Frans examen 12-17 jaar. Le DELF Junior Scolaire.

ERK-niveau: A1 t/m B1  (beginner t/m enigszins gevorderd).

Activiteit: spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheid.

Ben je tussen de 12 en 17 jaar en wil je laten zien dat je de Franse taal al aardig beheerst? Ga dan op voor het DELF Junior Scolaire diploma (Diplôme d’études en langue française), speciaal voor jongeren die op de middelbare school zitten. Je kunt hiermee een officieel internationaal erkend diploma halen, dat wordt verstrekt door het Franse ministerie van Onderwijs. Het diploma is onbeperkt geldig. Handig om te laten zien wat je kunt! 

 

DELF-examens hebben een vergelijkbaar doel als de Anglia-examens bij Engels: stap voor stap de vreemde taal aanbieden en toetsen.

Wat is het examen DELF Junior Scolaire?

Het DELF Junior of Scolaire examen is een officieel examen van de Franse overheid, waarmee je een internationaal erkend diploma kunt halen (dat voor onbepaalde tijd geldig blijft). Het examen is aangepast aan jongeren: het is niet makkelijker dan het DELF-examen voor volwassenen, maar er worden wel andere thema’s behandeld. De teksten en geluidsfragmenten gaan dus niet over saaie onderwerpen, maar over zaken die passen bij waar jij als 12-17 jarige mee bezig bent: school, vakantie, sport, uitgaan en meer 🙂

 

Niveaus

Er zijn 4 niveaus van het DELF Junior-examen: A1, A2, B1 en B2 van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK). Je eigen docent Frans zal aangeven voor welk niveau je in aanmerking komt. Heb je geen Frans op school? Begin dan met het eerste niveau: A1.

 

Duur en opbouw

De DELF Junior-examens bestaan uit 5 onderdelen:

  1. Luistervaardigheid (compréhension orale)
  2. Leesvaardigheid (compréhension écrite)
  3. Schrijfvaardigheid (production écrite)
  4. Spreekvaardigheid (production orale)
  5. Mondelinge communicatie (interaction orale).

Afhankelijk van het niveau duurt het examen 1 uur en 20 minuten (A1), 1 uur en 40 minuten (A2), 1 uur en 45 minuten (B1) en 2 uur en 30 minuten (B2).

 

Voorbereiden

Zit je op een Nederlandse middelbare school die is aangesloten bij het DELF Scolaire-netwerk? Dan kun je het DELF-examen gewoon op je eigen school doen en zal je docent waarschijnlijk materiaal aanbieden om je voor te bereiden op het examen. Ga je individueel examen doen (dus niet via school), dan kun je je zelfstandig voorbereiden. Schaf een oefenboek aan, zoals bijvoorbeeld ABC DELF A1 Junior Scolaire Hierin staan veel oefeningen ter voorbereiding op het examen op het gebied van lees-, luister-, schrijf- en spreekvaardigheid voor beginners. ISBN: 9789462934290 (o.a. te koop bij Bol.com). Vergelijkbare boeken bestaan voor verschillende niveaus van A1 t/m B2.

 

Aanmelden
  • DELF Scolaire (examen doen op school): Als jouw middelbare school deel uitmaakt van het DELF Scolaire-netwerk, dan hoef je je alleen aan te melden bij jouw docent Frans. Die regelt dan jouw inschrijving. Vervolgens kun je op school het DELF Scolaire-examen doen (2 keer per jaar: in maart en juni).
  • DELF Junior (zelf examen doen zonder tussenkomst van jouw school): Individuele kandidaten kunnen zich zelf aanmelden bij de examencentra van DELF Junior: de Alliances Françaises Amsterdam en Den Haag.

Meer informatie: Institut Français de La Haye /Den Haag, Contactpersoon: Joost Overwater. Mail: joost.overwater@diplomatie.gouv.fr, Telefoon: 070-3125822.

NB. Voor kinderen van 7-12 jaar zijn er de DELF Prim-examens voor de niveaus A1 t/m A2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *