5 leuke online cursussen Frans voor kinderen

ERK-niveau: A1 (vanaf beginnersniveau).

Leeftijd: vanaf 2 tot 12 jaar (en ouder).

Regelmatig krijg ik vragen van lezers die een online methode Frans zoeken voor kinderen. Dat kan zijn als mensen met het gezin naar Frankrijk gaan emigreren, maar ook ‘gewoon’ in Nederland om een extra vreemde taal te leren naast Engels. Gezellig thuis met één van de ouders/verzorgers of op school. Denk aan Frans als keuzevak voor snelle leerlingen of voor kinderen in de Plusklas. Daarvoor zijn deze online methodes heel geschikt. In dit geactualiseerde overzicht (2021) vind je 5 online cursussen die de moeite waard zijn.

1. Mila Lila (van 2-10 jaar)

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: 25 euro per jaar (ouderabonnement) en 45 euro (leerkrachtabonnement).

Jonge kinderen spelenderwijs vertrouwd maken met de Franse taal…dat is het doel van de educatieve website ontwikkeld door de Belgische leerkrachten Sofie en Suzy van Sint-Michiel Keerbergen. De website bevat liedjes, kleurplaten en verhaaltjes gerangschikt op thema’s (ingesproken door een native speaker). Iedere dag 5 minuutjes luisteren, zingen en spelen: zo leren de kinderen op een natuurlijke manier de basis van de Franse taal. Mila Lila is onderverdeeld in de leeftijdscategorieën 2,5-3 jaar, 4-5 jaar, 6-7 jaar en 8-10 jaar. Voor leraren en scholen is er een apart abonnement van resp. 45 euro en 125 euro per jaar. Bij deze abonnementen krijg je per thema uitgebreidere tips en tricks om in de klas mee aan de slag te gaan. Verder krijg je de tekst van alle liedjes en verhalen. Bij het schoolabonnement kunnen meerdere personen tegelijkertijd inloggen. Bekijk de demo’s

2. Petit Poilu (van 3-6 jaar)

ERK-niveau: beginners.

Prijs: gratis.

Goed nieuws voor ouders en docenten die geïnteresseerd zijn in een online cursus Frans voor peuters en kleuters. Institut Français des Pays-Bas en Alliance Française des Pays-Bas stellen een (gratis) interactieve lesmethode voor de allerkleinsten beschikbaar. Het is een speelse methode met veel intuïtieve oefeningen rondom de kleine Franse stripheld Le Petit Poilu. Module 1 is inmiddels online: de overige modules volgen in 2022. Lees meer over Petit Poilu en bekijk de demo.

3. Elena (van 6-10 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

In tien lessen met een vaste opbouw, leren kinderen een aantal Franse woorden en zinnen. Iedere les heeft een ander onderwerp: groeten, school, in huis, naar de winkel, vakantie en meer. Spreken en luisteren krijgen veel aandacht. Leuk vind ik dat het lesmateriaal interactief is: liedjes, verhalen, memory, karaoke en een kleurplaat die je zelf kunt vormgeven. Daardoor is het geschikt voor zelfstandig werk, bijvoorbeeld voor takenwerk bij snelle leerlingen of in de Plusklas. Minpunt vind ik dat er weinig bewegend beeld is en dat de kinderliedjes en rijmpjes wat ouderwets aandoen. Naast de Franse variant, bestaat er overigens ook een variant van Elena om Duits en Nederlands als tweede taal te leren. De verhaallijn en de oefeningen zijn hetzelfde als bij Elena Frans, alleen de taal verschilt. Bekijk de cursus: Elena onderbouw (6-8 jaar) en Elena Middenbouw (8-10/12 jaar).

4. Le français illustré (vanaf 7 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

Wat dacht je van Frans leren met plaatjes? Op het Youtube-kanaal Le français illustré vind je iedere week een gratis video, waarbij je steeds een paar Franse zinnen leert met symbolen. Zoals op de illustratie hierboven: “Xavier dit: Bonjour Louise!” (Xavier zegt: Hallo Louise”). Door al kijkend en luisterend steeds nieuwe zinnen te leren – en deze na te zeggen – breid je jouw woordenschat op een natuurlijke manier uit. Aparte aandacht voor grammatica is er niet. Inmiddels zijn er al meer dan 250 korte video’s over allerlei onderwerpen: jezelf voorstellen, tellen, praten over familie, vakantie, verjaardagen en veel meer. Iedere video duurt tussen de 2 en 5 minuten. Op de bijbehorende website met spelletjes – memory en quizzen – kun je oefenen met de nieuwe woorden. Een originele en vrolijke manier om een nieuwe taal te leren, zeker ook voor kinderen. Het enige dat ik mis is een Nederlandse introductie bij de methode (een Engelse en Spaanse introductie bestaat wel). Dat zou voor Nederlandstalige kinderen handig zijn als verduidelijking bij de video’s en oefeningen. Bekijk de cursus: www.youtube.com/lefrancaisillustre en www.lefrancaisillustre.com.

5. Squla Frans (7-12 jaar)

ERK-niveau: (A1) beginners.

Prijs: 7,95 per maand (voor alle basisschoolvakken, plus extra vakken zoals Frans).

Veel ouders en docenten kennen Squla wel: de online leermethode waarmee kinderen in basisschoolleeftijd spelenderwijs alle schoolvakken kunnen oefenen. Niet even bekend is dat kinderen vanaf groep 4 ook Frans kunnen oefenen met Squla. Via quizzen kunnen ze een aantal handige woordjes en zinnetjes leren om zichzelf verstaanbaar te maken op vakantie. Dus heeft jouw school een schoolabonnement op Squla: dan kun je in de klas óók met Frans oefenen. NB. Squla is niet bedoeld om een volledig nieuwe taal te leren, maar als leuke extra om bijvoorbeeld een ijsje te leren bestellen. Bekijk de demo: Squla.

TIP!

Wil je meer keuze voor Frans lesmateriaal? Bekijk ook het overzicht Franse lesmethodes (boeken) voor kinderen op de basisschool.

1 reactie op “5 leuke online cursussen Frans voor kinderen

  1. Deze site is een uiterst aangename verrassing als je op zoek bent naar tools om je kindjes Frans te leren. Onze meisjes (6 en 7 jaar) waren ook zeer enthousiast met de site van “Elena”.

Reacties zijn gesloten.