DELF Junior/Scolaire: Officieel Frans examen voor 12-17 jarigen

ERK-niveau: A1 t/m B2  (beginners t/m gevorderden).

Activiteit: spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheid.

Ben je tussen de 12 en 17 jaar en wil je laten zien dat je de Franse taal al aardig beheerst? Dan kun je opgaan voor het examen DELF Junior/Scolaire (Diplôme d’études en langue française). Dat kan gewoon in Nederland. Je kunt zo een officieel internationaal erkend diploma halen, dat wordt verstrekt door het Franse ministerie van Onderwijs. Het diploma is onbeperkt geldig. Ik heb de praktische informatie voor je op een rij gezet (bijgewerkt tot februari 2021).

Wat is het examen DELF Junior/Scolaire?

DELF is een officieel examen van de Franse overheid, waarmee je een internationaal erkend diploma kunt halen. Er zijn speciale DELF-examens voor voor middelbare scholieren (12-17 jaar), die zijn onderverdeeld in DELF Junior en DELF Scolaire. De examenstof is hetzelfde, alleen wordt Junior individueel afgenomen in een examencentrum en DELF Scolaire op de eigen middelbare school. Beide examens zijn aangepast aan jongeren: het is niet makkelijker dan het DELF-examen voor volwassenen, maar er worden wel andere thema’s behandeld. De teksten en geluidsfragmenten gaan dus over onderwerpen waar 12-17 jarigen mee bezig zijn: school, vakantie, sport, uitgaan en meer. In Nederland zijn er inmiddels zo’n 230 middelbare scholen die hun leerlingen de gelegenheid bieden om het DELF Scolaire examen af te leggen.

 

Waarom DELF-examen doen?

Veel leerlingen doen DELF-examen om te laten zien dat ze een bepaald niveau hebben behaald met Frans. Zo zijn er middelbare scholen in Nederland die versterkt Frans aanbieden: hun leerlingen bereiken een hoger niveau dan leeftijdgenoten op scholen die ‘gewoon’ Frans hebben. Het is dus een mogelijkheid om je te onderscheiden. Daarnaast zijn er leerlingen die voor studie of beroep naar een Franstalig land willen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan studeren aan een Franse universiteit of ‘grande école’ moet je kunnen bewijzen dat je Frans beheerst op B2-niveau. Het halen van een DELF-diploma kan je dus zien als een investering in je toekomst, zeker als je een internationale carrière ambieert. Frans is immers een wereldtaal en met name door de demografische groei van Franstalig Afrika zal een steeds groter deel van de wereldbevolking Frans spreken.

Niveaus

Er zijn 4 niveaus van het DELF Junior/Scolaire-examen: A1, A2, B1 en B2 van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK). Je eigen docent Frans zal aangeven voor welk niveau je in aanmerking komt. Heb je geen Frans op school? Begin dan met het eerste niveau: A1.

Opbouw

Alle DELF Junior/Scolaire-examens – ongeacht het niveau – bestaan uit 4 onderdelen:

  1. Luistervaardigheid (compréhension orale).
  2. Leesvaardigheid (compréhension écrite).
  3. Schrijfvaardigheid (production écrite).
  4. Spreekvaardigheid (production orale) en mondelinge communicatie (interaction orale).

Vanaf 2021 worden er geleidelijk nieuwe ‘formats’ ingevoerd, waarbij het accent bij luister- en leesvaardigheid steeds meer komt te liggen op globaal tekstbegrip. Dus veel korte geluidsfragmenten en teksten en relatief weinig vragen per fragment/tekst. De vragen zijn nu nog gedeeltelijk open, maar in de nieuwe ‘formats’ van A2, B1 en B2 zullen alleen nog maar gesloten vragen voorkomen (meerkeuzevragen, waar of niet waar-vragen etcetera).

Duur

Afhankelijk van het niveau duurt het examen:

  • Niveau A1: 1 uur en 20 minuten.
  • Niveau A2: 1 uur en 40 minuten.
  • Niveau B1: 1 uur en 45 minuten (wordt 1 uur en 55 minuten).
  • Niveau B2: 2 uur en 30 minuten
Voorbereiden

Zit je op een Nederlandse middelbare school die is aangesloten bij het DELF Scolaire-netwerk? Dan kun je het DELF-examen gewoon op je eigen school doen en zal je docent materiaal aanbieden om je voor te bereiden op het examen. Ga je individueel examen doen (dus niet via school), dan kun je je zelfstandig voorbereiden. Schaf een oefenboek aan, zoals bijvoorbeeld ABC DELF A1 Junior/Scolaire. Hierin staan veel oefeningen ter voorbereiding op het examen op het gebied van lees-, luister-, schrijf- en spreekvaardigheid voor beginners. ISBN: 9789462934290 (o.a. te koop bij Bol.com). Vergelijkbare boeken bestaan voor verschillende niveaus van A2 t/m B2. Tenslotte kun je oefenexamens vinden op de website van France Education Nationale.

Aanmelden
Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Franse ambassade / Institut Français de La Haye /Den Haag, Contactpersoon: Cécile Heijnen. Mail: cecile.heijnen@institutfrancais.nl.

NB. Voor kinderen van 6-12 jaar zijn er de DELF Prim-examens voor de niveaus A1 t/m A2.