Tip! Franse basiswoorden leren met online spelletjes

Leer Franse woordjes – zoals kleuren en cijfers – met online spellen.

ERK-niveau: A1 (beginners).

Activiteit: woordjes leren.

Franse woordjes leren saai? Het ligt er maar aan hóe je het doet. Leer bijvoorbeeld de Franse basiswoorden door spelletjes te spelen: kleuren, cijfers, namen van dieren, lichaamsdelen en zelfs een aantal belangrijke werkwoorden (zoals être = zijn). In dit bericht geef ik je twee (gratis) websites met Franse woordspelletjes, speciaal voor beginners: Tutwi.fun (nieuw) en Frans spelletjesplein plus tips om verder te leren.

1. Tutwi

In Tutwi leer je Franse woorden met online kaartspelletjes, zoals memory en sudoku.

Tutwi.fun is een nieuwe spelletjeswebsite gemaakt door een enthousiaste docent Frans. Je kunt kiezen uit memory, woordzoekers, sudoku en meer leuke spellen. De site ziet er aantrekkelijk uit en zit goed in elkaar. Zó werkt de site: klik in de menubalk op Cartes (kaarten) om de woorden te selecteren die je wil leren, bijvoorbeeld kleuren, cijfers van 1 – 20, dierennamen, lichaamsdelen of het werkwoord être (zijn). Klik daarna op Apprendre (leren) om de betekenis én de uitspraak te leren kennen via flashcards. Klik tenslotte op Jouer (spelen) of Multijoueur (meerdere spelers) om de woorden te herhalen, net zo lang tot je ze kent. Er is een gratis versie, waar je een aardig begin mee kunt maken. Wil je meer woorden leren? Kies dan voor de betaalde versie (36 euro per jaar en 120 euro voor een schoolaccount). Let op: Tutwi werkt het best in Chrome en Mozilla.

2. Frans spelletjesplein

Spelletjesplein is een Nederlandse website die verwijzingen verzamelt naar allerlei simpele educatieve, online spelletjes. Óók spelletjes om Franse woorden en zinnen te leren, zoals jezelf voorstellen, klokkijken, getallen, kleuren, dierennamen en vormen. Je kunt kiezen uit spelletjes zoals Doolhof, Woordzoeker en Word Scramble. Zo werkt de site: klik op één van de spellen op de homepage en je wordt doorverwezen naar een andere site, zoals Digipuzzle.net en Praatt.nl. Daar kun je verder oefenen. Verdere uitleg is eigenlijk niet nodig: de spellen spreken voor zich. Alle spellen zijn gratis. Bij sommige spellen zijn alleen de eerste niveaus gratis en moet je een betaald account nemen om verder te oefenen (zoals bij Praatt.nl Frans). Registreren is niet nodig.

Tip 1: verder leren!

Wil je meer Franse woorden leren dan alleen de basiswoorden? Kijk dan ook eens bij mijn artikel De 5 beste apps om Franse woordjes te leren.

TIP 2 !

Wil je meer spelletjes om Frans te oefenen? Niet alleen voor online gebruik, maar ook voor thuis of in de klas? Kijk ook eens bij het Franse Spellenoveroverzicht van De Franse Juf.