De 5 beste apps om Franse woordjes te leren

ERK-niveau: A1 t/m C2 (alle)

Activiteit: vocabulaire leren (leertips)

Wil je snel en makkelijk Franse vocabulaire leren? Probeer eens een van deze 5 apps! De kracht van de apps zit hem vooral in de herhaling: de woorden komen net zo vaak voorbij tot je ze uit je hoofd kent.  Er is zelfs een app speciaal voor dyslectische leerlingen. Kies de app en de overhoorfuncties die jou het meest aanspreken en begin gelijk met leren! 

TOP 5: OEFENSITES & APPS

Franse woordjes leren

Niks mis met de ‘oldskool’ manier om woordjes te leren: schrijf de Franse woordjes aan de ene kant van een papier en de Nederlandse vertaling ernaast.  Hand op de vertaling en leren maar. Toch kan het handig zijn (ook) een app te gebruiken om vocabulaire te leren. Daar zitten een aantal voordelen aan, vooral leren met gespreide herhaling. De apps helpen je namelijk om de woordjes het juiste aantal keren op het juiste moment te leren, waardoor ze niet alleen in je korte, maar ook in je langetermijngeheugen terecht komen. En dat wil je natuurlijk!

1. Wozzol

Wozzol is een prima site om snel en makkelijk woordjes te leren. Je kunt gratis een account maken en direct beginnen. Voer zelf woordenlijsten in of gebruik een standaard woordenlijst van een van de Franse methodes, zoals D’Accord, Franconville of Libre Service (geen Grandes Lignes, maar die kun je  importeren uit WRTS bijvoorbeeld, zie hieronder). Kies vervolgens een van de 3 overhoormethodes – opschrijven, leren in gedachten of makkelijk schrijven – en verdien kennispunten. Wozzel houdt vervolgens bij welke woordjes je al kent en vertelt je wanneer het beste volgende leermoment (techniek van gespreide herhaling). Wil je meer overhoorfuncties? Dan kun je de Premiumversie nemen (vanaf 0,86 Euro per maand).

2. Studygo (het nieuwe wrts)

Je kunt ook  Studygo gebruiken om woordjes te leren (het nieuwe wrts). Met de overhoorfuncties kun je  snel en makkelijk woorden leren schrijven en zelfs de uitspraak oefenen. Je hebt keuze uit 8 verschillende overhoorfuncties, zoals puzzelvragen, meerkeuzevragen en een luisterdictee. Voor dyslectische leerlingen er een handige functie om plaatjes toe te voegen aan een woord. Met een gratis account kun je een beperkt aantal woordenlijsten aanmaken. Een betaald abonnement biedt meer mogelijkheden: dan kun je tot wel 200 woordenlijsten aanmaken. Deze kan je trouwens ook overnemen van klasgenoten, docenten of uitgevers.

3. Memrise

Een andere veelgebruikte app die werkt volgens het principe van gespreide herhaling (spaced repetition) is Memrise. Ook deze app helpt je woorden op lange termijn te onthouden door ze op vaste momenten aan te bieden: na 4 uur, 24 uur, 6 dagen, 12 dagen, 24 dagen, 48 dagen, 96 dagen, 180 dagen enzovoort. Steeds dezelfde woorden. Als je een woord fout hebt, begint de cyclus (voor dat woord) weer van voor af aan (‘Zie artikel ‘Cyclisch leren en onderwijzen van woordenschat’ in Levende Talen Magazine van juni 2018). Daarnaast is leren met Memrise gewoon leuk. Kijk zelf maar eens!

4. Anki

Anki is een speciale app in dit rijtje:  je leert de vocabulaire namelijk via Flashcard-lijsten (“decks”). Je voert een woord in en voegt de vertaling toe plus een plaatje en eventueel een audio-bestand voor de uitspraak.  Iedere dag leer je 20 nieuwe woorden uit de lijst en herhaal je oudere woorden. Je kunt ook woordenlijsten van anderen downloaden uit een grote database. Dit zijn met name lijsten met de meest gebruikte woorden in een taal (en dus geen lijsten van de bekende lesmethodes). Werk je dagelijks met zo’n lijst met hoogfrequente woorden, dan leer je de eerste 8 weken meer dan 1000 nieuwe woorden, waardoor je al 75% van woorden op papier herkent. Toegegeven: het vereist even tijd om te begrijpen hoe het werkt, maar veel mensen zijn razend enthousiast over de methode. Het proberen waard!

5. WOEF, woordjes-app voor dyslectische leerlingen

Een speciale app voor dyslectici is WOEF (staat voor Woorden OEFenen). Je kunt woorden oefenen met jouw eigen woordenlijsten van school. Zet de woorden in een woordenlijst, controleer de spelling en sla je woordenlijst op in jouw account of deel je lijst met andere WOEF-gebruikers. Woef is niet gratis, wel zinvol om te proberen als je moeite hebt met spelling in het Frans (of een van de andere Moderne Vreemde talen of Nederlands).

WOORDJES – LEERIPS:
Bekijk ook mijn Top 5 oefensites Franse werkwoorden!

3 reacties op “De 5 beste apps om Franse woordjes te leren

  1. De app: Quizlet kun je ook op verschillende manieren woordjes leren met de functie om live in de les te battlen tegen elkaar. Handig als oefentoets of gewoon na een semester ff kennis opfrissen.

Reacties zijn gesloten.