April 2019: Brand in de Notre-Dame.

Denk je aan Parijs, dan zie je de Eiffeltoren èn de mooie grote kerk “Notre-Dame” voor je. Veel volwassen mensen hebben bijzondere herinneringen aan deze kathedraal van vóór de brand.

De Franse Juf vroeg vrienden en lezers van dit blog hun herinneringen te delen. Lees maar hoe mooi veel mensen dit belangrijke monument in Parijs vonden (en vinden). Foto: brand op 15 april (bron: Lelaisserpasser38/ Wiki).

 

Elisabeth: “Ik was 15 toen ik voor het eerst in Parijs was. Ik was enorm onder de indruk van de stad, maar de Notre-Dame is mij het meest bijgebleven. Zo groot, zo mooi, zo bijzonder licht door de ronde ramen.”

Nicolet: “Ik was deze zomer in Parijs. Mijn dochter van 10 voor het eerst, op haar slippertjes. Het was bloedheet. Vanuit Gare d’Austerlitz was het de Notre Dame die we als eerste zagen. Ik wilde haar graag de gargouilles (waterspuwers) laten zien.”

Een waterspuwer (‘Gargouille’) kijkt vanaf de Notre Dame uit over Parijs.

Désirée: “Ik herinner me de Notre-Dame in eerste instantie van de Disney klassieker gebaseerd op Victor Hugo’s werk ‘The hunchback of Notre Dame’. Het bezoekje dat ik me het beste herinner is met een Arabisch vriendje. De hele stad hebben we afgestruind. Ook naar de Notre-Dame. Nog mooier dan in de film!! Iconisch, groots en pompeus van buiten. Tegelijkertijd fijntjes en prachtig van binnen, vooral de glas-in-lood ramen zijn adembenemend.”

Bram: “Het was zonnig op een koude decemberdag. Ik ging met mijn vriend op pad in de stad van de liefde. We kwamen aan bij het grote plein, de grote rij en de hoge torens waren immens! Een prachtig monument, eeuwenoud maar nog zo levendig!”

Olga: “Ik was voor het eerst in Parijs als student. We maakten een boottocht over de Seine. Toen de boot langs het Île de la Cité voer, was ik onder de indruk van de grootsheid van de kathedraal. Je kon hem zo prachtig bekijken van onderaf.”

Vanaf de rondvaartboot kon je prachtig ophoog kijken naar de kathedraal.

Queenie: “Notre-Dame. Icoon van Parijs. We waren echt even van slag deze week….herinneringen aan de jaarlijkse dagtrips naar Parijs met mijn vader (leraar Frans), de eerste vakantie met mijn vriend en reisje samen met mijn dochter.”

Bauke: “Ik herinner me vooral de lange rij voor de ingang.”

Nina: “Ik herinner me de rust, prachtige ramen, imposante torens, donker en tijdloos. Verbinding met levens van mensen door de tijd heen over de vragen en het raadsel van het leven.”

De glas-in-lood ramen (vitraux) van de Notre-Dame zijn gespaard door de brand.

Carmen: “Wij waren er toen ik zwanger was van mijn eerste kind met een goede vriendin. We bezochten de prachtige Notre-Dame, waarna we doorliepen naar het Institut du Monde Arabe. Twee werelden van geloof zo vlak bij elkaar. Hoe mooi! Afgelopen zondag rende ik er nog langs.”

Laura: “Ik was in Parijs met een vriendje in verband met zijn werk. Daarvoor met een goede vriendin en haar gezin. Ik herinner mij de kathedraal als een van de meest indrukwekkende historische bouwwerken die Parijs kent.”

Judith: “Tijdens de jaarlijkse schoolreis met klas 3 van de Effent Mavo steevast: ‘Straks, om – ieder mogelijk tijdstip – hier verzamelen vóór de Notre-Dame en melden bij je begeleider! Zorg dat je op tijd bent! Daar (wijzend naar Quartier Latin) vind je leuke & betaalbare restaurantjes!”

En jij? Deel je herinnering aan de Notre-Dame de Paris met een reactie hieronder. 

Eén reactie op “April 2019: Brand in de Notre-Dame.

  1. Wat hadden we uitgekeken naar het weekendje Parijs met onze tienerdochters! We genoten van de bruisende stad, de typische sfeer, de Franse taal, maar… van het uur van opstaan en ontbijten over de keuze van de wandelroute tot de vraag wie het best stadsplannen kon lezen en metroroutes kon uitstippelen, alles leidde tot gekibbel tussen de meisjes. Tot ze oog in oog kwamen te staan met de Notre-Dame… Onder de indruk van zoveel schoonheid werden ze stil en viel hun mond open van bewondering. En toen ze voetje voor voetje onder de gotische gewelven doorschoven, namen ze elkaar liefdevol bij de hand om de positieve sfeer voor de rest van de reis niet meer los te laten.

Reacties zijn gesloten.