Filmrecensie: Yao met Omar Sy in Afrika

Omar Sy op zoek naar zijn roots in Afrika.

Activiteit: luistervaardigheid & wereldoriëntatie.

Leeftijd: vanaf ongeveer 10 jaar.

Genre: komedie, drama.

Heb je zin in een relaxte Franse film met prachtige beelden van Afrika? Dan is de film Yao echt iets voor jou! Omar Sy – bekend van Netflix-serie Lupin en Les Intouchables – en de 10 jarige Lionel Basse spelen de hoofdrol in deze gezellige familiefilm. Kijk de film thuis of in de klas tijdens een les Wereldoriëntatie. Mét Nederlandse ondertiteling.

Sterk

In de film Yao gaat de succesvolle, rijke Franse acteur Seydou Tall (gespeeld door Omar Sy) op reis naar het Afrikaanse land Senegal. Hij is uitgenodigd om daar zijn nieuwe boek te promoten. Voor Seydou is dat best spannend: hij kent niemand in Senegal, ondanks het feit dat zijn vader er geboren is. Hij voelt zich de eerste dagen dan ook heel alleen en niet op zijn gemak. Dan ontmoet hij de Senegalese jongen Yao. Al is Yao nog maar een kind, hij is sterk en weet goed wat hij wil: schrijver worden. In zijn eentje onderneemt hij daarom een lange reis vanuit zijn dorp naar de hoofdstad Dakar om zijn idool te ontmoeten.

Seydou (Omar Sy) gaat op reis door Senegal, samen met de jonge Yao (Lionel Basse).

Afrikaanse muziek

Yao krijgt niet alleen een handtekening van zijn idool. De acteur stelt zelfs voor met hem mee terug te gaan naar zijn dorp. Dat is het begin van een reis door Senegal, die niet gemakkelijk blijkt te zijn. De reis voert via eindeloze wegen door de woestijn, door Afrikaanse steden met kleurrijke markten en langs dorpen waar de tijd stil lijkt te staan. Zo leert Seydou het land kennen waar zijn vader geboren is. Én hij leert zichzelf steeds beter kennen. De toon van het verhaal is licht en er komen veel vrolijke scènes in voor én veel Afrikaanse muziek. Een leuke rol is weggelegd voor de Malinese actrice Fatoumata Diawara, die prachtig kan zingen. Zij speelt de vakantieliefde van Seydou.

Veel muziek in deze leuke film, o.a. van de Malinese zangeres Fatoumata Diawara.

Acteur formidable

Dat Omar Sy kan acteren, wisten we al door zijn rollen in de films Les Intouchables, Samba en Demain tout commence (en natuurlijk de Netflix-serie Lupin). Maar ook de jonge acteur Lionel Basse kan er wat van. Lionel was nog maar 10 jaar op het moment van de opnames. Ook Omar Sy was onder de indruk van zijn acteerprestaties: « C’est un acteur formidable!», zei hij over zijn medespeler in de krant Le Parisien. Alles bij elkaar is Yao een gezellige film om naar te kijken en te luisteren. Een ontspannende manier om je Frans te oefenen – handig met de Nederlandse ondertitels – én om iets meer te leren over een Afrikaans land waar Frans gesproken wordt. Veel kijk plezier! Bon visionnage!

Volgens Omar Sy is het succes van de film vooral te danken aan Lionel.