Franse leesboekjes voor beginners: “24 heures à…”

ERK-niveau: A1/A2 (beginner met enige ervaring).

Activiteit: leesvaardigheid.

Leeftijd: vanaf ongeveer 14 jaar.

Frans lezen wordt leuk met de korte leesboekjes voor jongeren: 24 heures à… (24 uur in)! De serie bestaat uit 5 bestemmingen: Bretagne, Bruxelles, Paris, le Provence en Montréal (in Franstalig Canada). In ieder boekje ga je op avontuur met een leeftijdgenoot en leer je leuke weetjes over een stad of streek. Welke bestemming kies jij? Ik kies voor Bretagne.

Leuk om te lezen

In het boekje 24 heures en Bretagne ga je op reis met het Franse meisje Morgane en haar vader naar de bekende Franse regio aan de Atlantische kust. Ze ontdekt dat deze streek vol mysteries en oude legendes is, zoals de legende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel (zie kader onderaan). Ondertussen ontmoet ze nieuwe mensen én leert ze haar vader op een andere manier kennen. Het is geen literatuur van wereldniveau, maar voor een beginnersleesboekje vond ik het verhaal best leuk om te lezen. Je hebt immers nog maar een beperkt aantal woorden tot je beschikking.

Korte hoofdstukken

Het boekje bestaat uit een paar korte hoofdstukken van ongeveer zes pagina’s. De letters zijn groot, dus je gaat snel door het verhaal heen. Tussen de verhaaltekst door vind je kaders met feiten over de streek. In het boekje over Bretagne bijvoorbeeld, lees je achtergrondinformatie over de Keltische volkeren die er vroeger leefden, over hunebedden (dolmens) en menhirs, over oude legenden, bekende steden én over de watersporten (zeilen, surfen, kanoën en stand up paddle). Wil je weten hoe de teksten uitgesproken worden? Dan kun je een MP3-bestand downloaden en de ingesproken teksten beluisteren.

Vocabulaire en opdrachten

Makkelijk is dat ieder hoofdstuk begint met een dictionnaire visuel – een visueel woordenboek – waarbij de betekenis van de belangrijkste woorden aan de hand van foto’s duidelijk gemaakt wordt. Ook tref je aan het eind van het boekje een uitgebreidere lijst aan met moeilijke woorden en hun vertalingen (in het Engels, Duits, Spaans en Italiaans, niet in het Nederlands helaas). Verder vind je aan het eind van ieder hoofdstuk opdrachten: gesloten vragen, open vragen en stellingen met vrai ou faux (juist of onjuist).

Beginner +

Tenslotte een opmerking over het niveau van de boekjes. De serie 24 heures à is officieel bedoeld voor beginners (ERK-niveau A1). Maar in praktijk blijken de boekjes voor echte beginners toch aan de moeilijke kant te zijn. Ik zou de serie aanraden aan leerlingen die al een of twee jaar Franse les hebben gehad (ongeveer ERK-niveau A1/A2).

Meer info & bestellen

De serie Franse leesboekjes 24 heures à wordt uitgegeven door Éditions Maison des Langues (EMDL), in Nederland vertegenwoordigd door uitgeverij Talenland.nl. Je kunt de boekjes kopen bij onder andere:

24 heures en Bretagne

Houd je van epic fantasy-verhalen en van Keltische muziek? Dan is het boekje 24 heures en Bretagne uit deze serie vast een leuke keuze voor jou! In deze aflevering ga je op reis met het Franse meisje Morgane (15 jaar) en haar vader in de Franse kuststreek Bretagne. In het begin vindt Morgane het maar saai. Dat verandert wanneer ze ontdekt dat Bretagne de streek is van hunebedden en menhirs, van Keltische muziek en van oeroude mythes, bijvoorbeeld over Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Wist je dat de grote tovenaar Merlijn zich hier verstopte in het bos La Fôret de Brocéliande? Wanneer Morgane ook nog een groep jonge zeilinstructeurs ontmoet en samen met hen naar een Keltisch muziekfestival gaat, kan haar vakantie niet meer stuk.

Meer Franse leestips voor beginners

Kijk ook eens bij mijn artikel Kleine boekjes, grote helden: een serie boekjes in eenvoudig Frans over bekende personen uit de Franse geschiedenis (zoals Jules Vernes, Victor Hugo en Marie Curie).