FRANSE FILMTIP: LA GUERRE DES BOUTONS

La nouvelle guerre des boutons 1

Een topper van een Franse film….de ontroerende èn grappige gezinsfilm ‘La nouvelle guerre des boutons’ van Christophe Barratier. Waarom hebben we die niet in de Nederlandse bioscoop gezien? Gelukkig is hij nog te koop mét Nederlandse ondertiteling.

Het sterke acteerwerk en de  sfeervolle beelden van Franse dorpjes en glooiende graanvelden, maakten de Franse Juf enthousiast over deze film.

Je krijgt niet alleen het ‘èchte Frankrijkgevoel’ van deze film ; er worden ook universele thema’s – zoals trouw in moeilijke omstandigheden – mooi uitgewerkt.

Katapults, rot fruit en verf…

Het is 1944 en ook Frankrijk is in oorlog met Duitsland. Maar in het dorp Longeverne zijn de kinderen veel drukker met een andere strijd. Boerenzoon Lebrac (de leider van de groep), de broertjes Gibus, burgemeesterszoon Bacaillée en de andere jongens  voeren een  “knopenoorlog” tegen de jongens uit buurgemeente Velrans. Dat doen de kinderen uit het dorp overigens al sinds mensenheugenis. Ook hun vaders en grootvaders deden er alles aan om de jongens uit Velrans te laten zien wie de baas is…gewapend met katapults, rot fruit, stokken, verf en krijt trekken ze ten strijde.

La nouvelle guerre des boutons 2

De broertjes Gibus en de andere kinderen uit Longeverne loerend op ‘de vijand’ uit Velrans.

De ultieme vernedering

Krijgt de groep een slachtoffer van de tegenpartij in handen? Dan volgt de ultieme vernedering: tergend langzaam en onder gejoel van de hele groep snijden ze alle knopen van zijn kleren. Zodat die met zijn broek op de knieën terug naar huis moet hollen. Maar die vernedering kan henzelf natuurlijk ook overkomen. Altijd op je hoede zijn dus!

Verrassend andere kant

Langzaam maar zeker komt de Wereldoorlog echter het dorp van de kinderen binnen; zeker als er een nieuw meisje op hun school komt: de mooie Violette uit de grote stad. En dan blijken een heleboel mensen toch een verrassend andere kant te hebben…

La nouvelle guerre des boutons 3

Door de komst van Violette wordt alles anders in het dorp Longeverne…zeker voor Lebrac.

Niet één, maar twee films met dezelfde titel

Als je deze film ook wil zien….let dan op dat je de juiste kiest. In 2011 kwamen namelijk twee gelijknamige films uit; beide zijn vrije bewerkingen van het boek ‘La Guerre des Boutons’ van Louis Pergaud. De hier beschreven film, die een net iets later in 2011 verscheen (en naar mijn mening veel leuker is), werd daarom ‘La Nouvelle Guerre des Boutons’ genoemd (‘De nieuwe Knopenoorlog’).

BESTELINFORMATIE:

Je kunt de film ‘La Nouvelle guerre des boutons‘ bestellen, onder andere via:

 • Kopen of huren via Youtube (mét Nederlandse ondertiteling): Youtube.com (Advertentie bovenin trailer aanklikken en kiezen voor kopen of huren…ik heb hier goede ervaringen mee). 
 • Kopen via Amazon.nl (met alleen Franstalige ondertiteling): Amazon.nl

Veel kijkplezier!

3 reacties op “FRANSE FILMTIP: LA GUERRE DES BOUTONS

 1. Hallo andere juf,

  Als je via Youtube de trailer van deze film “La nouvelle guerre des boutons” bekijkt, verschijnt er een pop-up waarbij je de film kunt huren of kopen Dit is de makkelijkste optie.

  Een andere mogelijkheid is om de DVD van deze film te bestellen bij Amazon France Ik heb goede ervaringen daarmee (levering meestal binnen 5 dagen). Je hebt dan alleen geen Nederlandse ondertiteling (wel Franstalig).

  Ik hoop dat het zo lukt!

  Groetjes,
  De Franse Juf

Reacties zijn gesloten.