Lezen voor beginners: klein boek, grote held

ERK-niveau: A1 (Beginner).

Activiteit: Leesvaardigheid.

Leeftijd: vanaf 12 jaar en (veel) ouder.

Zit je in de brugklas of onderbouw van de havo/vwo en wil je oefenen voor een leestoets? Is je Frans nog niet zo goed, maar wil je wel een interessant verhaal lezen? Kijk dan eens naar de leesboekjes uit de serie Mondes en VF. In 2022 verschenen nieuwe titels over Marie-Antoinette en het kasteel van Versailles, over de maker van de Eiffeltoren Gustave Eiffel en over Saint-Exupéry, de schrijver van het boek Le Petit Prince (De Kleine Prins).

Leuke leesboeken in eenvoudig Frans.

De kleine boekjes uit de serie Mondes en VF van uitgever Didier gaan over grote helden uit de Franse geschiedenis. Een aantal daarvan ken je vast wel, zoals ontdekkingsreiziger Jules Verne (“Reis om de wereld in 80 dagen”) en Nobelprijswinnares Marie Curie. Maar ken je ook toneelschrijver Molière en auteur en staatsman Victor Hugo?

Bonne lecture! Veel leesplezier!

“De dromen van Jules Verne”. Waar droomde de ontdekkingsreiziger over toen hij een jongen van 11 was en in Nantes woonde? Ga mee op reis door de fantasie van Jules Verne.

“Marie-Antoinette in het kasteel van Versailles”. Klein boekje over de laatste koningin van Frankrijk en haar paleis in Versailles: Marie-Antoinette.


“Een ontmoeting met Saint-Exupéry” (piloot en schrijver van De Kleine Prins). Op 31 juli 1944 vloog Saint-Exupéry voor de laatste keer en verdween. Journalist Jérôme Taraud gaat op onderzoek uit. Kan hij het mysterie oplossen?


“Wie bent u, Mijnheer Eiffel?” Wie was Gustave Eiffel? En welke grootse gebouwen heeft hij op zijn naam staan, behalve de Eiffeltoren?


Afspraak met Molière”. Horace en Élise ontmoeten elkaar voor het standbeeld Molière…en worden verliefd. Volg hun spoor en dat van Molière door Parijs.

“Marie Curie, mijn oma”. Wie is deze vrouw, die voor haar onderzoek op het gebied van natuur- en scheikunde twee Nobelprijzen won? Wat als ze jouw oma was geweest?


” Victor Hugo woont bij mij“. Bekijk het leven van deze bekende schrijver – van “Les Miserables” en “De klokkenluider van de Notre Dame” – door de ogen van een kat.

Meer informatie:

De collectie Mondes en VF van uitgeverij Didier (paperback of e-book). Bij ieder boek hoort een gratis audio-versie – zodat je kunt lezen en luisteren tegelijk – én er horen opdrachten bij ieder boek. Deze kun je downloaden via een aparte site. In de serie vind je ook boeken voor meer gevorderde lezers (A2 t/m B2). In Nederland kun je de boeken uit de serie bestellen bij: