Meer makkelijke Franse leesboekjes (A1 t/m B2)

Makkelijke boeken kunnen ook leuk zijn!

ERK-niveau: A1 t/m B2 (beginner t/m halfgevorderd)

Activiteit: leesvaardigheid

Leeftijd: 12 -16 jaar (brugklas/onderbouw VO)

Zoek je eenvoudige Franse leesboekjes? Wil je je leesvaardigheid oefenen, zelfstandig of klassikaal? Dan heb ik een goede tip voor je. Probeer de serie ‘Lire et s’entraîner’ van Cideb eens! Makkelijk taalgebruik en toch een leuk verhaal. 

Van mijn leerlingen (en hun ouders) krijg ik regelmatig de vraag: ‘Ik wil mijn leesvaardigheid verbeteren. Waar vind ik makkelijke Franse leesboekjes?’ Ik weet wat ze bedoelen…dunne boekjes met een leuk verhaal voor 12-16 jarigen (en ouder), dat goed te begrijpen is als je nog maar net Frans leert. Maar waar vind je die? De Franse Juf kan je een leuke serie aanraden:  Lire et s’entraîner(= Lezen en oefenen).

Van deze serie las ik samen met een leerling uit 2 Havo het boekje ‘Énigme en Périgord‘ (Raadsel in de Périgord). De taal is eenvoudig, maar de inhoud is aansprekend voor jongeren: een spannend verhaal over 2 jongens die samen een avontuur beleven tijdens hun vakantie in de Franse streek Périgord.

Het dunne boekje bestaat uit korte hoofdstukken van ongeveer 3 pagina’s met veel illustraties.  In het boekje wordt maar een beperkt aantal Franse woorden gebruikt. Dit zijn grotendeels woorden die Nederlandse leerlingen leren in de onderbouw van de middelbare school. Moeilijke woorden worden apart uitgelegd (in het Frans).

Na ieder hoofdstuk volgen er 4 pagina’s met eenvoudige vragen en opdrachten op het gebied van vocabulaire (woorden), grammatica en lees- en schrijfvaardigheid. Ik raad mijn leerlingen aan de vragen en opdrachten te lezen vóór ze met een hoofdstuk beginnen. Dan weet je al een beetje wat je kunt verwachten. Na het lezen kijken we samen nog een keer naar de vragen en gaan we ze beantwoorden.

In veel van de boekjes uit deze serie zit nog een apart katern met culturele informatie over Frankrijk. In dit geval over de streek Périgord. Daardoor kun je het verhaal beter in de context plaatsen. Tenslotte bevat ieder boekje een audio-cd met het verhaal. Je kunt er dus ook voor kiezen het verhaal eerst te beluisteren en pas daarna te lezen.

Meer informatie en besteladressen in Nederland, onder andere bij:

TIPS! Lees ook mijn blogberichten over: