ieder jaar een enorme ‘galette des rois’ gegeten wordt? Alleen is er in deze taart geen boon verstopt. De president wil geen koning in zijn paleis. Ook niet voor 1 dag 😉

Het recept.

Wil jij ook een keer Driekoningen vieren op z’n Frans met een echte ‘galette des rois‘? Het is een lekkere taart, die qua smaak lijkt op een banketletter. De galette is niet alleen lekker, maar ook leuk om samen met familie of vrienden het nieuwe jaar te vieren. Je kunt de ‘galette‘ kopen bij een (Franse) bakker – ook in Nederland – of er zelf één maken. Ik heb een makkelijk recept van de Driekoningentaart voor je gevonden. Bon appétit!

Een Driekoningentaart kun je makkelijk zelf maken. Hier is een recept!
Bon appétit! Eet smakelijk!

TIP! Wil je het verhaal over ‘la galette des rois‘ in eenvoudig Frans beluisteren? Bekijk dan deze leuke video over het Driekoningenfeest.

Eén reactie op “Franse januari-traditie: taart met boon en kroon.

Reacties zijn gesloten.