Schrijftip #8: Check je Franse teksten met ‘Bonpatron.com’

ERK-niveau: alle niveaus.

Activiteit: schrijfvaardigheid.

Een slim – gratis – programma om je Franse teksten te controleren en verbeteren is Bonpatron.com (vertaling: Goede Baas). Type of plak je tekst in het programma en check. Probeer het eens!

Bonpatron.com is een handig programma voor tekstcontrole, dat aangeeft of en zo ja welke spellings- en grammaticafouten je hebt gemaakt in je Franse tekst.

Het geeft bijvoorbeeld aan dat je een accent bent vergeten, een werkwoord verkeerd hebt vervoegd of een schrijffout hebt gemaakt. Je krijgt voorstellen (in het Engels) om de tekst te verbeteren, die je zelf moet toepassen. Dat betekent dus dat je zèlf moet nadenken hoe je de fout moet verbeteren aan de hand van suggesties. Het programma helpt je dus te leren van je eigen fouten en zo je schrijfvaardigheid te verbeteren.

De fouten worden als volgt aangegeven:

  • Spellingsfouten:  het verkeerd geschreven woord verschijnt in rode letters.
  • Grammaticafouten: rood kader om het woord of zinsdeel.
  • Mogelijke grammaticafouten: geel kader om het woord of zinsdeel.

Voor een optimaal resultaat moet je meerdere keren checken achter elkaar. Dus type of plak je tekst, check, verbeter en check nog een keer.

Het programma heeft ook een aantal minpunten. Zo werkt Bonpatron niet perfect: volgens de gebruiksaanwijzing kun je er zo’n 80 à 90% van je fouten mee opsporen (dat is wel meer dan de spellingschecker van een gemiddeld tekstverwerkingsprogramma). Daarnaast is het jammer dat de verbetervoorstellen alleen in het Engels gegeven worden en niet in het Nederlands. Toch zou ik programma zeker een keer uitproberen!

Meer informatie: