Franse lesmethodes voor basisschool: groep 3 t/m 6

ERK-niveau: A1 t/m A2 (Beginner).

Leeftijd: 6-10 jaar.

Als je Franse les wilt geven aan kinderen op de basisschool, wil je natuurlijk wel een goede methode gebruiken. Alleen…hoe vind je die? En waar kun je deze Franse boeken kopen? Ik heb een groot aantal methodes voor ‘Francais Langue Étrangère’ (Frans als vreemde taal) bekeken. De leukste en meest recente Franse lesmethodes voor kinderen heb ik voor je op een rij gezet. En je hoeft er niet voor naar Frankrijk: de titels zijn gewoon te koop bij Nederlandse (en Belgische) boekhandels en webshops. Er staan zelfs tips bij voor gratis methodes en werkbladen. Dus kijk snel welke methode past bij jouw school!

5 leuke methodes

Dit zijn de 5 methodes die ik heb geselecteerd voor kinderen van 7-10 jaar. Het zijn methodes voor absolute beginners, dus voor kinderen die nog nooit eerder Frans hebben geleerd. Je begint met het boek dat toewerkt naar niveau niveau A1.1 en kunt daarna – als je wilt – ook de vervolgboeken uit de serie gebruiken. Uiteindelijk werk je toe naar ERK-niveau A1 (en soms zelfs A2). Dit is een leuk niveau, waarbij de kinderen al over een (beperkt) aantal onderwerpen kleine gesprekjes kunnen voeren.

Cap sur…

Klik voor de review.

Zoom

Klik voor de review.

Les Loustics

Klik voor de review.

Ludo et ses amis

Klik voor de review.

Gratis methode: Elena

Toelichting bij mijn selectie

Van de meeste Franse en Belgische uitgeverijen die ik benaderde, kreeg ik recensie-exemplaren toegezonden met als enig verzoek een link te sturen als mijn blogartikel klaar was. Geen verplichte positieve verhalen: ik kreeg de vrijheid een onafhankelijk oordeel te vormen. Daar waar ik geen vrij recensie-exemplaar kreeg, heb ik de methodes zelf aangeschaft. Daarbij wil ik nog aantekenen dat de selectie mijn persoonlijke keuze is: er zijn vanzelfsprekend meer goede methodes, maar deze spreken mij het meest aan. Door zoveel mogelijk feiten te geven en illustraties te laten zien, hoop ik ook jou in staat te stellen een goed beeld te vormen van het aanbod aan Franse lesmethodes voor kinderen.

Bestelinformatie:

Je kunt de boeken in Nederland bestellen, bijvoorbeeld via een van deze Nederlandse boekhandels (met opgave van titel en ISBN-nummer):

TIP!

Wil je starten met een paar losse lesjes en niet gelijk een methode aanschaffen? Gebruik de gratis lessenserie voor groep 4-6 van Karin Toxopéus: winnaar van de prijsvraag ‘De leukste Franse les voor de basisschool’ van de Dag van de Franse Taal 2020.