Recept Franse crêpes (voor La Chandeleur)

Veel Fransen eten op 2 februari crêpes (kleine, dunne pannenkoeken).

ERK-niveau: alle

Activiteit: recepten voor kinderen

As zaterdag 2 februari vieren de Fransen La Chandeleur: het pannenkoekenfeest. Veel mensen in Frankrijk eten die dag traditioneel crêpes (kleine, dunne pannenkoeken). In dit bericht geef ik je het recept van echte Franse crêpes en vertel ik je over de achtergronden van de Franse feestdag ‘La Chandeleur’.

 

Franse traditie

Begin februari kun je merken dat de dagen langer worden. In Frankrijk is er een speciaal feest om de terugkeer van het licht te vieren: La Chandeleur. Dit lichtfeest wordt gevierd op 2 februari. Vroeger gingen alle gelovige mensen dan in een optocht naar de kerk om een speciale kaars te halen. Die moesten ze brandend mee naar huis nemen. Eenmaal thuis, aten ze crêpes. Nog steeds vieren de Fransen dit traditionele feest. Ze gaan meestal niet meer naar de kerk, maar veel Fransen eten op 2 februari nog wel crêpes.

Recept Franse crêpes

Wil je zelf Franse crêpes maken? Dat is heel makkelijk. Crêpes lijken erg op onze pannenkoeken. Ze zijn alleen kleiner en dunner. En bij het opdienen, vouwen de Fransen de pannenkoekjes vaak in drieën. Maar de ingrediënten (les ingrédients) zijn hetzelfde:

  • 250 gram meel (250 grammes de farine)
  • een halve liter melk (un demi litre de lait)
  • 2 eetlepels suiker (2 cuillères à sucre)
  • 4 eieren (4 oeufs)
  • een mespuntje zout (une pincée de sel)
  • 50 gram gesmolten boter (50 grammes de beurre fondu)
  1. Doe het meel in een kom met het zout en de suiker.
  2. Klop – in een aparte kom – de eieren los met een vork.
  3. Voeg de eiermassa toe aan het meel (maak een kuiltje in het midden en giet er langzaam de geklopte eieren in).
  4. Vermeng het meel en de eieren met een houten lepel (zachtjes roeren).
  5. Als het mengsel dik wordt, kun je beetje bij beetje de melk toevoegen. Roer tot het mengsel mooi vloeibaar is. Voeg eventueel extra melk toe als het mengsel te dik is.
  6. Smelt de boter in een pannetje en voeg deze toe aan de meel-eiermassa.
  7. Zet een koekenpan op het vuur (zonder boter; er zit al genoeg vet in het beslag). Doe de eerste lepel beslag pas in de pan als de pan aardig heet is. Zorg dat het beslag goed over de hele bodem van de pan verdeeld is.
  8. Keer de crêpe om als de bovenzijde goudgeel kleurt.
  9. Nog een minuutje bakken aan deze andere kant en je crêpe is klaar.
  10. Vouw de crêpe in drieën en serveer met jam of poedersuiker. Voeg eventueel vers fruit toe.

Bon appétit! Eet smakelijk!

Bekijk het filmpje op 1 jour1actu over het Franse pannenkoekenfeest La Chandeleur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *