Frans spel: Durf je of niet? (Cap ou pas cap?)

Durf je een emmer koud water over je te laten gooien?

ERK-niveau: vanaf A1/A2 (beginner +).

Activiteit: spreek- en luistervaardigheid.

Spelduur: 5 à 10 minuten.

Een populair spelletje in Frankrijk is Cap ou pas cap ? Vrij vertaald: durf je of niet? Je bedenkt uitdagingen voor elkaar en vraagt of de het ander het durft. Je kunt met elkaar afspreken dat je de opdracht ook echt moet uitvoeren, maar dat hoeft niet. Een grappig idee om elkaar beter te leren kennen.

Dit ga je leren:

 • korte zinnen formuleren (met gebruikmaking dan het hele werkwoord = l’infinitif).
 • korte zinnen begrijpen in het Frans.

Benodigde materialen:

 • voor iedere speler pen en papier.

Zo gaat het spel:

 1. Iedere speler schrijft op een papiertje een uitdaging op. Nb. Houd het leuk en maak de uitdagingen zo dat het voor iedereen veilig en gezellig blijft, bijvoorbeeld:
  • verser de l’eau froide sur la tête (koud water over je hoofd gooien).
  • écrire un Whatsapp avec le nez (een Whatsapp schrijven met je neus),
  • faire 10 pompes (10 keer achter elkaar opdrukken),
 2. Is iedereen klaar? Dan mag de jongste speler (speler 1) beginnen. Die vraagt aan de persoon die naast hem/haar zit (speler 2): Cap ou pas cap …” gevolgd door de uitdaging die hij bedacht heeft. Bijvoorbeeld: Cap ou pas cap…faire 10 pompes (Durf je of durf je niet…10 keer achter elkaar opdrukken).
 3. Speler 2 geeft zo snel mogelijk antwoord: Cap (= ik durf het) of pas cap (ik durf het niet). Het gaat er vooral om – eerlijk  – te zeggen of je iets zou durven of niet. Of je het daarna ook echt moet doen…dat spreek je van te voren met elkaar af.
 4. Nu is speler 2 aan de beurt om een uitdaging voor te stellen aan zijn buurman/vrouw.
 5. Ga door totdat iedereen aan de beurt is geweest. Wat ben je over elkaar te weten gekomen?

Variatie / uitbreiding op het spel: als je Cap zegt (dus dat je het durft) en de uitdager denkt dat je bluft, kan hij/zij je uitdagen het ook echt te doen. Als je het niet doet, heeft de uitdager gewonnen. Doe je het wel, dan heb jij gewonnen 🙂

TIP1: je kunt het spel moeilijker maken, door ook een uitleg te vragen. Dus: vertel ook in het Frans waarom je wel of niet durft.

TIP2: op de site idees-gages.com vind je meer originele uitdagingen als inspiratie, vooral voor jongeren en volwassenen.