De Franse Juf trakteert op (recept van) Tarte Tatin!

Educatief blog De Franse Juf bestaat 5 jaar…vier het mee en bak ook een Tarte Tatin!

Deze maand is het 5 jaar geleden dat ik startte met mijn educatieve blog De Franse Juf. Om dat te vieren, deel ik mijn favoriete recept van een Tarte Tatin (een ‘appeltaart op z’n kop’). Het is een eenvoudig recept met appels, boter, suiker en bladerdeeg. Maak hem samen met een volwassene, want je gaat de boter en suiker verhitten…en dat kan erg heet worden. Tarte Tatin is een SUPER Franse taart, die heerlijk smaakt met crème fraîche of slagroom.

Recette – Tarte Tatin (Recept Franse appeltaart).

Pour 8 personnes (voor 8 personen).

Temps de préparation: 15 minutes (bereidingstijd: 15 minuten).

Temps de cuisson: 20 minutes (baktijd: 20 minuten).

Deze Franse appeltaart is een klassieker. Het bijzondere van de taart is dat je hem op z’n kop bakt…en daarna omdraait, waardoor de caramel nog eens extra over de appels loopt. In 1889 werd hij per ongeluk gecreëerd door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, eigenaressen van Hotel Tatin in het dorpje Lamotte-Beuvron. Omdat het erg druk was in het hotel vanwege het jachtseizoen, zetten de zussen gekaramelliseerde appels in de oven en vergaten het deeg. Dat voegden ze daarom later toe..en in plaats van onder de appels, legden ze het er bovenop. Sindsdien zijn de Fransen gek op de taart, die de naam van de zusjes Tatin gehouden heeft. In Frankrijk wordt deze ‘appeltaart op z’n kop’ vaak geserveerd als toetje, al dan niet met een beetje crème fraîche erop.

NB. Let op! Om de appels te karamelliseren, moet je boter en suiker verwarmen…en die kunnen héél heet worden. Maak de taart dus samen met een volwassene.

Dit heb je nodig om een Tarte Tatin te bakken. NB. Bladerdeeg liefst als rol.

Ingrédients (ingrediënten):

 • 6 pommes (6 appels, bijvoorkeur moesappels, zoals goudrenetten).
 • 100 grammes de sucre (100 gram suiker).
 • 50 grammes de beurre (50 gram roomboter).
 • un paquet de pâte feuilletée (een pakje bladerdeeg in losse plakjes of liever als rol*).
 • un peu de farine (een beetje meel, om op het aanrecht te strooien als je het bladerdeeg uitrolt).
 • 1 pot de crème fraîche (1 bakje crème fraîche of slagroom).

*Je hebt zo’n 300 gram bladerdeeg nodig. Maak van de losse plakjes een grote ronde plak met een doorsnee van 24 centimeter. Of koop een kant-en-klare rol bladerdeeg.

Préparation (Bereiding).

 1. Épluchez les pommes et coupez-les en 8. (Schil de appels en snijd ze in 8 stukken).
 2. Coupez le beurre en dés (Snijd de boter in kleine blokjes).
 3. Mettez une casserole sur le feu (Zet een koekepan op het vuur…niet te hoog).
 4. Déposez le beurre en dés dans la casserole (Doe de boter in de koekepan).
 5. Versez par dessus le sucre (Strooi de suiker over de gesmolten boter in de pan).
 6. Laissez cuire à feu doux pendant 5 min sans mélanger (Laat de boter en suiker 5 minuten koken op een laag pitje, zonder te roeren. Als het mengel lichtbruin is en zachtjes pruttelt, is je caramel klaar).
 7. Ajoutez les pommes (Voeg de appels toe en roer ze door het boter-suiker-mengsel. Let op…het hete mengsel kan opspatten als je de appels toevoegt. Laat de appels ongeveer 5 minuten staan pruttelen. Je hebt de appels nu gekaramelliseerd).
 8. Versez les pommes caramellisées dans un moule à gâteau (Stort de gekaramelliseerde appels in een bakblik met een doorsnede van ongeveer 24 centimeter).
 9. Recouvrez de la pâte brisée (Bedek de appels met bladerdeeg en druk het deeg een beetje aan. Tip: prik eerst met een vork gaatjes in de plak bladerdeeg).
 10. Mettez à cuire pendant 20 minutes (Bak de taart 20 minuten in de oven op 180 graden. Als de taart lichtbruin is, kun je hem uit de oven halen).
 11. Laissez refroidir pendant 20 minutes (Laat de taart 20 minuten afkoelen…écht doen!).
 12. Tournez la tarte et servez tiède (Keer de taart om op een bord en serveer lauwwarm).

Versier je taart eventueel nog met blaadjes verse munt, crème fraîche of slagroom.

Bon appétit! Eet smakelijk!

STUUR EEN FOTO VAN JOUW TAART!

Is jouw Tarte Tatin klaar? Versier hem, maak een foto en stuur hem – met je naam en leeftijd – aan info@defransejuf.nl. De leukste foto’s worden bij dit artikel gepubliceerd. PS. Tarte Tatin kun je ook met ander fruit maken.

De Tarte Tatin die Nina maakte en instuurde naar de Franse Juf!

Tip!

Kijk ook eens bij mijn eenvoudige recepten voor andere Franse taarten:

7 reacties op “De Franse Juf trakteert op (recept van) Tarte Tatin!

 1. Echt zó leuk wat je op je site zet! En dat nu alweer 5 jaar. Je hebt ‘Vroeg Frans’ echt op de kaart gezet. Mes compliments!

 2. Proficiat Olga! Ik neem regelmatig een kijkje op je site en geniet daar iedere keer weer van. Dank daarvoor. Op naar het volgende jubileum!

 3. Lieve Olga, proficiat!!!

  ‘van harte’ met het lustrum van je gezellige, leerzame en vooral ook inspirerende site. Hoewel Engels georiënteerd, doe ik altijd ijverig mee. Ga zeker zo door, zou ik zeggen!!!

 4. Gefeliciteerd! Ik heb je site inmiddels vaak bezocht en ik word er altijd vrolijk van. Ben heel blij met de grote hoeveelheid actueel, superleuk en bruikbaar materiaal. Dank hiervoor.

 5. Gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan van jouw website. Zo vrolijk en creatief en met veel enthousiasme geschreven. De feestelijke Tarte Tartin ga ik zeker maken. Op naar de volgende 5 jaar!

 6. Gefeliciteerd Olga, met je mooie, bruikbare educatieve blog! Ik ga de tarte tatin snel maken en geef het door aan mijn studenten die hun stage in de onderbouw doen!

 7. Félicitations, Olga! Wat fijn dat we al zo lang van al je goede ideeën mogen genieten. Hopelijk ga je nog lang zo door!

Reacties zijn gesloten.