Franse electro, rock, rap en popmuziek luisteren.

Daft Punk, Aya Nakamura, Zaz…maak kennis met bekende Franse bands en zangers.

ERK-niveau: vanaf A1 (beginner).

Activiteit: muziek luisteren & praten over muziek.

Wist jij dat er in de Nederlandse hitlijsten ook Franse zangers en groepen voorkomen?! Wat dacht je van de dansbare electro-muziek van Daft Punk , de nummer 1-hit in de Top 40 van 2018 Djadja van Aya Nakamura of de vrolijke chansons van Zaz? Laat me je voorstellen aan een aantal bekende Franse zangers en bands, die de moeite waard zijn om in 2020 (weer) te beluisteren. Mét woordenlijst, om een gesprekje te kunnen voeren over muziek.

Electro / House & Techno

Frankrijk kent een aantal heel goede electro-zangers en -groepen, zoals het duo Daft Punk (Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo). Je hebt vast wel eens gedanst op hun nummers Get Lucky en Instant Crush. Ze zingen vooral in het Engels. Daarnaast is er David Guetta, met o.a. zijn bekende nummers ‘Make it to heaven‘ en ‘Dangerous‘. Inderdaad…ook vaak in het Engels. Minder bekend bij ons, maar wel leuk zijn Yelle (À cause des garçons) en de zangeres Jeanne Added (Mutate). En dan is er natuurlijk Stromae, die de Nederlandse hitlijsten veroverde met nummers als Formidable en Alors on danse. Officieel heet deze singer-songwriter van Belgisch/Rwandese afkomst trouwens Paul van Haver. Helaas kondigde hij in 2017 aan te stoppen met zingen. Stromae besteedt zijn tijd nu aan zijn modelijn en het regisseren van videoclips.

Mijn favoriete nummer: ‘Alors on danse‘ van Stromae (samen met Jamel Debouzze).

Rock

En dan is er natuurlijk rockmuziek. Ook daar zijn de Fransen gek op. Jarenlang was dé onbetwiste rock-ster van Frankrijk Johnny Hallyday (artiestennaam van Jean-Philippe Smet). Hij werd vaak de Franse Elvis Presley genoemd. Met nummers als Laura en Vivre pour le meilleur kreeg hij enorme concertzalen plat. In 2017 is hij tot verdriet van zijn grote schare fans overleden. Verder heb je misschien wel gehoord van de rock-band uit Versailles Phoenix (Ti amo), de groep Shaka Ponk (Palabra mi amor) en Matthieu Chedid ofwel M (Grand petit con)? Ze maken stevige nummers, waar je helemaal los op kunt gaan.

Mijn favoriete nummer: Palabra mi amor van Shaka Ponk (soms ;-))

Rap

Franse rap-muziek mag ook zeker niet ontbreken in dit rijtje. In Nederland kwam Maître Gims meerdere keren hoog in onze hitlijsten, met j’me tire en Bella. Terecht. Het zijn prachtige nummers. Verder zijn er nog een heleboel rappers, die vooral in eigen land bekend zijn, zoals Bigflo et Oli (Dommage en Alors alors), Soprano (Mon précieux) en Black M (Je suis chez moi). Deze laatste maakt samen met Maître Gims deel uit van de rapformatie Sexion d’Assaut uit het noordoostelijke district van Parijs, La Villette. Zoek de nummers eens op Youtube of Spotify…echt lekkere muziek!

Mijn favoriete nummer: Alors, alors van Bigflo & Oli.

Popmuziek

Tenslotte wordt er mooie pop-muziek gemaakt in Frankrijk. De Frans/Malinese zangeres Aya Nakamura had in 2018 zelfs een nummer 1-hit in Nederland met Djadja. Je hebt het nummer vast wel eens gehoord. Een andere Franse pop-zangeres is Louane (artiestennaam van Anne Peichert). Ze werd bekend dankzij het muziekprogramma La plus belle voix (Franse versie van The Voice) in 2013. Daarna speelde ze een hoofdrol in de film La famille Bélier die ook in Nederland veel succes had. In Frankrijk zelf is Tal (Benyerzi) ook een bekende popzangeres. Haar nummers ‘Mondial’ en ‘Le temps qu’il faut’ werden miljoenen keren beluisterd op Youtube en Spotify. Tenslotte mag pop- en R&B-zanger M. Pokora (artiestennaam van Matthieu Tota) niet ontbreken in dit overzicht. Hij werd jaren achtereen bekroond met de NJR Music Award – een bekende publieksmuziekprijs – voor beste Franse mannelijke artiest van het jaar. Luister eens naar zijn nummer Tombé (2019).

Mijn favoriete nummer: ‘Je vole’ van Louane.

Handige woorden

Een hitUn tube
Een zangerUn chanteur
Een zangeresUne chanteuse
Een muziekgroepUn groupe de musique
Een muziekstijlUn style de musique
Electro-muziekL’électro
Pop-muziekLa musique pop
Rap-muziekLe rap
Rock-muziekLe rock
Mijn favoriete muziekstijl is…. Mon style de musique préféré, c’est…
Mijn favoriete zanger is…Mon chanteur préféré, c’est….
Mijn favoriete zangeres is….Ma chanteuse préférée, c’est…
Ik houd van… J’aime…
Ik houd niet van….Je n’aime pas….
Ik ben gek op….J’adore….
Ik ben fan van…Je suis fan de….

Tip 1 Wist je dat in Franse songteksten veel populair Frans (argot) voorkomt? Lees erover in het grappige boekje van Berry van de Wouw: Zing het échte Frans, dat je op school nooit leerde’ (2019) met bijbehorende Spotify-list. Echt doen!

Tip 2! Bekijk ook eens de korte video ‘Musiquevan de serie ‘Adomania’. Daarin leer je gesprekken voeren over jouw muzieksmaak en jouw favoriete zangers en groepen (met fiches pédagogiques om te oefenen).