Gratis online cursussen Frans voor kinderen

ERK-niveau: A1 (vanaf beginnersniveau).

Leeftijd: vanaf 3 tot 14 jaar (basisschool en brugklas).

In dit geactualiseerde overzicht (2022) vind je vijf online cursussen die de moeite waard zijn voor kinderen die Frans willen leren. Vier van deze cursussen zijn zelfs gratis. Je kunt ze gebruiken als verrijking van de lesstof op de basisschool (bijvoorbeeld in de Plusklas) of ter voorbereiding op de middelbare school. Zelfs als je al in de brugklas zit, is het handig om nog wat extra te oefenen. Lees verder en kijk of er een cursus bij zit die je aanspreekt!

1. Petit Poilu (voor 3-6 jarigen)

Goed nieuws voor ouders en docenten die geïnteresseerd zijn in een online cursus Frans voor peuters en kleuters. Institut Français des Pays-Bas en Alliance Française des Pays-Bas stellen een (gratis) interactieve lesmethode voor de allerkleinsten beschikbaar. Het is een speelse methode met veel intuïtieve oefeningen rondom de kleine Franse stripheld Le Petit Poilu. Module 1 is inmiddels online: de overige modules volgen later in 2022 en 2023. Lees meer en bekijk de demo.

2. Forvo Frans (voor 3-6 jarigen)

Franse leren met een app? De online uitspraakgids Forvo heeft een nieuwe app gemaakt, speciaal voor jonge kinderen (3-6 jaar). Aan de hand van 10 thema’s, leer je spelenderwijs 135 basiswoorden van de Franse taal. Trop cool! Superleuk! Kinderen kunnen via verschillende online taalspelletjes sterren verdienen, variërend van één ster (basisniveau) tot drie sterren (hoog niveau). Het programma werkt super intuïtief: je hoeft alleen maar te tappen en te swipen en de plaatjes verschijnen op je scherm. Papa of mama kunnen in een apart gedeelte zien hoe hun kinderen het doen: hoeveel woorden hebben ze al geleerd? En welke thema’s vinden ze moeilijk of juist makkelijk? Een grappige app om te snuffelen aan de Franse taal. Bekijk Forvo Kids Frans voor IOS en Forvo Kids Frans voor Android.

3. Elena (voor 6-10 jarigen).

In tien lessen met een vaste opbouw, leren kinderen een aantal Franse woorden en zinnen. Iedere les heeft een ander onderwerp: groeten, school, in huis, naar de winkel, vakantie en meer. Spreken en luisteren krijgen veel aandacht. Leuk vind ik dat het lesmateriaal interactief is: liedjes, verhalen, memory, karaoke en een kleurplaat die je zelf kunt vormgeven. Daardoor is het geschikt voor zelfstandig werk, bijvoorbeeld voor takenwerk bij snelle leerlingen of in de Plusklas. Naast de Franse variant, bestaat er overigens ook een variant van Elena om Duits en Nederlands als tweede taal te leren. De verhaallijn en de oefeningen zijn hetzelfde als bij Elena Frans, alleen de taal verschilt. Bekijk de cursus: Elena onderbouw (6-8 jaar) en Elena Middenbouw (8-10/12 jaar).

4. Le français illustré (vanaf 7 jaar).

Wat dacht je van Frans leren met plaatjes? Op het Youtube-kanaal Le français illustré vind je iedere week een gratis video, waarbij je steeds een paar Franse zinnen leert met symbolen. Zoals op de illustratie hierboven: “Xavier dit: Bonjour Louise!” (Xavier zegt: Hallo Louise”). Door al kijkend en luisterend steeds nieuwe zinnen te leren – en deze na te zeggen – breid je jouw woordenschat op een natuurlijke manier uit. Iedere video duurt tussen de 2 en 5 minuten. Op de bijbehorende website met spelletjes – memory en quizzen – kun je oefenen met de nieuwe woorden. Bekijk de cursus: www.youtube.com/lefrancaisillustre en www.lefrancaisillustre.com.

5. TikTok van De Franse Juf (vanaf 10 jaar)

Tenslotte raad ik je mijn korte uitlegvideo’s voor beginners aan op TikTok, die ik speciaal maak voor kinderen op de basisschool en in de brugklas. In deze superkorte video’s komt steeds een ander onderwerp aan bod, zoals tellen van 1- 10, groeten en vragen hoe het gaat. Met tekeningen en eenvoudige zinnen leg ik de basis van de Franse taal uit.  Vanaf schooljaar 2022/2023 zullen er steeds meer uitlegvideo’s bijkomen, zodat er uiteindelijk een volledige ‘cursus’ ontstaat. En heb je verzoekjes voor een onderwerp? Stuur me een berichtje via www.TikTok.com/@defransejuf. PS. Kinderen die geen TikTok-account hebben, kunnen de video’s ook bekijken op Youtube.com/defransejuf.

Extra tips: Squla Frans en Mila Lila

Niet gratis, maar wel de moeite waard om te bekijken voor kinderen van 3-6 jaar is Mila Lila van de Belgische leerkrachten Sofie en Suzy. De website bevat liedjes, kleurplaten en verhaaltjes gerangschikt op thema’s (ingesproken door een native speaker). Iedere dag 5 minuutjes luisteren, zingen en spelen. Bekijk de demo’s

Wist je dat je met de online leermethode Squla ook Frans kunt oefenen vanaf 10 jaar? Via quizzen kun je een aantal zinnetjes leren om je voor te bereiden op de brugklas. Dus heeft jouw school een abonnement op Squla: neem dan eens een kijkje. Demo: Squla.

Wil je meer keuze voor Frans lesmateriaal? Bekijk ook het overzicht Franse lesmethodes (boeken) voor kinderen op de basisschool.

Eén reactie op “Gratis online cursussen Frans voor kinderen

  1. Deze site is een uiterst aangename verrassing als je op zoek bent naar tools om je kindjes Frans te leren. Onze meisjes (6 en 7 jaar) waren ook zeer enthousiast met de site van “Elena”.

Reacties zijn gesloten.