Frans actie-woordspel: ‘De kleurenkat’

ERK-niveau: A1 (beginners).

Activiteit: Woordjes leren/herhalen.

Tijd: ongeveer 5 minuten.

Een eenvoudig spel met lekker veel actie om de kleuren in het Frans te leren is Le chat couleurs (de kleurenkat). Zorg dat je de namen van de kleuren in het Frans goed kent, want anders ben je af! Een soort kleurentikkertje dus: doe je mee?

Dit ga je leren:

De kleuren in het Frans.

 1. Rood = Rouge
 2. Geel = Jaune
 3. Oranje = Orange
 4. Paars = Violet
 5. Roze = Rose
 6. Bruin = Marron (of Brun)
 7. Grijs = Gris
 8. Wit = Blanc
 9. Zwart =  Noir
 10. Groen = Vert
 11. Blauw = Bleu

Nodig:

 • In principe heb je niets nodig voor dit spel.
 • Eventueel kun je een veelkleurig polsbandje gebruiken om aan te geven wie Le chat couleurs (de kleurenkat) is.

Voorbereiding:

Oefen voor je het spel gaat spelen met de Video Frans leren: Les Couleurs op het Youtube-kanaal van De Franse Juf  en doe hardop mee.

Zo gaat het spel

 • Wijs één leerling aan als ‘Le chat couleurs’ (de kleurenkat). Geef hem/haar ter herkenning eventueel een kleurenbandje om de pols.
 • Alle andere leerlingen gaan om le chat heen staan.
 • Le chat couleurs noemt een kleur in het Frans: Cherchez la couleur.…(Zoek de kleur…)
 • Na het horen van de kleur, rennen de kinderen weg en zoeken zo snel mogelijk een object met de genoemde kleur in het vertrek.
 • Ondertussen rent le chat achter de kinderen aan en probeert hen te tikken vóór ze een object in de juiste kleur gevonden hebben.
 • De leerling die getikt wordt is de nieuwe chat couleurs.

TIP 1: Spelvariant

Een variant op dit spel is Le loup couleurs (De kleurenwolf). De kinderen in de groep zijn les couleurs (de kleuren). Zij krijgen allemaal een papier met daarop een kleur in het Frans. Vervolgens wijs je de wolf (le loup) aan. Dan gaan de kinderen de kleurenwolf roepen. De wolf noemt met de ogen dicht een kleur. Het kind met die kleur op zijn papier rent weg en de wolf gaat erachter aan. Als de wolf de kleur kan tikken, wisselen ze van rol.

TIP 2: Meer kleurenspellen

Bekijk meer leuke Franse kleurenspellen voor beginner:

NB. Ik vond dit leuke spel op de website bougetonfle.fr en heb het bewerkt en vertaald naar het Nederlands om te kunnen gebruiken tijdens de Franse les met Nederlandse leerlingen.