Online Frans leren: de 5 beste cursussen & apps.

ERK-niveau: A1 t/m B2 (Beginner t/m gevorderd).

Activiteit: lees-, schrijf-, luister- en spreekvaardigheid.

Leeftijd: van 6 tot 16 jaar …en ouder!

Wil je thuis extra Frans oefenen voor school? Of wil je Frans leren voor op vakantie? Er bestaan verschillende online cursussen en apps, waarmee je zelfstandig kunt oefenen met de Franse taal. Sommige daarvan zijn net games. Je kunt trofeeën winnen en hoe beter je scoort, hoe hoger je komt in de ranglijst. Lees mijn reviews van de 5 beste cursussen voor kinderen en jongeren, van basisschool tot MBO. Voor de prijs hoef je het niet te laten…4 van de 5 cursussen zijn zelfs gratis. Inclusief de nieuwe, gratis app van TV5Monde!

1. Le français illustré (vanaf 6 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

Wat dacht je van Frans leren met plaatjes? Op het Youtube-kanaal Le français illustré vind je iedere week een gratis video, waarbij je steeds een paar Franse zinnen leert met symbolen. Zoals op de illustratie hierboven: “Xavier dit: Bonjour Louise!” (Xavier zegt: Hallo Louise”). Door al kijkend en luisterend steeds nieuwe zinnen te leren – en deze na te zeggen – breid je jouw woordenschat op een natuurlijke manier uit. Aparte aandacht voor grammatica is er niet. Inmiddels zijn er al meer dan 250 korte video’s over allerlei onderwerpen: jezelf voorstellen, tellen, praten over familie, vakantie, verjaardagen en veel meer. Iedere video duurt tussen de 2 en 5 minuten. Op de bijbehorende website met spelletjes – memory en quizzen – kun je oefenen met de nieuwe woorden. Een originele en vrolijke manier om een nieuwe taal te leren, zeker ook voor kinderen. Het enige dat ik mis is een Nederlandse introductie bij de methode (een Engelse en Spaanse introductie bestaat wel). Dat zou voor Nederlandstalige kinderen handig zijn als verduidelijking bij de video’s en oefeningen. Meer informatie: www.youtube.com/lefrancaisillustre en www.lefrancaisillustre.com.

2. Elena (6-10 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

Nog een leuke cursus voor jonge kinderen: Elena. Deze online methode is gemaakt op initiatief van de Europese Unie om het leren van buurtalen op jonge leeftijd te bevorderen. Het programma is heel internationaal. De hoofdpersoon Elena en haar familie en vriendjes veranderen van nationaliteit, afhankelijk van de taal die je wil leren (Frans, Duits of Nederlands). Het lesmateriaal is interactief, zoals een kleurplaat die je zelf kunt vormgeven, memory en karaoke. Spreken en luisteren krijgen veel aandacht.  Minpunt vind ik dat er weinig bewegend beeld is en dat de kinderliedjes en rijmpjes een beetje ouderwets aandoen. Bovendien is les één gelijk best moeilijk voor beginners. Daar staat tegenover dat je makkelijk even kunt ‘spieken’ in de Nederlandse variant van Elena. De verhalen en oefeningen kun je namelijk ook in het Nederlands beluisteren. Er bestaan twee versies van dit gratis programma: één voor de onderbouw basisschool en een voor de middenbouw. Deze laatste is vaak zelfs ook in de bovenbouw te gebruiken. Meer informatie: Elena onderbouw (6-8 jaar) en Elena Middenbouw (8-10/12 jaar).

3. Lespakket Franse Juf (10-14 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

Natuurlijk kun je ook aan de slag met de gratis lespakket dat De Franse Juf maakte in samenwerking met Franszelfsprekend: 7 leuke werkbladen vol met spelletjes, filmpjes, muziek en leuke oefeningen voor beginners van eind basisschool/begin VO. Je leert:

  • Groeten.
  • Jezelf voorstellen.
  • Tellen van 1-20.
  • Vertellen wat je leuk en lekker vindt.
  • Een croissantje bestellen bij de bakker.
  • Klokkijken.
  • De dagen van de week en een Whatsapp schrijven.

Je kunt de lessen zelfstandig doen…leuker is het natuurlijk om samen met je (groot)ouders, broertje, zusje of een vriend(in) de liedjes te zingen en de oefeningen te maken. Er zitten ook een paar leuke rollenspellen bij. Dus dat is wel zo handig! Meer informatie: download het lespakket voor kinderen van De Franse Juf .

4. DigLin MVT ( vanaf 15 jaar).

ERK-niveau: A1 t/m B2 (beginners t/m gevorderden).

Prijs: 22,50 euro per jaar voor individueel gebruik (per taal).

Een compleet nieuwe digitale methode is DigLin MVT, thuis te gebruiken of in de klas. De methode is gemaakt voor jongeren in het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO), maar kan ook door middelbare scholieren gebruikt worden om extra te oefenen. Je kunt kiezen uit Frans, Duits, Spaans en/of Engels en leert de talen met filmpjes en interactieve oefeningen. Nadat je een oefening gemaakt hebt, krijg je direct feedback. Vanaf het najaar van 2020 biedt DigLin MVT ook toetsen en examens, gebaseerd op de internationale ERK-standaard in taalniveaus. Talendocenten kunnen voor aanschaf eerste een ‘proefrit’ maken. Ik heb ook al gekeken en vind het cursusmateriaal er overzichtelijk en verzorgd uitzien. Meer informatie: DigLin MVT van Boom Beroepsonderwijs.

5. TV5Monde (vanaf 16 jaar).

ERK-niveau: vanaf A1 t/m B2 (beginners t/m gevorderden).

Prijs: Gratis.

Een laatste tip voor jongeren (en volwassenen): In maart 2020 bracht de Franstalige televisie-zender TV5Monde de gratis app “Apprendre le français” uit met meer dan 800 lesvideo’s en 3000 oefeningen. Je krijgt korte teksten en fragmenten te zien – authentiek materiaal – over allerlei onderwerpen: kennismaken, een bezoek brengen aan de dokter, boodschappen doen en veel meer. Vervolgens beantwoord je vragen en krijg je gelijk je score te zien. Je kunt zoeken op trefwoord of een thema kiezen dat je aanspreekt. Een prima manier om je lees- en luistervaardigheid te oefenen. Het lesmateriaal komt van de gelijknamige website, die al een tijd bestaat en waarmee ik goede ervaringen heb. Nu kun je dus ook op je mobiel oefenen. Wel moet ik zeggen dat ik het instapniveau vrij hoog vind. De app is vooral geschikt voor wie al een beetje basiskennis heeft. Meer informatie: ‘Apprendre le français avec TV5Monde Google-app of iOs-app

TIP! Om écht (beter) Frans te leren, raad ik je aan om iedere week minimaal twee keer een kwartier tot een half uur oefenen. Belangrijk is dat je dit langere tijd volhoudt. Vraag in ieder geval een ouder of leerkracht – die niet per se Frans hoeft te spreken – je te helpen de regelmaat erin te houden. Hoe meer je oefent, hoe beter jouw resultaten. Kijk ook eens naar Franse films, luister Franse muziek en lees Franse boeken. Op deze site vind je veel gratis oefenmateriaal. En tenslotte: grijp iedere gelegenheid aan om Frans te spreken….op school of op vakantie in een Franstalig land. Ook als je beginner bent. Want uiteindelijk leer je een taal het beste – en op de leukste manier – door uitwisseling met andere mensen. Extra hulp? Mail De Franse Juf: info@defransejuf.nl

Bekijk ook de Franstalige tekenfilms van Tivi5monde met gratis leskit voor kinderen op de basisschool.

1 reactie op “Online Frans leren: de 5 beste cursussen & apps.

  1. Deze site is een uiterst aangename verrassing als je op zoek bent naar tools om je kindjes Frans te leren. Onze meisjes (6 en 7 jaar) waren ook zeer enthousiast met de site van “Elena”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *