Welkom bij De Franse Juf

Wat leuk dat je (beter) Frans wil leren! Ik help je graag op weg met lesmateriaal en leertips voor beginners. Of je nu op de basisschool zit, op de middelbare school of al volwassen bent: met de tips van De Franse Juf kom je verder!

De Franse Juf: Leuk en makkelijk Frans leren op een speelse manier!

Leer het échte Frans van de straat, films en muziek

Gastblog door Berry van de Wouw

Straattaal duidelijk en met veel voorbeelden uitgelegd door argot-expert Berry vd Wouw.

Niveau: vanaf A2 (beginner met enige ervaring).

Activiteit: vocabulaire / luistervaardigheid.

Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Bonjour ! Of zullen we zeggen Wesh mon ami! Want zo begroeten veel Franse jongeren elkaar, terwijl ze elkaar een check (boks) geven. Net als in Nederland wordt ook in Frankrijk het taalgebruik steeds minder formeel. Zo wordt er steeds vaker tu gezegd, in plaats van het beleefde vous, bijvoorbeeld Tu as pigé ? (heb je het gesnapt?) in plaats van Vous avez compris? Hoogste tijd dus om eens in te zoomen op Franse straattaal, oftewel argot.

Lees verder Leer het échte Frans van de straat, films en muziek

Quiz: Ken jij deze Franse zangers & zangeressen?

ERK-niveau: A1 t/m B2 (van beginners tot gevorderden).

Activiteit: Moderne Franse liedjes /luistervaardigheid.

Stromae kennen we allemaal, maar heb je ook wel eens gehoord van Suzane, MC Solaar, Voyou, Angèle, Hoshi, Yaniss Odua of Céphaz? Het zijn zangers en zangeressen die nu populair zijn in Frankrijk en andere Franstalige landen. In de quiz van het Festival de la Francophonie 2023 – Alors on chante ? – kun je ze op een speelse manier leren kennen. Na iedere vraag krijg je een link naar de muziek plus gratis werkbladen en songteksten van de artiest. Speel de quiz of ga direct naar het lesmateriaal op de website What the France.

Lees verder Quiz: Ken jij deze Franse zangers & zangeressen?

Zing mee met 5 bekende Franse kinderliedjes

Leer 5 bekende Franse kinderliedjes van vroeger mét video en tekst. Foto: Pixabay.

ERK-niveau: vanaf A1 (Beginner en verder).

Activiteit: Muziek / Luistervaardigheid.

Leeftijd: 6-10 jaar.

Iedere Fransman en Française kent ze en heeft ze gezongen op school: deze 5 bekende Franse kinderliedjes, zoals Savez-vous planter des choux en Jean Petit qui danse. Het zijn vrolijke liedjes met veel herhaling, die leuk zijn om mee te zingen én om nieuwe woorden te leren, zoals lichaamsdelen en dagen van de week. Bij iedere comptine vind je een filmpje plus de songtekst. Let op, het zijn aanstekelijke liedjes die in je hoofd blijven hangen 🙂

Lees verder Zing mee met 5 bekende Franse kinderliedjes

Franse kinderliedjes gerangschikt per thema

ERK-niveau: A1 (beginner).

Activiteit: muziek / luistervaardigheid.

Tijdens mijn Franse lessen maak ik veel gebruik van muziek. Inmiddels heb ik heel wat leuke Franse liedjes voor kinderen en jongeren verzameld, die ik graag met je deel. Luister naar mijn Youtube-afspeellijsten – op thema – met Franse liedjes over verschillende onderwerpen:  groeten, school, eten, dieren, wonen, familie, kleding, gezondheid, muziekinstrumenten, het weer en vakantie.   Lees verder Franse kinderliedjes gerangschikt per thema

Top 3 interactieve boeken om te draaien en te aaien

Tullet’s interactieve boeken zijn o.a. beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels.

ERK-niveau: A1/A2.

Activiteit: Lees- en luistervaardigheid.

Leeftijd: 3-8 jaar (en veel ouder :-)).

Boeken van Hervé Tullet lees je niet zomaar: je moet ze aanraken, schudden, draaien en aaien. “Dichter bij een schermervaring kan een boek niet komen”, omschreef Loes Reichenfeld (LeesmetLoes) deze interactieve boeken treffend. Ik volgde pas een workshop Interactief Voorlezen bij haar en was gelijk wég van de boeken van Tullet. Ze zijn niet alleen humoristisch en leuk, maar ondertussen leren kinderen spelenderwijs ook woorden, zoals de kleuren, getallen, vormen en lichaamsdelen. Mooie aanvullende boeken die kinderen kunnen helpen bij het leren van (een nieuwe) taal. Laat je verrassen en bekijk mijn Top 3!

Lees verder Top 3 interactieve boeken om te draaien en te aaien

Frans cijferspelletje: meer of minder?!

Kun jij – in het Frans – het cijfer raden op jouw rug?

ERK-niveau: A1 (Beginner).

Activiteit: Spreek- en luistervaardigheid.

Aantal spelers: minimaal 2.

Dit is een eenvoudig, superleuk spel om de Franse getallen te oefenen, bijvoorbeeld van 1-20. Tijdens dit spel – dat je speelt in tweetallen – wordt alléén Frans gesproken. En het leuke is: zelfs beginners kunnen het. Doe je mee? C’est parti!

Lees verder Frans cijferspelletje: meer of minder?!

Frans muziekspel uit Afrika: Tape des mains!

Luister naar dit vrolijke Afrikaanse lied en klap en stamp mee! Foto: IStock.

ERK-niveau: A0/A1 (beginners).

Activiteit: zingen en dansen (energizer).

Spelduur: 5 à 10 minuten.

Oefen de Franse namen van lichaamsdelen met dit leuke muziekspel uit Franstalig Afrika. Tape des mains! Tape des pieds! Luister naar de muziek en dans en klap mee!

Lees verder Frans muziekspel uit Afrika: Tape des mains!

Zelf een woordenboek maken mét geluid

Maak je eigen woordenboek op je telefoon met de gratis app Leximage.

ERK-niveau: vanaf A1 (beginners en verder).

Activiteit: vocabulaire / woordjes leren.

Eenvoudig je eigen online Franse woordenboek maken met woorden die jij interessant vindt en geïllustreerd met plaatjes die je zelf hebt uitgezocht. Dat kan met de gratis app Leximage van Cavilam/Alliance Française. Maak een categorie (bijvoorbeeld ‘dieren’= les animaux), importeer foto’s, schrijf het Franse woord en de vertaling erbij en klaar! Je kunt ook audio-bestanden toevoegen door het woord in te spreken. De app maakt er oefeningen bij, waarmee je de woorden kunt oefenen (vergelijkbaar met Duolinguo).

Lees verder Zelf een woordenboek maken mét geluid

Boekentip: Vreemde talen in het basisonderwijs

ERK-niveau: vanaf A0/A1 (beginners).

Activiteit: taaldidactiek MVT.

Binnenkort verschijnt een interessant boek over vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto). In het boek wordt aandacht besteed aan de vele verschijningsvormen van vvto. En dan niet alleen aan Engels – zoals gebruikelijk – maar ook aan buurtaalonderwijs, Euregioscholen en weekendonderwijs. Er is ook aandacht voor Frans (kort, maar wel expliciet). Hiervoor sprak auteur Amy Klipp oa met De Franse Juf en ons Platform Vroeg Frans. Het boek (met website) is vanaf half februari 2023 te bestellen bij Uitgeverij Coutinho en Bol.com.