Getallenspel #3: Téléphone!

TelephoneERK-niveau: A1

Activiteit / Lesidee: spreek- en luistervaardigheid

Aantal spelers: 6 tot 30.

“Quel est ton numéro de téléphone?”

Als je iemand’s telefoonnummer wilt vragen in Frankrijk – of je eigen nummer wil geven – moet je natuurlijk wel tot 100 kunnen tellen in het Frans! Met dit spel kun je goed oefenen.

 

Dit ga je leren:

  • je eigen (mobiele) telefoonnummer zeggen in het Frans.
  • een (mobiel) telefoonnummer herkennen in het Frans.
  • de landennummers van Frankrijk en Nederland herkennen en gebruiken.

 

Nodig:

  • De eigen mobiele telefoon van ieder kind dat meedoet.
  • Pen en papier voor iedere deelnemer.
  • Kijk voor je dit spel gaat doen samen naar de Video Tellen tot 20 in het Frans
  • Wil je het ècht op zijn Frans doen?! Kijk dan ook naar de Video Tellen 20 – 100 Fransen zeggen hun telefoonnummer namelijk niet cijfer per cijfer, maar in setjes van steeds 2 getallen. Bijvoorbeeld: 06 – 12 34 56 78 is dan: zéro six – douze, trente-quatre, cinquante-six, soixante-dix-huit . Vind je dit te moeilijk, zeg dan gewoon: zéro six – un deux trois quatre cinq six sept huit.

 

Zo gaat het spel

Dit spel bestaat uit minimaal 3 rondes. Spreek van te voren met elkaar af hoeveel rondes jullie gaan spelen. Bij iedere ronde kun je maximaal 1 punt verdienen.

Ronde 1: ieder kind kiest een gesprekspartner om de eerste ronde mee te spelen. Het is belangrijk dat je het telefoonnummer van het andere kind nog niet kent. Vervolgens vraag je – in het Frans – zijn/haar telefoonnummer. Het andere kind zegt nu rustig en duidelijk zijn telefoonnummer in het Frans:

  • Quel est ton numéro de téléphone? (Wat is je telefoonnummer?)

  • Mon numéro de téléphone est le:  zéro six – …. (Mijn telefoonnummer is: 06 – …….vul hier je eigen nummer in in het Frans).

Luister goed en noteer het nummer van het andere kind. Je mag maximaal 2 keer vragen het nummer te herhalen (“Pardon?!”). Ben je klaar? Check dan of je het goed hebt. Ja? Da krijg je een punt. Nee? Dan krijg je nog één kans om het nog eens te proberen. Wissel daarna van rol.

Ronde 2 en ronde 3 (en verder): kies voor iedere ronde een ander kind om het spel mee te spelen.  Iedere ronde bestaat dus uit twee gesprekjes: een telefoonnummer vragen en je eigen telefoonnummer geven.

De winnaar: is degene die na de laatste ronde de meeste punten heeft.

NB. Geef je liever niet je eigen telefoonnummer? Dan kun je ook zomaar een 10-cijferig 06-nummer bedenken en dat opgeven. Schrijf het dan wel op een papiertje van te voren, zodat je het kunt laten zien aan de ander ter controle. 

EXTRA OEFENING

Bij deze extra oefening ga je telefoonnummers beluisteren in het Frans en noteren. Er zijn 3 geluidsfragmenten, dus luister goed! Op de site is een PDF bijgevoegd met de antwoorden.

Extra oefening  Franse telefoonnummers herkennen’ van Podcastfrançaisfacile.