Spel: Taalkwartet Parijs

Test je kennis van Parijs!

ERK-Niveau: Vanaf A1 (beginner)

Activiteit: Lees- en spreekvaardigheid

Aantal spelers: 2-4 spelers 

Een veelbelovende titel: stadstour èn taalgids. Maakt het spel deze belofte waar?

 

Dit ga je leren:

 • Handige Franse woorden en zinnen (lees- en spreekvaardigheid) die je kunt gebruiken tijdens je citytrip Parijs, zoals:
  • “Monsieur, deux Orangina s’il vous plaît!” (Ober, twee Orangina’s aub!)
  • “À quel arrêt se trouve le Panthéon?” (Bij welke halte bevindt zich het Panthéon?)
 • Toeristische tips en praktische informatie over Parijs: musea, attracties, winkels, eten en drinken, transport en meer.

 

Benodigde materialen:

Dit spel bestaat uit:

 • 72 speelkaarten met praktische Franse zinnen plus vertaling over de volgende 18 onderwerpen (kwartetten): bezienswaardigheden, attracties, monumenten, de wijken, de Seine, moderne architectuur, musea, kerken, parken en tuinen, pleinen, artistiek Parijs, winkelen, uitgaan, verblijf, eten, drinken, sport en transport.
 • 13 kaartjes (met Nederlandse uitleg) met de belangrijkste uitspraak- en grammaticaregels, de belangrijkste woorden en handige uitdrukkingen.

 

Voorbereiding

 • Neem eventueel eerst samen de uitlegkaartjes door, met name de uitspraakregels en de handige uitdrukkingen om tijdens het spel zoveel mogelijk Frans te spreken.

 

Zo gaat het spel:

Dit fotokwartet-spel is geschikt voor beginners en gevorderden (vanaf 10 jaar). Je kunt het spel namelijk op twee manieren spelen.

 1. Voor beginners: door alleen te vragen naar het vetgedrukte trefwoord van het kwartet. Bijvoorbeeld: “Heb je voor mij van ‘Le Séjour’ een ‘Chambre d’hôte?’ Ofwel: “Est-ce que tu as du Séjour…une Chambre d’hôte“?
 2. Voor meer gevorderde spelers: door te vragen naar de hele trefzin van het kwartet: “Est-ce que tu as du Séjour…Je cherche une chambre d’hôte pas chère”.

Verder wordt het spel gespeeld zoals ieder ander kwartetspel.  Dus je probeert zoveel mogelijk setjes van 4 kaarten (=kwartetten) compleet te krijgen. Degene die aan het eind van het spel de meeste kwartetten bezit, heeft gewonnen. Gagné! 

Mijn oordeel:

Taalkwartet Parijs spelen is een leuke manier om een citytrip Parijs voor te bereiden. Maar je kunt het spel natuurlijk ook gewoon voor de lol spelen. Door de grote hoeveelheid foto-kaarten leer je een heleboel monumenten, musea, winkels, vervoermiddelen etc. van de stad kennen. Wel vind ik de Franse teksten op de spelkaarten moeilijk voor beginners. Gelukkig staat er ook een Nederlandse vertaling bij.

Bestellen: Het Taalkwartet Parijs kun je bestellen à € 9,95 bij Scala Leuker Leren.

ISBN: 9789491263620.

Van dezelfde uitgever: Frans Taalkwartet (Frankrijk algemeen)