Online cursussen Frans voor kinderen & jongeren

ERK-niveau: A1 en verder (beginners en gevorderden).

Leeftijd: 6 jaar en ouder.

In dit geactualiseerde artikel bespreek ik 5 online cursussen Frans voor kinderen en jongeren. Ik krijg namelijk steeds vaker vragen van mensen die het leuk vinden hun kinderen (of leerlingen) online Franse les te laten volgen: zelfstandig thuis of op school de basis van de Franse taal leren. Bijvoorbeeld voor basisschoolleerlingen die extra uitdaging nodig hebben. Of juist voor middelbare scholieren die moeite hebben met Frans en extra oefenstof zoeken. Het overzicht is niet compleet: als ik nieuwe cursussen tegenkom, zal ik die toevoegen. Deze 5 cursussen zijn in ieder geval al zeker de moeite waard.

1. Elena (van 6-10 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

In tien lessen met een vaste opbouw, leren kinderen een aantal Franse woorden en zinnen. Iedere les heeft een ander onderwerp: groeten, school, in huis, naar de winkel, vakantie en meer. Spreken en luisteren krijgen veel aandacht. Leuk vind ik dat het lesmateriaal interactief is: liedjes, verhalen, memory, karaoke en een kleurplaat die je zelf kunt vormgeven. Daardoor is het geschikt voor zelfstandig werk, bijvoorbeeld voor takenwerk bij snelle leerlingen of in de Plusklas. Minpunt vind ik dat er weinig bewegend beeld is en dat de kinderliedjes en rijmpjes wat ouderwets aandoen. Naast de Franse variant, bestaat er overigens ook een variant van Elena om Duits en Nederlands als tweede taal te leren. De verhaallijn en de oefeningen zijn hetzelfde als bij Elena Frans, alleen de taal verschilt. Bekijk de cursus: Elena onderbouw (6-8 jaar) en Elena Middenbouw (8-10/12 jaar).

2. Le français illustré (vanaf 7 jaar).

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

Wat dacht je van Frans leren met plaatjes? Op het Youtube-kanaal Le français illustré vind je iedere week een gratis video, waarbij je steeds een paar Franse zinnen leert met symbolen. Zoals op de illustratie hierboven: “Xavier dit: Bonjour Louise!” (Xavier zegt: Hallo Louise”). Door al kijkend en luisterend steeds nieuwe zinnen te leren – en deze na te zeggen – breid je jouw woordenschat op een natuurlijke manier uit. Aparte aandacht voor grammatica is er niet. Inmiddels zijn er al meer dan 250 korte video’s over allerlei onderwerpen: jezelf voorstellen, tellen, praten over familie, vakantie, verjaardagen en veel meer. Iedere video duurt tussen de 2 en 5 minuten. Op de bijbehorende website met spelletjes – memory en quizzen – kun je oefenen met de nieuwe woorden. Een originele en vrolijke manier om een nieuwe taal te leren, zeker ook voor kinderen. Het enige dat ik mis is een Nederlandse introductie bij de methode (een Engelse en Spaanse introductie bestaat wel). Dat zou voor Nederlandstalige kinderen handig zijn als verduidelijking bij de video’s en oefeningen. Bekijk de cursus: www.youtube.com/lefrancaisillustre en www.lefrancaisillustre.com.

3. Lespakket De Franse Juf (vanaf 9 jaar)

ERK-niveau: A1 (beginners).

Prijs: gratis.

Wil je eerst met een paar losse Franse lessen beginnen? Probeer ook eens het gratis lespakket van De Franse Juf! Leer groeten, jezelf voorstellen, tellen, vertellen wat je lekker vindt, een croissant bestellen, klokkijken en meer. Er is zelfs een werkblad over Whatsappjes en kerstkaarten schrijven. Je kunt de 8 werkbladen (met handleiding) gratis downloaden.

4. DigLin MVT ( vanaf 15 jaar).

ERK-niveau: A1 t/m B2 (beginners t/m gevorderden).

Prijs: 22,95 euro per jaar voor individueel gebruik (per taal).

Een vrij nieuwe digitale methode is DigLin MVT, thuis te gebruiken of in de klas. De methode is gemaakt voor jongeren in het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO), maar kan ook door middelbare scholieren gebruikt worden om extra te oefenen. Je kunt kiezen uit Frans, Duits, Spaans en/of Engels en leert de talen met filmpjes en interactieve oefeningen. Nadat je een oefening gemaakt hebt, krijg je direct feedback. MVT biedt ook de mogelijkheid toetsen en examens te oefenen, gebaseerd op de internationale ERK-standaard in taalniveaus. Talendocenten kunnen voor aanschaf eerste een ‘proefrit’ maken. Ik heb ook al gekeken en vind dat het cursusmateriaal er overzichtelijk en verzorgd uit ziet. Bekijk de cursus: DigLin MVT van Boom Beroepsonderwijs.

5. TV5Monde (vanaf 16 jaar).

ERK-niveau: vanaf A1 t/m B2 (beginners t/m gevorderden).

Prijs: Gratis.

Een laatste tip voor jongeren én volwassenen: het lesmateriaal van de Franstalige televisie-zender TV5Monde met meer dan 800 lesvideo’s en 3000 oefeningen. Je krijgt korte teksten en fragmenten te zien – authentiek materiaal – over allerlei onderwerpen: kennismaken, een bezoek brengen aan de dokter, boodschappen doen en veel meer. Vervolgens beantwoord je vragen en krijg je gelijk je score te zien. Je kunt zoeken op trefwoord of een thema kiezen dat je aanspreekt. Een prima manier om je lees- en luistervaardigheid te oefenen. Het lesmateriaal komt van de gelijknamige website, die al een tijd bestaat en waarmee ik goede ervaringen heb. Wel moet ik zeggen dat ik het instapniveau vrij hoog vind. De app is vooral geschikt voor wie al een beetje basiskennis heeft. Bekijk de cursus: Website TV5Monde Apprendre le français of bekijk de apps voor Google of iOs.

Extra tip: Squla Frans.

Veel ouders en docenten kennen Squla wel: de online leermethode waarmee kinderen in basisschoolleeftijd spelenderwijs alle schoolvakken kunnen oefenen. Niet even bekend is dat kinderen vanaf groep 4 ook Frans kunt oefenen met Squla. Via quizzen kunnen ze een aantal handige woordjes en zinnetjes leren om zichzelf verstaanbaar te maken op vakantie. Dus heeft jouw school een schoolabonnement op Squla: dan kun je in de klas óók met Frans oefenen. Bekijk de demo: Squla.

TIP! WEBINAR VOOR PO-DOCENTEN:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Lampje-light-311311_1280-PIxabay-150x150.png

Ben je docent Frans in het primair onderwijs en vind je het leuk jouw leerlingen online kennis te laten maken met Frans? In november 2021 organiseert de Franse Juf in samenwerking met Platform Vroeg Frans de gratis workshop “Online Frans voor kids”. We laten je een aantal leuke online cursussen Frans zien voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar en vertellen hoe je leerlingen ermee kunt laten werken. MELD JE AAN VOOR HET WEBINAR. Deelname = gratis.

1 reactie op “Online cursussen Frans voor kinderen & jongeren

  1. Deze site is een uiterst aangename verrassing als je op zoek bent naar tools om je kindjes Frans te leren. Onze meisjes (6 en 7 jaar) waren ook zeer enthousiast met de site van “Elena”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *