Filmtip: “Hors normes” over vrienschap & moed.

Ontroering, humor en actie in de nieuwe film van de makers van Les Intouchables. Illustratie: Carole Bethuel / Cinéart.

ERK-niveau: alle niveaus.

Activiteit: Franse film kijken en luisteren.

Leeftijd: vanaf ongeveer 12 jaar.

Genre: drama

De nieuwe film van de makers van Les intouchables is weer een groot succes: Hors normes won verschillende prijzen in Frankrijk én in Nederland. En terecht! Hors normes – vrij vertaald als ‘buiten de gebaande paden’ – is een geweldige film, die gaat over vriendschap, moed om je hart te volgen en over hoop. De film is te koop op DVD; vanaf 10 april ook met Nederlandse ondertiteling. Lees meer over deze mooie film in mijn recensie.

Het andere Parijs.

Werkloze jongeren uit de voorsteden van Parijs ontpoppen zich tot helden.
Illustratie: Carole Bethuel / Cinéart.

Hors normes speelt zich af in de regio Parijs. Maar dan niet het Parijs zoals wij de stad kennen als toerist, maar het Parijs van werkloze jongeren en arme gezinnen met problemen. De Joodse Bruno vangt met zijn organisatie zwaar autistische kinderen op, die nergens anders terecht kunnen. Hij heeft nauwelijks een budget, geen opleiding op het gebied van jeugdpsychiatrie en werkt niet met protocollen…hij volgt alleen zijn hart en zijn geloof. Wie anders vangt deze kwetsbare, moeilijk handelbare autistische jongeren op? De officiële instanties hebben meestal geen plek voor ze. Ook thuis zijn ze niet te handhaven. Deze zwaar autistische kinderen kunnen niet normaal communiceren en zijn vaak agressief. Sommigen bijten mensen of verwonden zichzelf. Niemand wil ze opvangen. Behalve Bruno en zijn vriend Malek en hun team van jongeren uit de voorsteden van Parijs.

Vriendschap & vindingrijkheid.

Bruno en Malek helpen de zwaar autistische Valentin, die normaal nooit buiten komt.
Illustratie: Carole Bethuel / Cinéart.

Bruno (met baard op foto) is een man met een hart van goud. Iedereen kan bij hem terecht. Zijn geloof en zonnige karakter helpen daar zeker bij. ‘On va trouver une solution‘ (we vinden een oplossing!) en ‘On n’est pas loin!’ (We zijn er bijna!) zijn Bruno’s lijfspreuken. Bij de opvang krijgt hij hulp van zijn goede vriend Malek (die moslim is). Malek leidt jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van autistische kinderen. Zo lukt het Bruno en Malek en hun team de jonge autisten op te vangen en hulp te bieden waar nodig. Dat gaat zeker niet zonder fouten, maar wel met liefde. Dan komen er twee strenge inspecteurs controleren of de opvang wel volgens de regels verloopt. Sluiting van de hulporganisatie dreigt. Is alles voor niets geweest? En komen de autistische kinderen, bij wie de mannen en hun team met veel moeite vooruitgang hebben geboekt, er toch weer alleen voor te staan?

Ontroerende film.

Creatief en liefdevol weten de mannen met de autistische kinderen om te gaan.
Illustratie: Carole Bethuel / Cinéart.

De regisseurs Olivier Nakache & Éric Toledano hebben geen makkelijk onderwerp gekozen, maar ze hebben het thema zó mooi en geloofwaardig uitgewerkt en de acteurs – zoals Vincent Cassel (Bruno) en Reda Kateb (Malek) en Bryan Mialoundama (Dylan) en Benjamin Lesieur (Joseph) – spelen zo ongelooflijk goed, dat je ademloos zit te kijken. Het is prachtig om te zien hoe liefdevol en creatief de mannen en hun team met deze kwetsbare jongeren omgaan. En hoopvol om te ontdekken dat er tóch – ondanks alle tegenslag – vooruitgang mogelijk is. Voor Bruno en Malek telt maar één ding: het leven verbeteren van deze jongeren. Hoe klein de vooruitgang soms ook mag zijn…zij blijven ervoor gaan.

Humor en actie.

Joseph – de acteur is zelf autist – is onbedoeld vaak erg grappig.
Illustratie: Carole Bethuel / Cinéart.

En al is het onderwerp van de film zwaar…er zit ook veel humor en actie in Hors Normes. Zo vond ik het erg leuk om te kijken naar Joseph, één van de autistische jongeren. Zonder dat het zijn bedoeling is, zegt hij zulke grappige dingen. De acteur die Joseph speelt is zelf autist en dat maakt het helemaal bijzonder. Saai is het in ieder geval nooit…de hoofdpersonen zijn continu in actie. Er is altijd ergens een noodgeval om op te lossen. En de mannen laten zich door niets afschrikken: ‘On va s’arranger!’ (we gaan het regelen!).

Waargebeurd.

De film Hors Normes is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het werk van Stéphane Benhamou en zijn stichting “Le Silence des Justes” (de stilte van de rechtvaardigen). De regisseurs hadden lang Stéphane lang geleden ontmoet en waren diep onder de indruk van zijn werk met autistische kinderen. Ze namen zich voor om er ooit een film van te maken. Het heeft even geduurd…maar nu is hij er. En de film is echt de moeite van het kijken waard. À voir!

STRAATTAAL IN DE FILM ‘HORS NORMES’ (ARGOT).

Net als in Les Intouchables, de andere bekende film van deze regisseurs, komt er veel populaire frans (argot) voor in deze film. Let maar op! Hieronder een paar voorbeelden:

Ouais (in plaats van oui).

Kiffer.

Une gazelle.

’s Emmerder.

Se faire chier.

Rigoler.

La gueule.

Ja.

Leuk vinden.

Een meid.

Zich kapot vervelen.

Balen.

Lol hebben.

De bek.

De film Hors Normes is te koop op DVD:

  • Franstalige versie bij Amazon.nl
  • Versie met Nederlandse ondertiteling bij Bol.com (vanaf 10 april ’20)